Muži na Sicílii našli covid, opičí neštovice i HIV

0
797
Na_Sicilii
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Lékaři na Sicílii odhalili u jednoho pacienta, který se vrátil z dovolené ve Španělsku, nákazu koronavirem, virem opičích neštovic a virem HIV. Skupina lékařů to popsala v odborném časopise The Journal of Infection.

Podle lékařů jde o prvně popsaný případ souběžné nákazy těmito třemi viry na světě. Nemocnice nakaženého muže po týdnu propustila do domácí léčby, uvedl italský deník Corriere della Sera.

Šestatřicetiletý muž se obrátil na pohotovost na Sicílii v Katánii poté, co se mu po těle rozesela vyrážka. Měl také teplotu, trpěl malátností a bolestmi hlavy a v krku. Lékaři ho otestovali na covid-19 a opičí neštovice. Oba testy vyšly pozitivně. Při testech navíc zjistili, že je infikovaný ještě virem HIV, který způsobuje AIDS.

Opičí neštovice chytl na Pridu. Málem přišel o oči

Lékaři se domnívají, že se muž mohl nakazit současně přinejmenším koronavirem a virem opičích neštovic. Na konci června totiž strávil několik dní ve Španělsku, kde měl nechráněnou soulož s několika muži.

S nákazou HIV se v Česku léčí 308 běženců z Ukrajiny

Španělsko je přitom jednou ze zemí, která eviduje od května, kdy se opičí neštovice začaly šířit i mimo Afriku, největší počet případů nákazy touto nemocí. HIV se muž podle lékařů nakazil také nedávno, protože si nechal před rokem udělat test, který vyšel negativně.

Na opičí neštovice v EU zemřeli první dva muži

Vzhledem k tomu, že jde o první popsaný případ souběžné nákazy těmito třemi infekcemi, není podle autorů odborného článku možné určit, zda tato kombinace zhoršuje průběh uvedených nemocí.

Opičí neštovice jsou v Evropě na ústupu, tuší WHO

Šíření viru opičích neštovic je podle čerstvé zprávy Světové zdravotnické organizace [WHO] v evropských zemích zřejmě na ústupu. Počet nově nakažených se v minulém týdnu snížil přibližně o 21 procent oproti předchozímu týdnu. Nicméně po dobu čtyř týdnů před zaznamenaným poklesem počty případů infekce rostly.

„Tento pokles by mohl odrážet první náznaky klesajícího počtu případů v evropském regionu, ale musí být ještě potvrzen,” domnívají se experti z WHO.

Evropský region v pojímání WHO zahrnuje 53 zemí od EU přes Turecko, Turkmenistán a Rusko až po Izrael. V regionu Severní a Jižní Ameriky podle WHO počty potvrzených nákaz nadále rostou. Z celého světa bylo v týdnu od 15. do 21. srpna hlášeno 5 907 případů opičích neštovic, zatímco v předcházejícím týdnu jich bylo 7 477.

Od začátku roku WHO eviduje na 41 600 případů nákazy a 12 souvisejících úmrtí celkem v 96 zemích. Nejvíce případů, přes 14 tisíc, hlásí Spojené státy. V Evropě se opičí neštovice nejvíce šíří ve Španělsku, Itálii a Německu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here