Lékárníkům sokolovské nemocnice pomáhá robot

0
476
lekarnikum
Slavnostní zprovoznění automatizovaného robotického systému v nemocniční lékárně Sokolov. V pozadí jsou dvě spirály, po nichž robot posílá léky k pultu lékárníka. / Foto: Nemocnice Sokolov

Lékárníkům sokolovské nemocnice nově pomáhá automatizovaný robotický systém. Zrychluje výdeje léků pacientům i jejich příjem na sklad. Léky při naskladnění ověřuje robotická jednotka.

Automatický lékárenský skladový systém je první svého druhu v České republice. Robotické zařízení za deset milionů korun šetří práci lékárníkům a zrychluje výdej léků pro veřejnost i potřeby sokolovské nemocnice.

„Velkou výhodu vidím hlavně v ulehčení příjmů. Zaměstnanci, farmaceuti a laboranti trávili hodně času ověřováním a zneplatňováním kódů. To nám velmi prodloužilo čas příjmu. Tahle robotická jednotka nám proces ošetřuje a veškeré ověřování probíhá robotickou jednotkou,” uvedla při uvádění robotického zařízení do provozu vedoucí nemocniční lékárny Ludmila Debnárová.

Doplněk stravy pomáhá zhojovat otevřené rány i covid

Současně upozornila, že nový robotický pomocník neohrožuje pracovní místa lékárníků.

„Technika je jedna věc, ale léky musí vždy vydávat lidé s potřebnou kvalifikací, kteří dokážou vyhodnotit potřeby pacienta. A navrhnou případnou substituci léku, který není zrovna k dispozici, a podobně,“ vysvětlila.

Podle ní takové činnosti za lékárníka žádná technika neudělá. Doplnila, že nahrazení člověka robotem v podobné situaci navíc ani nepřipouští současná legislativa.

Lékárníkům na žádost posílá léky robot

Díky robotickému systému se změnilo i prostředí samotné lékárny. Zákazníci už v ní nevidí regály plné krabiček s léky. Ty nahradily obrazovky s aktuální nabídkou. K výdejnímu pultu lékárníka [tára, pozn. red.] vedou shora dvě spirály, ve kterých robot na žádost lékárníka posílá konkrétní lék vybraný ze skladu. Doručení léku tímto způsobem trvá okolo deseti sekund, které může lékárník využít ke konzultaci s pacientem.

„Jde o další investici, ze které budou profitovat jak naši zaměstnanci, tak klienti naší nemocnice,“ uvedla při příležitosti spuštění technologie generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, do které sokolovská nemocnice patří, Barbora Vaculíková.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

Multifunkční robotický sklad MT.XL měří na délku přes deset metrů, na výšku má téměř 3,5 metru a dosahuje šířky 1,5 metru. Prázdný váží osm tun. Vejde se do něj přes 30 tisíc balení léků, léčivých přípravků a dalšího lékárenského zboží. Od běžných lékárenských robotů se odlišuje tím, že je plně automatizovaný. A jak již bylo řečeno, pracovníkům lékárny pomáhá i při naskladňování léků.

„Po zadání informací o balení tak obsluha pouze vyloží dodávku léků na pásový dopravník, systém si zboží oskenuje, přečte si z něj potřebné informace a uloží ho do skladu. Odkud ho následně podle potřeby vydává,“ popsal postup manažer lékové politiky skupiny Penta Hospitals Jiří Vaníček.

Rychlost naskladnění je 180 krabiček léků za hodinu. Výdej léků pak trvá maximálně několik minut na čtyřech výdejních místech. Z toho dvě jsou umístěna přímo v lékárně pro veřejnost. Další dvě slouží k výdeji léků pro provozy nemocnice.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here