Neplatiči výživného si hazardní hry v Česku už nezahrají

1
1010
neplatici
Foto: Pixabay.com

Neplatiči výživného si hazardní hry v Česku už nezahrají, alespoň ne ty povolené. Od letošního července budou tito dlužníci, za které platí náhradní výživné stát, evidováni v Rejstříku vyloučených osob z hazardních her.

O rozšíření okruhu dlužníků o neplatiče výživného za své nezaopatřené děti s platností od letošního července rozhodlo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Právě ono totiž takový Rejstřík vede. Do něj zapisuje či vymazává zpravidla příjemce státních sociálních podpor [a nejen ty], mezi které patří i náhradní výživné.

„Od července se Rejstřík rozroste o dalších zhruba šest tisíc neplatičů alimentů, kteří budou mít zákaz účasti na hazardní hře. U všech těchto lidí skutečně neexistuje důvod, proč by měly jejich od státu darované nebo naopak po nich vymáhané peníze končit naházené v automatech,“ uvedl k rozšíření opatření ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Náhradní výživné se míjí účinkem, nákladný je úřednický aparát

Připomněl, že za porušení zákazu může stát provozovateli heren a kasin vyměřit pokutu ve výši do 50 milionů korun. Pokud provozovatel do Rejstříku zapsané osobě zřídí uživatelské konto nebo mu nějaké takové umožní třeba jen použít, pak se dočká pokuty ve výši až tří milionů korun. A že nejde o Rejstřík zející prázdnotou, jak by si každý přál, včetně státu, kterému hazard v Česku zajišťuje více než slušný příjem, svědčí počet do něj zapsaných osob. Podle ministerstva Rejstřík aktuálně čítá více než 190 tisíc osob. Převážně těch v insolvenci nebo pobírajících sociální dávky.

„Stát loni na daních z hazardních her vydělal zhruba 12,5 miliardy korun. Dodatečné daňové inkaso ale nesmí být překážkou pro odpovědnou politiku státu, který se musí snažit eliminovat negativní dopady hazardního hraní na naši společnost,“ dodal k rozšíření Rejstříku ministr.

Neplatiči výživného už nesmí do heren ani kasin

Dlužníci, kteří za své nezaopatřené děti neplatí výživné, a povinnost za ně převzal stát a peníze po nich vymáhá v exekuci, se do Rejstříku zapisují stejným způsobem jako ostatní. Zápis správce Rejstříku provede automaticky z moci úřední, stejně jako dlužníka ze seznamu při doplacení všech závazků i vymaže.

Národní odvykací linka má číslo – 800 350 000

„Vymazání osoby tedy nebude možné provést na základě žádosti dotčeného člověka, jelikož jej provede přímo Ministerstvo financí ČR neprodleně poté, kdy se dozví o jeho výmazu z příslušného rejstříku Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ vysvětluje postup MF ČR.

Do Rejstříku se automaticky zapisují
  • Osoby, které pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. S výjimkou mimořádné okamžité pomoci, podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum.
  • Osoby v ochranném léčení spočívající v léčbě závislosti na hazardních hrách podle trestního zákoníku.

Distanční léčba závislostí nefunguje, ukázala praxe

  • Dále jsou to osoby, které jsou starší 18 let a jsou s osobou podle písmene a) společně posuzovanou podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum.
  • Osoby, vůči kterým je pravomocně zjištěn úpadek podle zákona upravujícího úpadek a způsoby jeho řešení.
  • Dále jsou to osoby, kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek dle zákona upravujícího trestní řízení či ti, kterým bylo uloženo přiměřené omezení a povinnost zdržet se hazardních her. Stejně jako hraní na hracích přístrojích a sázek.

Z aktuálně více než 190 tisíc osob vedených v Rejstříku jich o zapsání dobrovolně požádalo 3 444, tedy na vlastní žádost prostřednictvím formuláře MF ČR. Většinu lidí do seznamu zanesli úředníci z moci úřední, převážně kvůli insolvenci nebo úpadku.

O náhradní výživné je zájem. Loni o něj zažádalo 7 000 lidí

Jde o zhruba 106 tisíc takových dlužníků. Dalších skoro 61 tisíc zapsaných osob pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi a společně posuzovaných osob pro dávky je přibližně 24 tisíc. Některá jména se v Rejstříku objevují opakovaně. Týdně do seznamu ministerští pracovníci zanesou desítky nových žádostí.

Rejstřík vyloučených osob i chrání před gamblerstvím

Rejstřík, který je neveřejným informačním systémem spravovaným ministerstvem financí, funguje od poloviny roku 2020. Úřad jej zřídil hlavně kvůli ochraně již tak vyloučených osob před hazardním hráčstvím. A to jak v online prostření, tak kamenných hernách i kasinech. Chrání tak samotné hráče stejně jako jejich rodiny a nejbližší okolí. Jako třeba jejich nezaopatřené děti, na které pro svou závislost na herních automatech často zapomínají a neplatí ani minimální výživné.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. tak asi budou hrát na internetu přes kryptoměny, a stát neuvidí z hazardu ani kačku .. nebo se pletu?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here