Kompresivní punčochy jsou drahé, pomůže i pojišťovna

0
5160
krecove_zily
K rozvoji křečových žil přispívá i pokládání si jedné nohy přes nohu. / Foto: Pixabay.com

Kompresivní punčochy mírní rozvoj křečových žil. Rozhodně je ale nevyléčí. Častěji pak slouží k doléčení po operativním odstranění křečových žil. Pacientům na ně přispívají i zdravotní pojišťovny, nikoli však vždy, všem a v plné výši.

Křečové žíly neboli varixy u pacientů samy nezmizí. Konzervativní neoperační léčba s pomocí kompresivních punčoch či ponožek je spíše doplňkovou terapií, která mírní obtíže a oddálí rozvoj onemocnění. Pacientům s křečovými žílami je lékaři ordinují i po operačním zákroku, při kterém se snaží varixy odstranit. V obou případech na jejich nákup přispívají zdravotní pojišťovny.

„Kompresivní punčochy nebo punčochové kalhoty se vyrábějí v několika kompresních třídách. Zdravotní pojišťovna v souladu se zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění hradí kompresivní elastické punčochy a punčochové kalhoty II., III. a IV. kompresní třídy,“ popisuje rozsah úhrady mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Punčochy a punčochové kalhoty I. kompresní třídy podle zmiňovaného zákona nepatří mezi zdravotnické prostředky hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

„Slouží jako prostředky podpůrné a je možno je zakoupit i mimo výdejny zdravotnických potřeb,“ tvrdí proto Plívová.

Kompresivní punčochy předepíše lékař, často i praktik

Mezi pojištěnci je nejrozšířenější druhá kompresní třída. Tu lékaři předepisují pacientům s křečovými žílami s projevy chronické žilní nedostatečnosti druhého stupně. Dále tento typ punčoch nebo ponožek naordinují po operaci varixů, skleroterapii, žilní trombóze a flebitidě [zánět povrchových žil, pozn. red.]. Ceny takových kompresivních punčoch se pohybují kolem jednoho tisíce korun a výše. Ponožky vyjdou o několik stovek levněji.

Oprávnění k předepisování sériově vyrobených punčoch stejně jako ponožek II. kompresní třídy jsou praktičtí lékaři. Dále specialisté s odborností dermatovenerologie, geriatrie, chirurgie, vnitřní lékařství. Dále i angiologie, lymfologie, flebologie a v neposlední řadě je předepíše i rehabilitační lékař. Využít k tomu, nikoli však zatím povinně, mohou i takzvaný ePoukaz. Ten u nás funguje od letošního května.

ePoukaz na zdravotnické prostředky už běží, tvrdí SÚKL

Pro vážnější stavy chronické žilní nedostatečnosti [III. stupně], u posttrombotického syndromu a po zhojení bércového vředu specialisté předepisují kompresivní punčochy a ponožky třetí kompresní třídy.

Poslední, čtvrtá kompresní třída punčoch už pak neléčí pooperační stavy po odstranění křečových žil. Lékaři je předepisují jako podpůrnou léčbu u pacientů s těžkým lymfedémem [mízní otok často na horní/dolní končetině, pozn. red.].

„Výběr vhodného typu kompresních punčoch je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře. V případě, že se pacient podílí na úhradě, je předepisující lékař povinen ho na tuto skutečnost předem upozornit,“ doplňuje mluvčí VZP ČR.

V souvislosti s operativní léčbou křečových žil podotýká, že zdravotní pojišťovny klientům hradí jen chirurgickou léčbu křečových žil. Modernější a často efektivnější a méně invazivní léčebné metody, jak je například laserová nebo radiofrekvenční terapie, už zdravotní pojišťovna neuhradí. Cena za léčbu jedné nohy těmito metodami začíná na částce 20 tisíc korun. K tomu si kliniky často účtují poplatek za konzultaci s lékařem [cca 500 Kč] a anestezii [cca 4 tisíce Kč].

Odstranění metliček a drobných žilek

Oproti tomu takzvanou sklerotizaci, při níž specialista odstraní drobné žilky a metličky, zdravotní pojišťovny klientům uhradí až 12krát do roka. Při doléčení po chirurgické léčbě varixů zákrok pojišťovny zaplatí až 24krát za rok.

Úhradu pomůcek při inkontinenci určí stupeň postižení

Při sklerotizaci lékař s pomocí jehly a injekční stříkačky aplikuje do rozšířených žil látku vyvolávající místní chemické poškození a zánět. Poté by mělo dojít ke slepení žilních stěn a uzavření varixu. I po sklerotizaci se pacienti několik týdnů doléčují kompresivními punčochami nebo ponožkami. Při dodržování léčby se později zašlý varix přemění na vazivový pruh, který se vstřebá. Výhodou sklerotizace je minimální zátěž s obvykle nulovými dopady do pracovního režimu a možnost jejího opakování.

Křečové žíly zmůže jenom operace

Křečové žíly známé i jako varixy se obvykle projeví zvětšením a zprohýbáním povrchových žil. Ty jsou pak snadno viditelné, často i bolestivé a nevzhledné. Náchylnější k onemocnění bývají ženy [cca 70 % všech žen] než muži [50 % všech mužů]. Riziko rozvoje onemocnění zvyšuje věk, pohlaví, životní styl a genetická predispozice.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

K prvním příznakům křečových žil patří pocit těžkých nohou, časté křeče v nohách hlavně v nočních hodinách a pocit napětí v nich. Křečové žíly lékaři podstatně častěji diagnostikují u lidí s nadváhou a obezitou. Ve vyšším riziku rozvoje jsou lidé se sedavým zaměstnáním nebo naopak ti, kteří celý den stojí na nohou. Příchod onemocnění urychlí i pokládání si jedné nohy přes nohu při sezení, což rády dělají hlavně ženy.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here