Itálie a USA zavádí povinné testy pro cestující z Číny

0
236
z_Ciny
Foto: Pixabay.com

Itálie a Spojené státy nařídí povinné testy pro pasažéry z Číny. Obávají se zavlečení nových mutací koronaviru. Čína ruší plošné izolace po návratu ze zahraničí a končí s nulovou tolerancí nákaz. Česko žádná opatření nechystá.

Čínské úřady po třech letech končí s nulovou tolerancí nákaz koronavirem. To značí rozvolnění velké části z protipandemických pravidel v zemi. Lidé přijíždějící do země už nebudou muset do povinné pětidenní izolace strávené v určeném hotelu ani do domácí izolace. Vedení země tak po třech letech mění přístup v boji s koronavirovou infekcí, kdy se i kvůli několika jednotkám nových případů zavírala několikamilionová města. Na změnu už s ohledem na zdravotní bezpečnost reagují některé evropské země i Spojené státy.

Italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci uvedl, že nařídil povinné testování všech cestujících z Číny. Včetně těch, pro které je Itálie jen tranzitní zemí. U odebraných vzorků budou laboratoře sledovat i varianty koronaviru.

„Opatření je nezbytné pro zaručení trasování a zachycení možných variant viru a pro ochranu italského obyvatelstva,” cituje ministra italský deník Corriere della Sera.

Italské úřady se obávají zavlečení nové varianty covidu-19 na své území. A není divu. Byla to právě Itálie, která patřila v první vlně šíření koronaviru v Evropě na jaře roku 2020 k nejvíce zasaženým zemím s nejvyššími počty zemřelých.

Itálie zavádí povinné testy pro cestující z Číny

Po zasedání vlády ministr Schillaci uvedl, že cestující s pozitivním testem půjdou do izolace. Podle italských médiích vláda požádá Evropskou komisi [EK] o koordinaci na unijní úrovni. Cestující z Číny mohou do Itálie přiletět i přes jinou zemi schengenského prostoru. Na opatření italského ministerstva zareagovalo čínské velvyslanectví v Římě, když Itálii vyzvalo k přiměřeným restrikcím.

„Vždy jsme věřili, že preventivní opatření před šířením epidemie musí být přiměřená a neměla by poškozovat obvyklé styky mezi populacemi,” uvedla v prohlášení pro agenturu ANSA čínská diplomatická mise.

Smysluplnost italského opatření dokládají záchyty infekcí u přijíždějících z Číny. Na milánském letišti Malpensa, kam přilétají spoje z Číny, totiž test po cestujících už několik dní požadují. Nikoli však povinně, lidé ho mohou i odmítnout. Podle údajů zdravotnických úřadů test na koronavirus podstoupilo v pondělí [26.12.] 120 pasažérů z Číny a 52 procent z nich mělo test s pozitivním výsledkem.

Obdobně jako Itálie reagují na čínské rozvolnění i Spojené státy. Od 5. ledna 2023 zavádějí pro všechny cestující starší dvou let přilétající v letadlech z Číny negativní test na koronavirus. Ten nesmí být starší dvou dnů, počítáno od nástupu do letadla. Povinnost se vztahuje na všechny bez ohledu na národnost či očkování proti covidu-19.

Česko zůstává v klidu, Francie jedná…

Na situaci v Číně se Česká republika zatím reagovat nechystá. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob s tím, že případná opatření ponechává česká strana na koordinaci Evropské unie.

„ČR situaci v Čínské lidové republice monitoruje a hodnotí na základě dostupných informací. Aktuálně v oblasti nastavení preventivních mechanismů probíhá na úrovni EU odborná diskuse ke zhodnocení situace a k aplikaci případných opatření,” uvedl mluvčí Jakob.

Pro zpřísnění opatření vůči cestujícím z Číny nevidí zatím důvod ani Německo, uvedla agentura Reuters.

„Podrobně sledujeme situaci v Číně, ale zatím nemáme náznaky, že tam vznikla nebezpečnější mutace viru,” řekl mluvčí německého ministerstva zdravotnictví.

Situaci kolem šíření koronaviru v Číně sleduje i francouzské ministerstvo zdravotnictví.

„Prezident republiky [Emmanuel Macron] již požádal vládu o adekvátní opatření na ochranu Francouzů,” cituje agentura AFP Elysejský palác.

Tamní ministerstvo zvažuje opatření v koordinaci na unijní úrovni a v souladu s vnitrostátní legislativou. Ta umožňuje zavést omezení při cestování z oblastí, kde se šíří nové a nebezpečné mutace koronaviru.

Naopak povinné testování na koronavirus pro cestující z Číny už zavedly některé asijské státy. Například Indie, Japonsko a Tchaj-wan.

Čína nečekaně změnila taktiku v boji s covidem

Čína se po nečekaném a rychlém rozvolnění do té doby přísných protipandemických pravidel potýká s obrovským nárůstem vážně nemocných pacientů s covidem-19. Nemocnice jsou přeplněné a na hranici kapacit jsou i pohřební firmy a krematoria, píší agentury AFP a Reuters. Avšak oficiální data Číny o vážnosti situace nic nenapovídají. Podle nich za poslední den zemřeli kvůli koronavirové infekci tři lidé. Počet infikovaných už se nezveřejňuje vůbec.

Pozornost se obrací k Číně. A celkem oprávněně

Deník The Guardian s odkazem na modely britské analytické společnosti Airfinity ale uvádí, že nově nakažených nyní může být v Číně až milion denně a denní bilance úmrtí na onemocnění až pět tisíc. Čína, která má 1,4 miliardy obyvatel, tak zažívá nejdrtivější vlnu pandemie od prvních případů covidu-19, které se objevily koncem roku 2019 v čínském Wu-chanu. Peking začátkem měsíce po třech letech přísné politiky, kdy se do karantény uzavírala celá mnohamilionová města už při výskytu jednotlivých případů nákazy, výrazně zmírnil dosavadní opatření a zrušil plošné testování.

–ČTK/RED–

Aktualizace: Česko jako předsednická země EU dnes [29.12.] iniciovalo jednání Evropské komise pro zdravotní bezpečnost [Health Security Committee] ohledně situace s covidem-19 v Číně. V komisi sou zástupci ministerstev zdravotnictví členských zemí. Těm zástupci Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC] představili nejnovější informace. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Případná opatření chce koordinovat s nastupujícím Švédskem, které předsednictví od 1. ledna přebírá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here