Obézních žen přibývá. A přibývá tak i trápení s otěhotněním

0
1913
otehotnenim
Foto: Pixabay.com

Obézní ženy a ženy s nadváhou mívají problém s otěhotněním a hladkým porodem. Studie z letošního roku navíc ukázala, že obézní ženy jsou až o třetinu ve vyšším riziku, že dítě nedonosí. 

Výše uvedená data přinesla aktuální španělská studie “Ženská obezita zvyšuje riziko potratu geneticky zdravého embrya“.

„Z nejnovějšího výzkumu španělských vědců víme, že embrya obézních žen nejsou méně kvalitní. Ztrátu plodu nejspíš způsobuje hormonální a metabolická nerovnováha v těle matky,“ vysvětluje specialista na asistovanou reprodukci kliniky Reprofit Tomáš Bagócsi.

Zároveň upozorňuje, že z matky na dítě se již v děloze přenáší predispozice k obezitě. Aby bylo jasno, problém s otěhotněním není jen na straně obézních žen, ale i obézních mužů. Čím vyšší BMI hodnotu mají, tím horších výsledků u spermiogramu dosahují.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

„Tuková tkáň není jen pasivní schránka na kalorickou zásobu, ale aktivní součást těla. Tuk produkuje nadbytek estrogenu. A ten vede u mužů k potlačení testosteronu, a tím i poklesu libida a zhoršení kvality spermií,“ vysvětluje Bagócsi.

Jaké komplikace s otěhotněním přináší obezita

Podle Bagócsiho praxe ukazuje, že obezita, kterou lékaři definují jako BMI vyšší než 30, brání v úspěšném početí dítěte jak mužům, tak ženám. V případě žen stejně jako u mužů spočívá důvod v nadbytku tuku. Ten v ženském těle způsobuje hormonální nerovnováhu, nepravidelný menstruační cyklus a ztrátu ovulace. Potenciální matky tudíž jen obtížně přirozeně otěhotní. Vyhráno ale nemají ani s pomocí specialistů na léčbu neplodnosti.

„Umělé oplodnění u obéznějších žen je komplikovanější než u žen se zdravou tělesnou hmotností. Zaznamenáváme například nižší účinek injekcí, složitější anestezii i odběr vajíček. Ani v případě, že žena skutečně otěhotní, nezaručíme šťastný konec,“ říká Bagócsi.

Dodává, že obézní ženy v těhotenství ohrožuje cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Obezita ale ohrožuje i jejich plod, a to vrozenými vývojovými vadami nebo potratem. Odborníci na IVF a gynekologové proto radí pacientkám, které plánují otěhotnět, aby se pokusily svoji váhu snížit. Obvykle před podstoupením léčby doporučí ženám návštěvu dalších odborníků z řad diabetologů a kardiologů. Ale třeba i osobního trenéra.

Někdy je třeba i jen lelkovat, říká Lukáš Vrána

„Je důležité postavit se k problému komplexně. Nestačí před vložením embrya krátkodobě zhubnout, je potřeba si zdravou váhu udržet. Dítě matku potřebuje i za dalších patnáct let. Délka dožití se přitom vlivem obezity významně zkracuje,“ vysvětluje předseda výboru Sekce asistované reprodukce ČGPS ČLS JEP a lékař z IVF Clinic Štěpán Machač.

Zdůrazňuje, že se zdravou tělesnou váhou ženy spíše získají pravidelný menstruační cyklus s ovulací. Už 5% pokles hmotnosti podle lékařů může nastartovat u části pacientek ovulaci.

„Platí, že s každým ztraceným kilem se zvyšuje šance na odstranění problémů s plodností. Problematické je to u starších žen nad 36 let věku, protože hrozí, že v mezičase, kdy hubnou, dojde k významnému zhoršení kvality jejich vajíček,“ doplňuje Bagócsi.

Češi a Češky jsou tlustí a možná ještě více naberou

V Česku se s obezitou podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] potýká každý pátý člověk.

„V rámci Evropy jsme jedni z nejobéznějších. Každý druhý Čech má nadváhu a pětina se potýká s obezitou. Tato statistika se významně promítá do našeho oboru asistované reprodukce, IVF. Obezita rodičů ovlivňuje léčbu už od prvopočátku, včetně úspěšnosti,“ potvrzuje Tomáš Bagócsi.

Situaci neprospěly ani roky s covidem a aktuálně jí nepřeje ani pokles reálných příjmů českých domácností kvůli vysoké inflaci. A to se může projevit v nákupu sice levnějších, ale méně kvalitních potravin.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Vlivem úspor lidé omezí výdaje za koníčky a sport. Zároveň spíše sáhnou po levnějším a méně kvalitním jídle. To bezesporu současnou epidemii obezity ještě zhorší,“ potvrzuje v tomto ohledu Štěpán Machač.

Skutečnost je, že průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Česku klesá podle ČSÚ od čtvrtého čtvrtletí loňského roku. Důvod je vysoká inflace. Byť například nyní ve 3. čtvrtletí měsíční průměrná hrubá mzda meziročně stoupla o 2 295 Kč [+6,1 %] na 39 858 korun, kvůli cenám, které ve třetím čtvrtletí stouply o 17,6 procenta, reálně klesla o 9,8 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here