Tržby za léky na předpis loni vzrostly o 6 %, bez receptu o 12 %

1
555
trzby_za
Foto: Pixabay.com

Tržby za volně prodejné léky loni meziročně vzrostly o dvanáct procent na 32 miliard korun. Prodeje léků na předpis posílily o šest procent, o rok dříve o deset procent. V průměru léky loni zdražily o deset procent.

Společně s tržbami za volně prodejné léky i léky na předpis loni rostly i objemy prodaných léků. U léků vázaných na předpis meziročně o čtyři procenta, u volně prodejných o devět procent. A ani lékům se loni nevyhnulo zdražování, v průměru loni léky zdražily zhruba o deset procent. Data přinesla analytická společnost IQVIA.

U léků na předpis dlouhodobě roste poptávka po nejsilnější skupině terapeutik, a sice léků pro léčbu nádorových onemocnění, které stojí téměř za 23 procenty hodnoty trhu. Skupinou s největším objemem prodaných léků jsou s pětinovým podílem tradičně léky pro oblast nervového systému, mezi které patří zejména analgetika. Na trhu volně prodejných léčiv patřily k nejprodávanější kategorií tradičně léky proti nachlazení.

Trh s léky v roce 2022 dosáhl 87 miliard korun

Hodnota trhu s léky na předpis, která v tržbách výrobců zahrnuje platby zákazníků za volně prodejné léky, úhrady pojišťoven a doplatky za léky na předpis, loni dosáhla 87 miliard korun. O rok dříve to bylo 78 miliard korun.

Léky na předpis platí z většiny zdravotní pojišťovny. V letech 2020 a 2021 vydaly každoročně na léky na předpis 38,5 miliardy Kč, data za loňský rok nejsou zatím dostupná. Zhruba třetinu částky, kterou za léky na předpis platí pojišťovny, navíc zaplatí každý rok lidé na doplatcích.

Prodej léků na předpis loni stoupl o 10 %, bez něj o 9 %

Například v roce 2020 vycházely doplatky podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] průměrně 1 152 korun na osobu, dalších 1 494 korun pak lidé vydali za volně prodejné léky. Proti vysokým doplatkům na léky na předpis ale chrání pojištěnce zákonem stanovené stropy. Podle nich senioři starší 70 let nezaplatí na doplatcích ročně více než 500 korun. Děti a lidé nad 65 let pak tisíc korun a dospělé osoby mají roční limit stanovený na pět tisíc korun.

Tržby za léky s patentovou ochranou

I loni posílily tržby za léčiva s patentovou ochranou, meziročně o čtrnáct procent. Objem prodaných patentově chráněných léků vzrostl o šest procent. Naopak skupina léků, kterým už patentová ochrana vypršela, takzvaná generika, vykázala loni v meziročním srovnání o šest procent nižší prodeje. Tržby za ně se ale zvýšily o sedm procent.

Zvyšování cen na trhu se loni nevyhnulo ani volně prodejným lékům. Podle analýzy IQVIA se lékárenský trh obecně držel na úrovni zdražení do deseti procent. V nejprodávanější kategorii léků proti nachlazení byl nárůst tržeb způsoben především vyšším zájmem v době respiračních onemocnění. V prosinci se obrat léků na nachlazení meziročně zvýšil o 26 procent, což představuje oproti průměrnému růstu v celém roce dvojnásobné tempo.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

Nejvíce loni vzrostla průměrná cena v kategorii nutričně kompletní vysokoenergetické výživy se čtvrtinovým nárůstem. To však podle IQVIA bylo často zapříčiněno tendencí zákazníků nakupovat větší, a tedy celkově dražší balení produktů.

Online lékárny zpomalily tempo růstu

Podíl na celkovém prodeji léků loni opět zvýšily i internetové lékárny, které si aktuálně drží zhruba čtrnáctiprocentní podíl. Nicméně ve srovnání s předchozími roky tempo růstu online prodejů v segmentu lékárenství loni významně zpomalilo.

„Zatímco v předchozích covidových letech jsme mohli sledovat velmi dynamický růst internetových prodejů, který dosahoval i 50% posílení, v roce 2022 došlo ke zpomalení růstu na 14 procent,” uvedl produktový ředitel IQVIA Česká republika a Slovensko Ondřej Frič.

ÚOHS: Přímá distribuce tuzemský trh s léky nenarušuje

A bez růstu nezůstaly ani kamenné lékárny, které loni navýšily tržby o dvanáct procent. To oproti minulosti představuje zvýšení tempa růstu. Podle IQVIA jsou docela patrné rozdílné nákupní návyky podle toho, jestli zákazníci nakupují přes internet nebo osobně v lékárně.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here