Herečka Jane Fondová opět bojuje s rakovinou

0
2201
Jane_Fondova
Jane Fondová hovoří o změně klimatu v aktivistickém videu na svém twitterovém profilu. / Foto: ZdraveZpravy.cz

Americká herečka Jane Seymour Fondová [21.12.1937 v New Yorku] oznámila, že má zhoubný nádor. Na sociálních sítích uvedla, že ji lékaři našli Non-Hodgkinův lymfom. A pak to, že zahájila chemoterapii, kterou dobře snáší.

Podle proděkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy [1. LF UK] profesora Pavla Klenera se lymfomy označují nádorová onemocnění, která pocházejí z jednoho typu bílých krvinek – lymfocytů. Byť představují nejčastější hematologické nádory, pro veřejnost jde ve srovnání s leukémií o pojem spíše neznámý. V základu se lymfomy dělí na hodgkinské a non-hodgkinské.

„Problém je, že zhruba čtvrtina až třetina pacientů s nejčastějším typem tzv. non-hodgkinských lymfomů, tedy s difuzním velkobuněčným B-lymfomem, nereaguje na standardní protinádorovou léčbu nebo se jim nemoc vrátí,“ uvádí v článku „Čeští výzkumníci hledají cesty, jak porazit agresivní non-hodgkinské lymfomy“ na svých stránkách 1. LF UK.

Difuzní velkobuněčný B-lymfom [DLBCL] je nejčastějším typem takzvaných non-hodgkinských lymfomů. Na západní polokouli zastupuje plnou třetinu všech jejich případů. Jde o agresivní typ nádoru, který roste velmi rychle, v řádu týdnů, někdy i dnů, a na rozdíl od takzvaných indolentních non-hodgkinských lymfomů vyžaduje okamžitou léčbu. Postihnout může kohokoli v jakémkoli věku, častěji ho lékaři diagnostikují u starší populace. Typicky se projevuje zvětšením mízních uzlin a zasáhnout může kterýkoli orgán.

Celosvětovým standardem léčby nově diagnostikovaných pacientů s difuzním velkobuněčným B-lymfomem je kombinace nespecificky působící chemoterapie a specificky působících monoklonálních protilátek. Terapie se zaměřuje na konkrétní cílovou strukturu.

„Díky tomu dokážeme vyléčit další třetinu až polovinu nemocných. Těm zbývajícím, kteří nereagují ani na záchrannou léčbu a mají extrémně špatnou prognózu, jsme donedávna neměli prakticky co nabídnout,“ uvádí profesor Klener.

Jane Fondová nebojuje s rakovinou poprvé

Podle lékařů dnes zaznamenává obrovský průlom imunoterapie, která podporuje protinádorovou imunitu, a to pomocí geneticky upravených T lymfocytů. Tato léčba je velmi účinná i u silně předléčených pacientů s DLBCL, kteří nereagují na chemoterapii.

Solidní vyhlídky na vyléčení potvrdila i samotná Jane Fondová. Její nádor je podle ní dobře léčitelný. Upřesnila, že až 80 procent pacientů přežije. Chemoterapii jí lékaři naordinovali na šest měsíců. Fondová se vyjádřila také ke svému přístupu k lékařské péči. Podle ní má nadstandardně drahou pojistku, která jí zajišťuje i nadstandardně kvalitní péči.

„Je to zraňující, ale uvědomuji si, že v této věci mám privilegia,” uvedla Fondová, jež je známa nejen jako herečka, ale i aktivistka za rovná práva a ochranu klimatu.

CAR T buněčnou terapii platí pojišťovny už i lidem v ČR

Americká herečka to neříká poprvé. V minulosti svou zdravotní pojistku uplatnila i na úspěšnou léčbu rakoviny kůže.

„Rakovinu jsem měla mnohokrát. Milovala jsem opalování. Když mám den volna, často jdu ke svému kožnímu lékaři a nechám si odoperovat znaménka,“ řekla magazínu Vogue.

Kromě nejrůznějších forem rakoviny kůže podstoupila před čtyřmi lety mastektomii. V roce 2010 ji lékaři provedli lumpektomii, tedy vynětí nádoru z prsu. Podle Fondové je její boj s rakovinou nikdy nekončícím procesem.

A herečka bojuje i s osteoporózou, kterou mají v rodině podle ní dědičnou: „Je to genetické. Můj otec Henry ji měl, i můj bratr Peter. Vaše chrupavka zmizí, a pak je kost na kosti, a to bolí. Žijeme však v době, kdy můžete získat novou. Kolenní klouby mám již vyměněné.“

Aktivistka Jane Fondová

Jane Fondová je dcerou slavného amerického herce 20. století Henryho Fondy. Na herectví se dal i její bratr Peter Fonda [např. film Bezstarostná jízda s Jackem Nicholsonem]. Její matka Frances spáchala, když bylo Jane deset let, sebevraždu. Sama herečka v minulosti několikrát uvedla, že byla v mládí znásilněna.

Slavnou se stala v šedesátých letech 20. století, kdy hrála ve filmech jako Barbarella a Dívka ze Západu. Později obdržela dvě ocenění filmové akademie a několik dalších cen, byla i nominována na další různá ocenění. Oscara získala za nejlepší ženský výkon v hlavní roli ve snímcích Klute a Návrat domů. V roce 1991 oznámila ukončení herecké dráhy a na filmová plátna se vrátila až v roce 2005 ve filmu Příšerná tchýně.

Dlouhodobě je politicky aktivní. Již v 60tých letech vystupovala proti tehdejšímu prezidentovi [1969 až 1974] Richardu Milhousu Nixonovi.

„Policií jsem byla za svůj život zadržená pro své aktivity pětkrát. Nebojím se žádného politika,“ říká ve videu na svém sociálním profilu z letošního roku.

Její současné aktivity míří zejména k ochraně klimatu. V dalším ze svých videí Fondová obviňuje politiky, že v této věci nedělají dost, protože je sponzorují znečišťovatelé ovzduší.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here