Lékaři chtějí širší očkování proti opičím neštovicím, ministr ne

0
560
nestovicim
Foto: Pixabay.com

Proti opičím neštovicím se v Česku očkují pouze zdravotníci a lidé po rizikovém kontaktu. Lékaři ale navrhují rozšířit očkování i na skupiny s rizikovým chováním a zajistit antivirový lék. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] to odmítá.

Za stávajících podmínek vyplývajících z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] se v Česku proti opičím neštovicím očkují pouze zdravotníci, kteří pracují s infikovanými pacienty, infekčním materiálem nebo lidé po rizikovém kontaktu s osobou nakaženou opičími neštovicemi. Podle zástupců lékařských společností by ale mělo ministerstvo indikovanou skupinu rozšířit a také zajistit antivirový lék pro léčbu nakažených.

„Většina onemocnění opičími neštovicemi v Česku má lehčí průběh, nicméně v Evropě už jsou hlášena úmrtí. Přestože se virus nezdá být příliš nebezpečný, stále je to příbuzný viru pravých neštovic, a ty nebezpečné byly,” řekl na VIII. kongresu klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti JEP Pavel Dlouhý.

Opičí neštovice chytl na Pridu. Málem přišel o oči

Ministr zdravotnictví Válek tvrdí, že Česko v porovnání s ostatními evropskými zeměmi očkuje více a antivirotikum na opičí neštovice chce řešit na úrovni celé EU. O jeho nákupu se ale nejedná.

„Světová zdravotnická organizace se shoduje s týmy odborníků, že ta vlna je za námi a klesá,” řekl ministr Válek.

Válek rozšíření očkování proti opičím neštovicím odmítá

Podle posledních informací Evropského centra pro prevenci a léčbu nemocí [ECDC] se v Česku dosud potvrdilo 66 případů nákazy opičími neštovicemi. V Evropě se nakazilo zhruba 29 000 lidí. Česko dostalo ze společného evropského nákupu dávky pro 1 400 osob.

„My jsme byli v ČR spíš aktivnější, začali jsme očkovat rizikové skupiny proaktivně a jsme v tomto směru napřed proti dalším zemím Evropské unie,” uvedl Válek.

Evropa očkuje proti opičím neštovicím, nákaz přibývá

Nicméně podle primáře Infekční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze Milana Zlámala má očkování rizikových kontaktů smysl jen čtyři dny po setkání. Rozšíření na další skupiny s rizikovým chováním, podle lékařů řádově tisíce lidí, se podle Válka ale neplánuje.

„V současné době se opičí neštovice přenáší zejména intimním kontaktem. Proto by bylo vhodné očkovat lidi, kteří jsou z tohoto pohledu ve vyšším riziku. Tedy ty, kteří často mění sexuální partnery, mají vícečetné sexuální kontakty a kteří se v tomto ohledu, řekněme, nedrží zpátky,” uvedl Dlouhý.

Dodal, že obdobně funguje očkování proti opičím neštovicím například ve Spojených státech. Navíc podle něj mají tito lidé, kteří i podstupují pravidelné testy na sexuálně přenosné choroby, o očkování sami zájem. A co hůře, Česko minulý týden potvrdilo nákazu u čtyřletého dítěte z Prahy. V EU je dosud podle Válka šest případů nákazy i u dětí.

Dítě z Prahy si opičí neštovice přivezlo asi ze Španělska

Tento týden nahlásilo Česko do evropských statistik první úmrtí nakaženého. Podle Válka šlo o souběh řady závažných nemocí včetně opičích neštovic. Vedení nemocnice, kde byl hospitalizovaný, uvedlo, že se zemřelý nakazil před několika týdny. Podle Dlouhého ale právě tato infekce vedla k oslabení nemocného a jeho hospitalizaci.

V ČR zemřel první člověk s opičími neštovicemi

„U očkování proti opičím neštovicím je skupina, u které výhody převažují, očkovaná. U ostatních rizikových skupin ten benefit není zásadní,” vysvětlil svůj postoj Válek s tím, že při srovnání přínosů a rizik to nepovažuje za smysluplné a rozumné.

Vakcín proti neštovicím je zkrátka málo

Lidem, kteří byli očkovaní před rokem 1980 proti pravým neštovicím, by podle lékařů stačilo přeočkování jednou dávkou. Původní vakcína je sice k dispozici, podávat ji ale možné není. Nesplňuje totiž současné bezpečností nároky.

Dlouhý tvrdí, že Česko se v rámci svého předsednictví v Radě EU má zaměřit i na to, aby pro evropské nakažené byl dostupný antivirový lék, který podávají v USA.

„Nicméně v Česku není dostupný ani registrovaný. Vzhledem k potenciálu viru bych však považoval za vhodné, aby stát začal pracovat na nákupu léku a umožnil jeho použití v léčbě,” řekl Dlouhý.

Podle ministra Válka se o nákupu takového léku v tuto chvíli nejedná. A pokud se začne, bude se nákup řešit na celoevropské úrovni podobně jako vakcíny proti této nemoci.

K dostupnosti vakcíny a antivirotika účinných na nákazu virem opičích neštovic se aktuálně vyjádřila na své návštěvě Česka šéfka Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] Emer Cooke. Podle ní má EU registrovanou vakcínu stejně jako antivirotikum proti onemocnění.

„A je k dispozici i pro léčbu v České republice,“ potvrdila pro ZdraveZpravy.cz Cooke.

E. Cooke: I očkování v lékárnách je dobrá možnost

Její slova doplnila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová. Podle ní Česko nakoupilo léčiva proti opičím neštovicím prostřednictvím evropského projektu HERA. Problém podle ní ale může být s dostupností těchto preparátů v zemi.

„Jediná potíž je to, že je toho omezené množství,“ uvedla s dodatkem, že nikdo nepředpokládal výskyt opičích neštovic v zemích EU v takovém rozsahu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here