Pozor na Savo, varují lékaři před vánočními svátky

0
34744
Savo
Foto: Unilever

Předvánoční úklidy jedou v mnoha domácnostech na plné obrátky. Lékaři ale upozorňují, že i práce s dezinfekčními prostředky má svá pravidla. A platí to i pro dezinfekční prostředek v Česku snad nejrozšířenější – Savo.

Snad v každé české domácnosti se najde klasické žluté Savo, kterým se běžně čistí a dezinfikují koupelny, toaletní mísy, umyvadla a často i podlahy v celém domě či bytě. Málokdo už si ale uvědomuje, že jde o čisticí přípravek, při jehož nesprávném používání může dojít i k vážným zdravotním potížím. Obsahuje totiž chlornan sodný obvykle v objemu jednoho až pěti procent a hydroxid sodný v objemu 0,5 až dvě procenta.

„Koncentrovaný přípravek může poleptat sliznice a kůži,“ potvrzuje pro ZdraveZpravy.cz vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska [TIS] Kateřina Kotíková.

A nejen to. Úklid s tímto pomocníkem může skončit i při dodržování prevence, jako jsou nasazené gumové rukavice, i nečekanou nevolností. K ní většinou podle lékařky dochází v důsledku nadýchání se výparů z čistícího prostředku.

„Po inhalaci výparů při čištění prostoru bez dostatečného větrání dochází k podráždění dýchacích cest, pálení v nose, suchému dráždivému kašli, škrábání v krku, na průduškách a za hrudní kostí, dušnosti a bolesti hlavy,“ vyjmenovává Kateřina Kotíková zdravotní obtíže, ke kterým může dojít při použití Sava v uzavřených prostorech.

Savo: Při nadýchání výparů pomůže čerstvý vzduch

Obtíže po nadýchání podle ní lékaři TIS řeší nejčastěji právě při čištění zavřené koupelny koncentrovaným přípravkem. Pokud k takovým zdravotním problémům dojde, pacient musí okamžitě na čerstvý vzduch. Při přetrvávajících dýchacích obtížích je pak nutné navštívit lékaře, který pacienta vyšetří poslechem, případně jeho kondici prověří rentgenem plic.

„Dále řešíme náhodná požití hlavně dětmi, méně často dospělými, výjimečně úmyslné požití v sebevražedném úmyslu,“ popisuje praxi Kateřina Kotíková.

V ČR roste počet otrav dezinfekcí. Potíže působí i zmije

Zároveň i mírní obavy z používání čistících prostředků s obsahem chlornanu sodného a hydroxidu sodného, jako je zmíněné Savo Original. Tvrdí, že pokud takové přípravky lidé používají podle návodu, tak pro lidské zdraví z hlediska akutní toxicity neznačí zdravotní riziko.

Za naprosto zásadní při jejich používání v domácnosti či kdekoli jinde považuje jejich uchovávání mimo dosah dětí. Vyvarovat se lidé podle ní mají i jejich míchání s přípravky obsahují kyseliny. Tím by totiž došlo k uvolňování nebezpečných výparů, konkrétně chlóru.

Intoxikace syrovou fazolí se blíží otravě kyanovodíkem

Při práci s takovými čistícími prostředky nesmějí lidé podle lékařů zapomínat hlavně na ochranné prostředky, tedy rukavice a nepracovat s takovými přípravky v uzavřeném prostoru. Tedy je zcela namístě si předem otevřít okno, případně dveře. Důležité je i nepoužívat koncentrované přípravky.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here