Za loňský propad vyplatí VZP ČR následné péči 260 mil. Kč

0
186
nasledne
Foto: Pixabay.com

Segment následné péče dostane za loni doznívající propady péče kvůli covidu od Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] kompenzaci 260 milionů korun. Peníze se rozdělí individuálně, nikoli plošně jako dříve.

O další kompenzaci následné péči za nižší počet výkonů na začátku loňského roku informoval veřejnost [26.6.] předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp [KDU-ČSL].

„Domníváme se, že je třeba vytvořit řešení pro konkrétní poskytovatele. Navrhli jsme proto ministerstvu, že to budeme řešit v konkrétních případech,” potvrdil po jednání rady Philipp.

Za propady v poskytované péči dostávala zdravotnická zařízení v covidových letech 2020 a 2021 plošné kompenzace formou úhradové vyhlášky vydávané Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Tehdy jim bez ohledu na skutečné stavy zdravotní pojišťovny vyplatily podpory za dobu útlumu kvůli protipandemickým opatřením. Na což mimo jiné upozorňuje v aktuálním rozhovoru ZdraveZpravy.cz ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP] Josef Diessl.

„Plošně uplatňované kompenzační vyhlášky v letech 2020 a 2021 přinesly zdravotnickým zařízením v součtu obrovské částky, které neodpovídaly jejich reálnému výkonu,“ říká ředitel VoZP, která je jednou z šesti členských pojišťoven Svazu zdravotních pojišťoven [SZP ČR].

Šéf VoZP odmítá finanční problémy pojišťovny. Situaci ale nezlehčuje

V letech 2019 až 2023 se podle Josefa Diessla zvýšil celkový přísun peněz do zdravotnictví o 60 procent. Vyjádřeno v reálných číslech jde o sumu 172 miliard korun.

„Zdaleka ne vše šlo na vrub boje s pandemií. Platby vysoko převyšovaly úroveň tehdejší inflace a překonávaly objektivní cenové nárůsty v cenách zdravotní péče,“ upozorňuje v rozhovoru ZdraveZpravy.cz.

MZ ČR kompenzační vyhlášku nevydá

Vláda již sice schválila zákon, který by ministerstvu zdravotnictví umožnil stejně jako pro roky 2020 a 2021 vydat i pro rok 2022 takzvanou úhradovou vyhlášku. V ní by pojišťovnám resort nařídil kompenzovat propady plošně těm segmentům zdravotní péče, které by v ní byly uvedené. Nicméně i Tom Philipp po dnešním jednání správní rady uvedl, že individuální kompenzace jsou výhodnější. I z toho důvodu, že mezi pojišťovnami jsou v tom, o kolik poklesla následná péče o jejich pojištěnce, značné rozdíly. Některé by tak kvůli plošně platné kompenzační vyhlášce musely zaplatit víc. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba nebude resort pro rok 2022 vydávat kompenzační vyhlášku.

„Ministerstvo zdravotnictví zhodnotilo propady péče způsobené epidemií covid-19 v roce 2022 a jediný segment zdravotních služeb, kde byl identifikován významný propad péče, byla následná a dlouhodobá lůžková péče s tím, že propad byl pouze u VZP, u zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven k propadu nedošlo,” potvrdil mluvčí.

Do následné péče jsou přijímaní pacienti po operacích a akutních interních onemocněních na rehabilitace a ošetřovatelskou péči. Poskytují ji nemocnice a specializovaná zařízení.

Dohodovací řízení se změnilo v totální guláš, říká Milan Kubek

Nemocnice nejsou z veřejného zdravotního pojištění placeny podle aktuálně vykázané péče, ale mají na základě výkonů z předchozích let stanovenou roční částku. Z té každý měsíc dostávají dvanáctinu. Náklady, které měly kvůli covidu navíc, včetně odměň zdravotníků, jim pojišťovny doplácely podle kompenzační vyhlášky vydané ministerstvem. Zohledňovalo se v ní i to, že některou péči, například plánované operace, nemohla v době covidu zařízení vykonávat. Náklady na personál nebo energie ale měla zdravotnická zařízení stále stejná.

V roce 2020 dosáhly kompenzace vyplacené ze zdravotního pojištění podle vyhlášky 12,6 miliardy korun. Šly především na mimořádné odměny pro zdravotníky. V následném roce 2021 zaplatily pojišťovny kompenzace 3,5 miliardy korun, nejvíce šlo do segmentu následné a lázeňské péče.

Konkrétně VZP ČR vyčíslila kompenzace a bonifikace již dříve v roce 2020 na 29 miliard Kč, předloni na 21,7 miliardy Kč. Celkové náklady zdravotního pojištění loni překročily 420 miliard korun, letos se očekávají ve výši 477 mld. korun. Za čtyři roky vzrostly o polovinu.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here