Nouzová antikoncepce není pro ženu nic zdravého

0
2890
nouzova_antikoncepce
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nouzová antikoncepce neboli „pilulka po“ patří k mimořádným druhům antikoncepcí. Její užití vícekrát do měsíce s sebou nese zdravotní rizika. Byť je tabletka v lékárnách volně dostupná, ženy by po ní měly sáhnout výjimečně.

Nouzová antikoncepce je v tuzemských lékárnách dostupná ve formě tabletek od několika výrobců. Její cena začíná na přibližně 200 korunách za jednu tabletu s možným použitím nanejvýš do 72 hodin, tedy tří dnů od nechráněného pohlavního styku. Anebo po selhání užité antikoncepce. Na lékárenském trhu, a to i online cestou, si ženy mohou zakoupit i preparát s účinností do pěti dnů od sexuálního styku. Za takovou tabletku si ale připlatí až trojnásobek. Vyjde na zhruba 600 korun.

Jak ale upozorňují lékaři, nouzová antikoncepce patří, jak napovídá i její pojmenování, pouze k nouzovým řešením. A její užití není zcela bez zdravotních rizik.

„Nouzová antikoncepce může být použita maximálně jednou v menstruačním cyklu, pokud je použita vícekrát, tak riziko komplikací dramaticky vzrůstá,“ upozorňuje prof. Michal Zikán, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK FN Bulovka.

„Pilulka po“ je skvělá, ale i nebezpečná věc

Profesor Zikán uznává, že „pilulka po“ je skvělá věc v situaci, kdy selže některá z jiných antikoncepčních metod. Ženy by se na ni ale měly spoléhat opravdu výjimečně. Její užití totiž není zcela bez rizik. A velmi omezená je i frekvence použití.

„Tato pilulka s sebou nese výrazná zdravotní rizika. Nepravidelné krvácení, nepravidelnost menstruačního cyklu, vyčerpání silným krvácením a komplikace do budoucna i možné komplikace pro budoucí otěhotnění,“ vyjmenovává lékař.

V otěhotnění často brání i absence vajíček. Jde to léčit

Zároveň upozorňuje, že použít ji ženy mohou maximálně jednou v menstruačním cyklu. V opačném případě riziko komplikaci dramaticky vzrůstá. A za další, ani nouzová pilulka stejně jako jiná antikoncepce nezaručí stoprocentní účinnost.

„Záleží velmi na tom, jak brzy se vezme. Měla by se užít co nejdříve, ideálně do 12 hodin, nejpozději do 72 hodin,“ říká prof. Zikán s dodatkem, že pilulka nezafunguje v situaci, kdy už je žena těhotná.

Nouzová antikoncepce zabrání oplodnění vajíčka

Nouzová pilulka někdy nazývaná jako postkoitální antikoncepce funguje tak, že zabrání uvolnění vajíčka. Pokud už k němu došlo, pak zamezí spermiím jeho oplození. Tím včas zabrání otěhotnění. Ženy by si proto měly uvědomit, že nouzová antikoncepce zabraňuje procesu oplodnění vajíčka. Pokud už ale k oplození došlo, pak ani „pilulka po“ nezafunguje a těhotenství nezabrání.

I hormonální antikoncepce ničí vztahy žen  

Výrobce tabletek na zabránění otěhotnění dále upozorňují, že rozhodně nechrání před pohlavně přenosnými chorobami. A jejich užití může vyvolat i nežádoucí reakce, jako je bolest hlavy, břicha, nevolnosti i zvracení. A zvracení či průjmy v době několika hodin po jejím užití může snížit účinnost medikamentu.

U mnohých žen nouzová tabletka vyvolává změny menstruačního cyklu. Jeho délky a intenzitu krvácení. Při několikadenním zpoždění menstruace by si měly ženy provést pro jistotu těhotenský test.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here