Štěnice se rychle šíří už i v Česku. Platí to pro úřady, dopravu i školy

2
34262
stenice
Štěnice domácí a jejich trus [malé černé tečky kolem] / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Poptávka po hubení štěnic sílí už i v Česku. Podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] nejvíce ve Středočeském kraji. Tam vzrostla o 33 procent. Štěnice, které se nyní rychle množí po celé Evropě, jsou proti hubícím postřikům ale odolné.

Štěnice se šíří ve veřejné dopravě, na školách i úřadech. Některé evropské metropole v posledních měsících hovoří až o invazi štěnice domácí [Cimex lectularius]. Například Paříž nebo Barcelona hlásí nárůsty výskytu štěnic o vyšší desítky procent. Poptávka po dezinsekčních službách v nich vzrostla až o 70 procent. A štěnice se letos rychle šíří i v České republice. Potvrzují to výsledky šetření Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu [NRL DD SZÚ].

„Celorepublikový průměr hovoří o 15% nárůstu poptávky po likvidaci štěnic,“ zjistila NRL DD v aktuálním dotazníkovém šetření mezi pracovníky a společnostmi zabývajícími se hubením štěnic.

Výskyt štěnice se v Česku zdravotním úřadům povinně nehlásí. Proto SZÚ zmapoval aktuální poptávku po hubících službách štěnic dotazováním u specializovaných firem.

„Z výsledků dotazníkového šetření, do kterého se zapojilo téměř 40 pracovníků a společností zabývajících se službami DDD [dezinsekce, deratizace a dezinfekce] z jedenácti krajů vyplývá, že v Česku došlo k nárůstu poptávky po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí oproti začátku roku 2023,“ říká Zdeňka Leipnerová Galková z NRL DD.

K šíření štěnic přispívá cestování. Štěnice jsou i odolnější

Celorepublikový průměr pak ukázal na 15% nárůst poptávky po desinsekčních službách kvůli výskytu štěnic. Nicméně mezi regiony panují docela velké rozdíly. V nejhustěji osídleném Středočeském kraji vzrostla poptávka po profesionálním hubení štěnic o 33 procent. Štěnice se podle výsledků šetření objevují více také v Moravskoslezském kraji, který hlásí nárůst poptávky o 27 procent. Zhoršení situace potvrzují i prodejci chemických přípravků na likvidaci štěnic pro laiky i odborníky. Podle nich vzrostly jejich prodeje meziročně přibližně o 20 procent.

„Nárůst je celosvětovým trendem a souvisí s vysokou mobilitou obyvatel, sníženou ostražitostí proti tomuto členovci. Ale také především s výrazným rozvojem rezistence štěnice domácí k účinným látkám dezinsekčních přípravků,“ vysvětluje důvody nárůstu štěnic Terezie Arnoldová, zástupkyně vedoucího NRL DD.

Pozor na Savo, varují lékaři před vánočními svátky

Zároveň přidává několik rad, jak se vyhnout zamoření štěnicemi doma i na cestách. Po příchodu na hotelový nebo jakékoli jiné ubytování nemají lidé pokládat zavazadla na zem do blízkosti postele nebo dokonce na postel. Ideální je zavazadla položit do vany či sprchy. Dále Terezie Arnoldová doporučuje krátce zkontrolovat pokoj. Nadzvednout matraci, podívat se pod prostěradlo, vysunout šuplíky skříňky. Od věci podle ní není ani krátká kontrola rohů nočního stolku a postele.

Na štěnice upozorní malé černé tečky, to je jejich trus

Na výskyt štěnic v pokoji upozorní malé černé tečky. Jde o trus štěnic, které se často přilepí na matrace, prostěradla i nábytek. Varující jsou i malé bílé válečky. To jsou vajíčka štěnic, obvykle přilepená na pevném podkladu. Dále okrové průhledné části těl, svlečky štěnic, a živé nebo mrtvé štěnice. Podle Arnoldové platí, že pokud host na pokoji něco takového objeví, pak se musí obrátit na recepci ubytovatele a požádat o jiný pokoj.

„Štěnice však nemusí být odhaleny ihned po příjezdu. Zamoření může být nízké a znaky zamoření mohou být nevýrazné,“ upozorňuje.

Evropa se musí připravit na šíření tropických virů

Zevrubná kontrola se proto vyplatí po celou dobu pobytu. Štěnice k lidskému tělu láká tělesná teplota. Dále vydechovaný oxid uhličitý, vibrace, a dokonce i tělesný pach. To znamená, že štěnice zalézají do zavazadel, odkud se pak dostávají do domácností.

Na výskyt štěnice upozorní také pobodání na kůži a jemné a tenké proužky od krve vyskytující se na ložním prádle. Jakmile totiž štěnice po nasátí vytáhne z lidského těla sosák, zůstává na jejím konci krev. A tu si otře o prostěradlo.

Prevence i po návratu domů a co dělat se štěnicí

Zdravotníci SZÚ upozorňují, aby lidé dbali na prevenci i po návratu z cest. I jen jedna oplozená samice dovezená třeba na kufru, dokáže v krátké době založit novou kolonii. A tak stejně jako na hotelu je třeba i po návratu domů zavazadla uložit do vany nebo ven na terasu. Teprve tam začít vybalovat. Veškeré prádlo pak vyprat minimálně na 60 °C, protože všechna stádia výskytu štěnice zabije teplota od 45 °C. Riziko šíření štěnic sníží i umístění všech pratelných věcí alespoň na jeden den do mrazáku. I tak se dá jejich množení úspěšně zabránit. Štěnice ale zalézají i do elektroniky, to díky teplu. Proto se i ji vyplatí zkontrolovat, vyklepat a třeba vysát vysavačem. To při podezření na výskyt štěnice nebo jejího vajíčka.

Masné prodejny se šváby a plísní na Zlínsku překvapily inspektory

Při výskytu štěnice nebo jejích vajíček v domácnosti nebo firmě doporučují zdravotníci se obrátit na profesionální hubící společnost DDD. Tyto firmy pracují s účinnými chemikáliemi, které si se štěnicemi poradí při dodržování ochrany zdraví lidí žijících v domácnosti.

K volně dostupným přípravkům pak pracovníci SZÚ říkají, že jsou proti nim štěnice odolné a nezahubí je. Pouze je donutí se odebrat na jiné místo. Čímž dochází k jejich dalšímu šíření třeba do vedlejšího pokoje. Stejně tak jejich likvidaci nezaručí ani volně prodejné a často propagované ozónové generátory.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. zajímalo by mě který de..il toto napsal a dal k tomu obrázky ploštice není štěnice i když pro novodobé inženýry a doktory je to možné vše

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here