Covid ustoupil, chřipka se ale vrátila. Bylo jí avšak méně

0
668
chripka
Foto: Pixabay.com

Chřipka, která na začátku jara 2020 téměř vymizela, letos v zimě opět kolovala v české populaci. Počet nemocných byl ale nižší než před covidem. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ], který zároveň upozornil na nižší počet testů.

Podle SZÚ máme aktuální chřipkovou sezónu za sebou. Oproti předchozím letům bez covidu letos ale došlo k významné změně. Vrchol chřipkové sezóny, který u nás obvykle nastává v polovině února, se letos posunul až do poloviny dubna.

„Předpokládáme, že důvodem bylo především uvolnění proticovidových omezení, čímž se nejen virus chřipky, ale i další respirační viry začaly opět šířit mezi lidmi ve větší míře,“ vysvětluje vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Vir chřipky vymizel. Je otázka, kdy a jak se chřipka vrátí

Počtem hlášených případů se tak letošní chřipková sezóna výrazně lišila od sezón, které jsme podle něj znali před pandemií koronaviru. Na druhé straně chřipka a vývoj chřipkové sezóny se jen málokdy děje rok od roku identicky.

„Chřipkový virus se u nás začal objevovat počátkem ledna, přičemž počet nakažených s laboratorně potvrzenou chřipkou se každý týden pohyboval maximálně v desítkách,“ doplňuje Jan Kynčl.

Ve většině evropských zemích včetně České republiky převažovala chřipka typu A [subtyp H3]. Jen v několika málo případech lékaři zachytili virus chřipky typu B.

Chřipka se kvůli covidu testovala spíše méně

Zástupci SZÚ aktuální údaje o výskytu chřipky interpretují spíše opatrně. Důvod je, že pandemie covidu-19 v různé míře ovlivnila chování při vyhledávání zdravotní péče i priority a kapacitu testování. Podíl na nižším počtu zjištěných případů chřipkových onemocnění tak přičítají i výrazně nižšímu počtu testů. Ve srovnání s obdobím před pandemii se totiž každý týden vyšetřilo několikanásobně méně vzorků.

„Odběr vzorků závisí na ochotě samotných lékařů a rozhodně ne každý pacient s podezřením na chřipku byl testován. Není to běžné, protože to není nutné z hlediska další léčby. Navíc většina lidí s respiračními infekcemi se testovala především na přítomnost SARS-CoV-2,“ vysvětluje přístup v testování chřipky Jan Kynčl.

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

Zároveň zdůrazňuje, že chřipkový virus velmi rychle mutuje. Lékaři viry chřipky monitorují nejen pro sledování jejich šíření, ale také pro vývoj chřipkových vakcín pro následující sezónu. Letos z 37 zemí ohlásilo nulovou aktivitu viru chřipky sedm zemí. 19 zemí ohlásilo sporadický výskyt. Země, jako jsou Německo, Maďarsko, Severní Makedonie, Slovensko a Severní Irsko, pak ohlásily jen lokální šíření. Albánie, Kyrgyzstán, Srbsko, Ukrajina hlásily regionální šíření chřipky.

SZÚ nabádá k očkování proti chřipce

Monitoring chřipkových virů z více než stovky laboratoří po celém světě využívá Světová zdravotnická organizace [WHO]. Ta na jejich základě dvakrát ročně vydává doporučení ohledně složení chřipkové vakcíny pro následující sezónu. Doporučení vydává samostatně pro severní a jižní polokouli.

„Vakcína proti chřipce je nejúčinnější, pokud se cirkulující viry dobře shodují s viry ve vakcíně,“ dodává Jan Kynčl.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

V současnosti se již několik let používají takzvané čtyřvalentní vakcíny, které obsahují čtyři chřipkové kmeny – dva proti virům chřipky typu A a dva proti typu B. I kdyby se však Světová zdravotnická organizace při určování konkrétních kmenů pro danou sezónu zcela netrefila, očkování je stále důležité. Ačkoli účinnost ochrany před infekcí bude nižší, riziko závažných onemocnění a komplikací se výrazně sníží.

Dodejme, že každoroční očkování zdravotníci považují za nejlepší způsob prevence zdravotních komplikací způsobených chřipkou. Lékaři jej doporučují hlavně seniorům, chronicky nemocným pacientům, těhotným ženám a lidem s oslabenou imunitou. Od ledna 2022 pak mají chřipkové vakcíny v plné úhradě všichni pojištěnci starší 65 let a všichni pracovníci ve zdravotnictví.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here