I lékaři se obávají budoucnosti, říká CEO J&T Leasing

0
2107
J&T_Leasing
CEO J&T Leasing Vlastimil Nešetřil / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Veterináři jsou výborní klienti. U nich se nám snad nestalo, že by neplatili, jak měli. To platí i pro stomatology, i ti mají skvělou platební morálku, a obecně lékaře,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz CEO J&T Leasing Vlastimil Nešetřil.

Jednou ze specializací J&T Leasing je financování vybavení ordinací soukromých lékařů. Hlavní skupinu jejích klientů tvoří stomatologové, společnost ale financuje i ordinace oftalmologů, fyzioterapeutů a dalších specializací.

„U financování lékařských ordinací nepřichází do úvahy operativní leasing. Hlavní je úvěr, protože třeba stomatologové si vybavení pořizují na více než pět let. A i v momentě, kdy je zastaralé, ho využijí například pro potřeby dentální hygieny. To znamená, že lékařům poskytujeme hlavně úvěry,“ vysvětluje v podcastu ZdraveZpravy.cz Vlastimil Nešetřil.

Lékaři dle jeho zkušeností vyžadují vždy speciální přístup. Jsou specifickou klientelou, jíž se je třeba intenzivně věnovat.

„Neradi a ani nemají čas vyplňovat papíry, dotazníky a formuláře. Takže jim v těchto věcech hodně pomáháme a snažíme se, aby byli takzvaně ve vatičce. Aby měli všechno komplet a ve zlatých deskách. To značí, že je opečováváme ze všech stran,“ říká.

Úroky u úvěrů na lékařské vybavení se dle jeho slov nyní pohybují kolem deseti procent. Dodává, že služby J&T Leasing nepatří k těm nejlevnějším, byť ani nejsou nejdražší. Na druhou stranu oproti bankám lékařům zafinancuje veškeré jejich potřeby. Od přístrojů přes auta, nábytek, stavební úpravy až po akvizici zavedené praxe.

V daných případech umíme nabídnout i progresivní splácení. To značí, že lékař nejdříve splácí jen úroky. A až po čase se přidává i jistina, takže splátka se navyšuje v průběhu času. To třeba, když lékař začíná a teprve si nabírá klientelu,“ vysvětluje.

Vybavení stomatologické ordinace stojí miliony korun

Vybavení například stomatologické ordinace dle jeho slov stojí od 1,5 do 2,5 milionu korun. Zavedená a již vybavená praxe s danou klientelou se dá koupit i do milionu korun. Záleží na mnoha okolnostech. Na lokalitě ordinace, jejím vybavení, ale i smlouvách s pojišťovnami a typu klientů. Což podle Vlastimila Nešetřila neplatí pouze pro stomatology. Dle něj jsou velice drahé třeba i zavedené fyzioterapeutické ordinace se smlouvou s pojišťovnou. Tam se cena dle jeho slov běžně pohybuje i kolem čtyř milionů korun.

„Pro začínající lékaře celý příběh vždy začíná úvahou, zda si pořídí zbrusu novou ordinaci, nebo si koupí praxi, která je na prodej. Přičemž například lékařů stomatologů, kteří končí, je poměrně hodně, a ti prodávají své praxe,“ říká s tím, že jakmile si toto rozhodnou, přichází na řadu úvaha, co chtějí za vybavení ve své ordinaci. Jaké přístroje, nábytek, zda provedou stavební úpravy.

„Toto všechno my jsme schopni financovat. Ano, lékař může jít do banky a zažádat si o běžný úvěr, ale ta banka se už asi bude dívat skrz prsty na financování stavebních úprav, protože pro ni je to vzduch, kdežto my to bereme šmahem a komplexně,“ vysvětluje.

Upozorňuje i na výkazy lékařů, které ne vždy jsou v takovém stavu, aby jim banka schválila úvěr, který požadují. V tomto ohledu opět zdůrazňuje, že lékaři jsou specifičtí klienti, jež si žádají specifický přístup.

„My za ty roky už poznáme, kdy lékař dokáže úvěr splácet a kdy ne. Takže i v tom risk managementu máme určitou míru benevolence. A máme i historickou zkušenost s doktory a víme, že platí, a jsme schopni jim schválit věci, které by jim banka třeba neschválila. Tedy tam, kde končí ta banka, my začínáme,“ říká.

Situace je nejistá i u lékařů, říká CEO J&T Leasing

podcastu ZdraveZpravy.cz Vlastimil Nešetřil zmiňuje, že současná nejistá ekonomická situace doléhá i na lékaře. Dle jeho slov ještě před pandemií covidu běželo vše dobře, nyní i lékařské podnikání provází nejistota a váhání.

„To znamená, že i lékaři se nyní obávají zadlužit, bojí se investovat, protože stejně jako mnoho jiných, říkají, nevíme, co bude. Vyjadřují obavy, aby své investice zaplatili s tím, že to nejsou malé částky a podobně. Stomatologové mají obavy o to, zda lidé budou mít peníze na jejich služby,“ vysvětluje.

Vzhledem k rychle rostoucí inflaci se ti, kteří se rozhodnout nebo musejí investovat a mohou si to dovolit, snaží uplatnit i své vlastní peníze. Předchází jejich znehodnocení inflací a dle jeho slov celkem jistému dalšímu zdražování lékařských přístrojů a vybavení ordinací.

„Ta čekačka na přístroje je dnes skutečně dlouhá. A vím od některých dealerů, že se i předzásobili dopředu, protože čekají, že například na soupravu pro zubaře se bude čekat až rok. Takže je to takové bezčasí, kdy nikdo neví, co bude,“ tvrdí Vlastimil Nešetřil.

Stomatologických praxí nepřibývá, spíše naopak

podcastu ZdraveZpravy.cz odpovídá také na otázku, zda má pocit, že v souladu s proklamacemi zdravotních pojišťoven, politiků i zástupců zubařů, přibývá stomatologických praxí. Tvrdí, že nemá. Naopak, situace s dostupností stomatologické zdravotní péče se mu zdá horší, než bývala. Což platí zejména pro regiony. Upozorňuje i na úskalí velkých měst. Podle něj ne každý zubař, který si otevře praxi v Praze, musí zákonitě uspět.

Představuje i plány své společnosti. Zmiňuje například plán na otevření kliniky, kterou by vlastnila leasingová společnost. Plně by ji vybavila, provozovala a lékaři by si v ní už jen pronajímali ordinace. Tyto kliniky by působily hlavně v regionech.

„Lékař by nebyl zaměstnanec, ale ani čistý podnikatel, který se musí o vše starat. Přičemž by byl na místě, kam lidé chodí za zdravotní péčí. A tam by měl vše potřebné k výkonu své práce. A platil by vlastně jen nájem za místo a vybavení,“ popisuje.

Podle něj může jít o budoucí trend i v Česku. Obdobná zařízení totiž fungují na západ od našich hranic. Zároveň i potvrzuje, že dnes je problém získat lékaře pro službu v regionech. Většina z nich totiž dává přednost velkým městům.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here