Nadace Gatesových dá na boj s obrnou přes miliardu USD

0
212
s_obrnou
Bill Gates / Foto: Gates Notes

Nadace Billa a Melindy Gatesových dá na boj s obrnou ve světě 1,2 miliardy dolarů [cca 30 mld. Kč]. Gates již v minulosti slíbený dar potvrdil na třídenním summitu Světové zdravotnické organizace [WHO]. Přispěje i Německo.

Nadace Billa a Melindy Gatesových se přidala k mezinárodní společnosti Global Polio Eradication. Ta přislíbila, že do prevence obrny v následujících pěti let vloží 4,8 miliardy dolarů [cca 123 mld. Kč]. Peníze poskytne i WHO, Rotary International, US Centers for Disease Control and Prevention, United Nations Children´s Fund, Bill and Melinda Gates Foundation a Gavi Vaccine Alliance. Na boj proti obrně přispěje i Německo, to částkou 35 milionů eur [cca 861 mil. Kč]. Sumu na summitu WHO potvrdil spolkový kancléř Olaf Scholz [SPD].

Co řekl Gates v projevu o boji s obrnou

Gates ve videoprojevu v úvodu třídenního summitu WHO prohlásil, že svět se tohoto virového infekčního onemocnění může zbavit, pokud se k tomu odhodlá.

„Společně se dětské obrny můžeme zbavit, pokud se to rozhodneme učinit,” řekl Gates.

Bill Gates je v boji proti dětské obrně aktivní dlouhodobě. Jak dokládá i video, které zveřejnil na YouTube.com [viz níže]. V něm říká, ž obrna je zpět v USA, ale upozorňuje na její šíření v rozvojových zemích světa.

Boj s dětskou obrnou je výhradně rozhodnutí lidstva, zdůraznil Gates. Skutečnost je, že například v Londýně rodiče opět shánějí vakcíny proti obrně pro děti. Virus se totiž objevuje v odpadních vodách. V dotčených oblastech úřady znovu očkují děti proti nebezpečné nemoci. Problémy hlásí i Spojené státy a Izrael. Úřady v New Yorku letos 9. září kvůli vysokému riziku vyhlásily dokonce nouzový stav.

„Pokud jde o obrnu, nelze nic zanedbat, riziko je reálné,“ uvedli zástupci zdravotních úřadů.

Má to ale jeden háček. Aktuálně potvrzený virus v Londýně, New Yorku a Jeruzalémě není divoký poliovirus. Dva letos potvrzené případy v západních zemích způsobil virus z odvozené vakcíny proti divokému polioviru.

Obrna je zpět! A může za to i vakcína proti ní

Za přítomností viru v kanalizacích totiž může stát očkování specifickým typem orální vakcíny. Ta obsahuje zředěný živý virus obrny, který se prostřednictvím očkování dostává do odpadních vod a dále se šíří jako vakcinační virus mezi lidmi. Obvykle takový cyklus neznačí problém. Naopak díky němu u lidí dochází k aktivaci pasivní imunity. Pokud je ale takové šíření viru dlouhodobé, hrozí jeho zmutování zpět do formy, která už může způsobit nemoc a následné ochrnutí.

Zdravotnické hrozby si uvědomuje i Olaf Scholz

O boji s obrnou hovořil na summitu WHO také německý kancléř Olaf Scholz, který v projevu odsoudil útoky a hrozby vůči vědcům.

„Výhrůžky vědcům nemůžeme a nebudeme akceptovat. Akademická svoboda je cenná a my ji budeme bránit,” řekl Scholz.

Poznamenal, že skvělé výsledky ve vědě jsou úzce propojeny právě s akademickou svobodou. Scholz kritizoval výpady, kterým vědci za pandemie covidu-19 často čelili. Podle kancléře právě pandemie ukázala, že ti, kdo na rady zdravotních odborníků spoléhali, krizí prošli nejlépe.

Česko je 60 let bez dětské obrny, polioviry ale nezmizely

Kancléř poukázal na pomoc Německa a dalších vyspělých zemí v boji s covidem a řekl, že Německo přispěje na celosvětový boj s dětskou obrnou dalšími 35 miliony eur. Spolková ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová přislíbila populačnímu fondu OSN dalších 57 milionů eur [cca 1,4 mld. Kč] na zdravotní péči o ženy a dívky.

Úvod summitu WHO několikrát narušilo spuštění poplachu. Scholz kvůli tomu předstoupil před účastníky a řekl, že zatímco summit řeší otázky, které lidstvo palčivě tlačí, někdo stlačil tlačítko poplachu. Uvedl, že poplach je dílo klimatických aktivistů.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here