Zubní lékařství na LF OU zahájí výuku zřejmě již letos

0
687
vyuku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Lékařská fakulta Ostravské univerzity se přiblížila k akreditaci pro výuku stomatologie. Získala souhlas ministerstva zdravotnictví. Teď předá akreditační spis Národnímu akreditačnímu úřadu. První studenti by mohli nastoupit v září.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity [LF OU] dostala od ministerstva zdravotnictví potřebný souhlas k výkonu povolání v oboru stomatologie. Vedení fakulty tak úspěšně pokračuje v cestě k získání akreditace nového studijního programu. Pokud Národní akreditační úřad [NAÚ] vyhodnotí akreditační spis ve prospěch fakulty, mohla by první studenty přijmout už v následujícím akademickém roce 2023-24.

„Vzhledem k tomu, že fakulta čekala na souhlasné stanovisko několik měsíců, musí nyní spis aktualizovat a doplnit ho o další nová jména stomatologů, kteří se budou věnovat výuce studentů a zároveň vědecké práci,“ nastínila situaci ohledně udělení akreditace mluvčí fakulty Hana Hanke.

V nejbližších týdnech podle ní navržené úpravy projdou znovu Radou pro vnitřní hodnocení Ostravské univerzity. Následně spis zamíří k NAÚ, který o udělení akreditace rozhoduje.

Výuku zubní lékařství na OU vítá kraj i město

Stomatologii by mohlo na ostravské Lékařské fakultě po získání akreditace začít od září studovat dvacet posluchačů. Vedení fakulty pro ně už chystá zázemí.

„Aktuálně dokončujeme prostory, ve kterých by měla výuka probíhat. V nich se nachází výukové trenažéry a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů,“ přibližuje děkan LF OU Rastislav Maďar.

Za sebou má fakulta desítky výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů. I ti už jsou připraveni do výukového procesu na fakultě v případě získání akreditace nastoupit.

LF OU požádá o akreditaci oboru zubní lékařství

„Na základě čerstvého souhlasu ministerstva zdravotnictví zahájíme s některými z nich jednání o možném nástupu už v nejbližších dnech,“ dodal Maďar.

Paralelně se připravuje i nové zázemí ve Fakultní nemocnici Ostrava [FN Ostrava], kde vznikají nové stomatologické ordinace a připravuje se laboratorní zázemí. I to je nezbytné k praktické výuce mediků.

S ohledem na současný nedostatek zubařů v celém Česku, Moravskoslezským krajem nevyjímaje, podporuje otevření studijního programu stomatologie i město a kraj. Jejich vedení již přislíbila a poskytla univerzitě i finanční podporu.

„Zubní lékařství na Ostravské univerzitě musí disponovat špičkovým vybavením a zázemím odpovídajícím vybavení nejmodernějších zdravotnických zařízení. Proto společně s městem Ostrava nový obor finančně podpoříme,“ deklaroval již dříve hejtman Ivo Vondrák [ANO].

ANO, Babiš hraje o víc než jen o funkci prezidenta

Kraj Ostravské univerzitě přispěl částkou 14,3 milionu korun, stejnou částku dává ze svého rozpočtu také město Ostrava. Z peněz fakulta nakoupí dentální simulátory, cvičné zubní soupravy, rentgeny a další vybavení. Celkové náklady na vybudování základního zázemí a přípravu výuky odhaduje fakulta na více než 40 milionů korun.

Zubařů je víc než praktiků, pacientům ale chybí

Zubní péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám. Sehnat zubní ordinaci, která přijímá nové pacienty, mají nejvíce lidé na Karvinsku a Bruntálsku. V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři upozornili, že zubní lékař v kraji chybí až sto tisícům obyvatelům. Podle zmíněné výzvy nebyli někteří lidé na zubní prohlídce déle než deset let.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

O dlouhodobé nedostupnosti zubní péče v regionu svědčí loňské otevírání dvou nových ambulancí při Krnovské nemocnici, kdy o tom, které pacienty ordinace přijmou do péče, rozhodovalo losování. A tak se jen ten plátce zdravotního pojištění, který měl při losování štěstí, dostal k zubaři. Naopak plátce, který štěstí neměl, zůstal nadále bez zubaře. Podle ředitele nemocnice Ladislava Václavce se nemocnice losování chtěla vyhnout frontám a nedůstojným tlačenicím.

Nové vedení LF OU slaví úspěchy

Lékařská fakulta, kde se po roční pauze od loňska opět studuje obor Všeobecné lékařství, se před časem potýkala s problémy. Národní akreditační úřad v minulosti prověřoval pochybení při přijímání studentů. Což skončilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Ke studiu všeobecného lékařství tak v akademickém roce 2020-2021 nenastoupili noví studenti. Nezískání akreditace pak vedlo k rezignaci někdejšího děkana Lékařské fakulty OU Arnošta Martínka. Jeho ve funkci nahradil epidemiolog Rastislav Maďar.

Loni na jaře úřad fakultě akreditaci udělil. Byť zatím jen na pět let. V nich má fakulta společně s FN Ostrava za úkol úspěšně dokončit naplánované systémové a personální změny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here