Otrav po nápoji Coca-Cola v Chorvatsku přibývá. Lidé mají pít vodu

5
22806
coca-cola
Ilustrační foto: Pixabay.com

Chorvatské úřady prošetřují několik podezření na otravu po konzumaci sycených nápojů spadajících do portfolia společnosti Coca-Cola. Chorvatský ministr zdravotnictví doporučil lidem, aby namísto sycených nápojů pili vodu z kohoutku.

První z hospitalizovaných pacientů vypil v sobotu ochucenou minerální vodu Römerquelle v jedné z kaváren ve městě Rijeka v západní části Chorvatska. K němu v úterý [7.11.] přibyli další tři pacienti, kteří rovněž vypili sycené nápoje od výrobce Coca-Cola a projevily se u nich zdravotní komplikace. Konkrétně šlo o náhlé pálení, škrábání a bolesti v krku. V úterý je do péče přijali gastroenterologové v nemocnici KBC v chorvatské metropoli Záhřeb. Ve všech případech mají lékaři podezření na otravu po vypití sycených nápojů. U pacientů došlo k poranění jícnu, informují chorvatská média.

„Nejlepší je pít vodu,” odpověděl chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš na otázku novinářů, zda je bezpečné pít nápoje sycené oxidem uhličitým.

Veřejnost ve svých slovech vyzval k obecné opatrnosti. Dokud se celá záležitost neprošetří, mají se raději vyhýbat perlivým nápojům.

Nebezpečná Coca-Cola v Chorvatsku

Další z hospitalizovaných pacientů měl onemocnět poté, co vypil Coca-Colu zakoupenou v automatu na Přírodovědecké fakultě v Záhřebu. K němu přibyli další mladí muži, kteří měli rovněž vypít Coca-Colu. Pacienti vyhledali pohotovostní službu kvůli pálení, škrábání a bolestech v krku poté, co vypili zmiňované nápoje. Pacienti podle vedoucího oddělení gastroenterologie záhřebské nemocnice KBC Rajko Ostojiće, který dříve zastával i post ministra zdravotnictví, podstoupili gastroenterologická vyšetření. Nyní jsou v domácí péči.

„Zůstávají nadále pod dohledem. A dostali přesné instrukce, kdy nás kontaktovat, kdyby se jejich zdravotní stav zhoršil,“ uvedl ke stavu pacientů Ostojić.

54letá žena ze Zlínska skončila na JIP kvůli jedovaté cuketě

Ministr zdravotnictví Vili Beroš dnes [8.11.] pro server N1 uvedl, že pacientů ještě přibylo.

„Je jich ještě pár, všichni jsou lehce zranění. U mnohých je otázka, zda jde o chemické poranění nebo psychogenní reakci či jiný patologický stav,“ uvedl Beroš.

V tuto chvíli je podle jeho slov situace pod kontrolou. I když lidé musí být opatrní, není rozhodně důvod k panice, upozornil chorvatský ministr zdravotnictví.

Pijte obyčejnou vodu, radí chorvatští lékaři i ministr

Chorvatské zdravotní úřady nyní sbírají a analyzují vzorky nápojů vyráběných společností Coca-Cola. To proto, aby zjistily příčiny poškození zdraví pacientů. Konkrétní toxickou látku, která stojí za poškozením sliznice pacientů, úřady zatím neznají.

Vedoucí lékař Rajko Ostojić veřejnost vyzval k tomu, aby nepodléhala panice. Nicméně i jim doporučil, aby se v tuto chvíli pro jistotu vyhýbali všem syceným nápojům.

„Pijte obyčejnou obecní vodu. Záhřeb je skvělý…. Pokud Chorvatsko něco má, tak je to skvělá voda,” doporučil lékař lidem.

Na situaci již v prohlášení reagovalo vedení chorvatské Coca-Coly. V něm uvádí, že si je společnosti vědoma ojedinělého incidentu v Rijece.

„Jsme si vědomi ojedinělého případu souvisejícího s jednou skleněnou lahvičkou Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml,” uvedla společnost v tiskové zprávě.

Santa je nejen tlustý, ale i propaguje Coca-Colu

V ní dále vyjadřuje hluboké znepokojení nad celou situací. A dále to, že doufá v brzké uzdravení pacienta, který vypil její nápoj o víkendu v Rijece. K ostatním případům se společnost zatím nevyjádřila.

Nyní již ve věci spolupracuje s chorvatskými úřady stejně jako rakouskou Coca-Colou. Prvně zmiňovaný nápoj Römerquelle, který vlastní Coca-Cola, se totiž stáčí v Rakousku. Limonáda Coca-Cola pak přímo na chorvatském území.

 –VRN–

5 KOMENTÁŘE

  1. tak po agresivníách želvách, po černých vdovách na Istrii, žralocích, komárech, fekáliích v moři, vražedných cenách, meduzách, bolavých bříšcích dětí, zmijích růžkatých, zákazech kufrů v Dubrovníku, zákazech plavek ve městech, štěnicích na pokojích, jedovatém medu z oleandrů, průjmech, špatné lékařské péči, nilské horečce…tu máme další útok na Chorvatsko, zabijácké limonády, kdo to platí? taková kampaň proti jedné zemi není jen tak.

  2. To by si měl přečíst Kramný se svou obhájkyní a soudy,kteří ho odsoudili za dvě vraždy el.proudem. První egyptská verze říkala : silný jed a později to změnili na el.proud. Už tenkrát jsem podezíral Colu, že byla “jedovatá”.Kdyby ji tenkrát vypil v Egyptě i Kramný, tak nebylo koho trestat, měl by to za sebou i on. “Naštěstí” ji tolik nevypil (pil pivo)a jedy v Cole přežil,ale nepřežil soudy. Proč byla první verze (jed) změněna na el.proud ? To musel být balík, aby zvítězil nesmysl. (lež) !

    • Tak to si nemyslím, ze zrovna dvě sklenice coca Coly byly otrávený a dostala je rodina Kramnych. To by v tom hotelu i v jiných hotelech muselo zaznamenat více takových případu. Určite by to nebylo jen tady.

  3. Co na to naše ČSD s automaty na pitnou vodu ? Půllitr za 6.kč z automatu a jen přes jakousi aplikaci nebo co. Asi pořád lepší, než zlodějna na Ruzyni s petkou … holt i tady se podepsal véna láhev …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here