Českobudějovický Senior Home získal certifikát kvality

0
327
senior_home
Senior Home České Budějovice / Foto: SH ČB

Senior Home České Budějovice ze skupiny Penta Hospitals CZ získal certifikaci Značka kvality v sociálních službách. Tu uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. V příštím roce se na certifikaci chystají další zařízení skupiny.

Senior Home České Budějovice je prvním zařízením s certifikátem Značka kvality v sociálních službách ze skupiny Penta Hospitals CZ. Podle její generální ředitelky Barbory Vaculíkové je certifikace součástí sjednocování standardů v sociálních zařízeních spadajících do skupiny.

„Chceme, aby naši klienti i jejich rodiny měly jistotu, že v kterémkoliv ze zařízení skupiny Penta Hospitals jim budou poskytnuty služby ve vysokých standardech kvality i bezpečnosti,“ vysvětluje důvody k certifikaci Barbora Vaculíková.

Senior Home České Budějovice se stal certifikovaným sociálním zařízením po převzetí právě skupinou Penta Hospitals. Domov sídlí v blízkosti Vrbenských rybníků. Kromě bytů pro seniory nabízí klientům i pečovatelské služby a domácí péči. Pro seniory pořádá kulturní akce, divadelní představení, přednášky, besedy a velmi oblíbenými se u klientů domova stala hudební odpoledne.

Klientům domov nabízí i sportovní cvičení, jógu, lekce trénování paměti a spolupracuje s místní Dětskou skupinou Kulíšek. Kromě Českobudějovického Senior Home má platnou certifikaci ještě jihočeský Alzheimer Home Písek Prácheň, který se stal součástí skupiny v letošním roce. Další zařízení ze skupiny Penta Hospitals by se na seznam certifikovaných domovů měla podle vedení společnosti přidávat už v roce 2023.

Penta Hospitals posiluje pozici v oblasti péče o seniory

Certifikací prostřednictvím nezávislé autority podle Vaculíkové běžně procházejí zdravotnická zařízení spadající do Penta Hospitals. A stejnou cestou chce jít společnost také u sociálních zařízeních.

Penta Hospitals provozuje síť několika zdravotnických zařízení. Letos převzala i plnou kontrolu nad zařízeními Alzheimer Home, která poskytují zdravotně sociální služby převážně pro pacienty s demencemi. Společně s tím skupina investovala do téměř dvou desítek dalších specializovaných sociálních zařízení. Čímž se zařadila mezi největší poskytovatele sociálních služeb v České republice.

„Souběžně s tím se ale chceme zaměřit i na další zvyšování těchto standardů. Už letos jsme například začali vybavovat ambulance v zařízeních ALZHEIMER HOME moderní diagnostickou technikou,“ přibližuje strategii společnosti Vaculíková.

Obavy lidí o soběstačnost a dostupnou péči sílí

Také v příštím roce počítá vedení společnosti s pokračováním investic do vybavení domovů. Stejně tak plánuje investovat do vzdělávání svých zaměstnanců. Zapsaný ústav Alzheimer Home provozuje síť celkem 31 zařízení specializovaných na péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou a ostatními nemocemi způsobujícími demenci. A další dvě pobytová zařízení pro seniory. S celkovou kapacitou přes 3,5 tisíce lůžek patří k největším poskytovatelům sociálních služeb v České republice.

Značka kvality v sociálních službách a Senior Home

Certifikaci Značka kvality v sociálních službách uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb už od roku 2011. A to podle výsledků externího šetření v daném zařízení.

„Cílem Značky kvality v sociálních službách je poskytnout novým uživatelům sociální služby či zájemcům o ni, ale také jejich rodinným příslušníkům, jednoznačnou informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném zařízení sociálních služeb očekávat,“ přibližuje na webu účel certifikace Asociace.

Sociální služby dostanou příští rok 26,5 mld. Kč

Prakticky jde o systém externí certifikace založené na takzvaném udělování hvězd. Už při vstupu do zařízení jeho nový uživatel, případně jeho rodina uvidí, jestli jde o zařízení dvouhvězdičkové nebo pětihvězdičkové.

„Sledují se všechny důležité aspekty pobytu v zařízení z úhlu pohledu uživatele sociální služby. Nejde tedy jen o samotnou péči a další poskytovaný servis, jako je třeba stravování. Ale mezi hodnocená kritéria patří třeba i individuální přístup ke klientům,“ říká k certifikaci ředitel divize Alzheimer Home Ladislav Kažimír.

Zároveň vyjadřuje potěšení nad tím, že Senior Home České Budějovice získal druhé nejvyšší hodnocení a spolu s tím na další čtyři roky certifikát se čtyřmi hvězdami. To díky skvělé práci celého týmu zaměstnanců, dodává Kažimír.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here