Nejvíce užívaným doplňkem stravy je vitamín D

0
827
stravy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Většina spotřebitelů Evropské unie užívá doplňky stravy zodpovědným způsobem. Vyplynulo to z nedávného průzkumu společnosti Ipsos mezi 13 200 respondenty ve 14 zemích Evropské unie.

Průzkum si zadala Evropská asociace výrobců doplňků stravy [Food Supplements Europe – FSE]. Ta na základě jeho výsledků uvedla, že užívání doplňků stravy je v zemích EU hodně rozšířené. Tyto doplňky někdy použilo 88 procent dotázaných a 93 procent z nich tak učinilo v uplynulých dvanácti měsících.

Vitamín D schází až 70 procentům české populace

Lidé v Evropě nejčastěji užívají jako doplněk stravy vitamín D, který v uplynulých dvanácti měsících užilo 46 procent dotázaných. Následuje vitamín C [36 %], hořčík [33 %], multivitaminy a minerály [29 %]. Na pátém místě se umístil omega 3/rybí tuk [19 %].

Evropané doplňkům stravy rozumějí

Průzkum dále ukázal, že spotřebitelé čtou etikety těchto výrobků a rovněž na to, že informacím na etiketách ve většině případů rozumí. Až 85 procent respondentů uvedlo, že jednoznačně nebo spíše dodržují návod k jejich použití uvedený výrobcem na obalu. Téměř stejný počet respondentů [82 %] si podle průzkumu vždy nebo většinou na etiketě ověří doporučené dávkování a dobu užívání.

Češi jsou přeborníci v online nákupech doplňků stravy

„Občas se setkáváme s obavami, že spotřebitelé mohou doplňky stravy používat nesprávně, a to jak záměrně, tak neúmyslně. Průzkum provedený společností IPSOS však ukazuje, že tyto obavy nejsou namístě a že spotřebitelé ve velké většině používají tyto doplňky zodpovědně,“ uvedla předsedkyně představenstva FSE Martina Šímová.

Více než dvě třetiny dotázaných [69 %] souhlasily s tím, že informace na etiketách jsou srozumitelné. A téměř tři čtvrtiny [72 %] dotázaných věří, že doplňky stravy jsou bezpečné a kvalitní. Pouze šest procent s tímto tvrzením nesouhlasilo.

Proč lidé užívají podpůrné doplňky

Více než polovina respondentů [52 %] uvedla, že doplňky stravy užívá z důvodu udržení dobrého zdravotního stavu. 45 procent je používá k podpoře imunitního systému. Dalšími často uváděnými důvody je získání energie [29 %].

Dle výsledků průzkumu lidé potravinové doplňky užívají i pro získání zdravé pokožky, vlasů a nehtů [17 %]. Slibují si od nich i zdravější funkci střev a dobré zažívání [17 %], zdravější srdce a oběhový systém [14 %].

SZÚ upozorňuje na účinky kurkumy v doplňcích stravy

Dodejme, že průzkum společnost Ipsos realizovala online od 17. března do 1. dubna 2022. Uskutečnil se v Belgii, České republice, Kypru, Dánsku, Finsku, Francii, Německu a Itálii. Dále také v Nizozemsku, Polsku, Rumunsku, Slovinsku, Španělsku a Švédsku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here