Premiér a další politici zahájili stavbu center MOÚ za miliardu korun

0
962
miliardu
Poklepání základních kamenů Centra onkologické prevence a inovativní a podpůrné péče MOÚ se účastnil premiér Petr Fiala [ODS], ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] i primátorka Brna Markéta Vaňková [ODS]. Akci si nenechal ujít ani hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich [KDU-ČSL]. Zcela vpravo na fotografii je ředitel MOÚ Marek Svoboda. / Foto: Úřad vlády ČR

V brněnském Masarykově onkologickém ústavu [MOÚ] oficiálně začala stavba Centra onkologické prevence a Centra inovativní a podpůrné péče za miliardu korun. 826 mil. Kč půjde z Národního plánu obnovy, zbytek ze státního rozpočtu.

Poklepání dvou základních kamenů staveb se dnes [15.1.] spolu s premiérem Petrem Fialou [ODS] účastnil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], ředitel MOÚ Marek Svoboda i brněnská primátorka Markéta Vaňková [ODS].

„Jen v rámci Národního plánu obnovy je na onkologii vyčleněno zhruba dvanáct miliard korun. Nová centra ústavu umožní zahájit další programy pro onkologické pacienty, stejně jako ty zaměřené na účinnější prevenci nádorových onemocnění,“ uvedl při zahájení stavby dvou nových budov MOÚ premiér Petr Fiala.

Stavba Centra inovativní a podpůrné péče začala už před koncem loňského roku. Vznikne na Vaňkově náměstí a naváže na nynější Švejdův pavilon.

„Rozvoj Masarykova onkologického ústavu naráží na své limity. Dostavba přinese nové prostorové kapacity pro Centrum prvního kontaktu, Centrum klinického hodnocení, Centrum podpůrné péče a Edukační centrum,” vysvětlil ředitel MOÚ Marek Svoboda.

MOÚ získal nejvyšší akreditaci OECI

Zhotovitelem stavby Centra onkologické prevence je firma PKS stavby a.s.. Centrum inovativní a podpůrné péče vystaví Zlínstav a.s. Dokončení obou staveb se plánuje na prosince 2025. Následující rok se oba nové pavilony otevřou veřejnosti.

Investice za miliardu zvýší kapacity i podpoří výzkum

Edukační centrum má být podle ředitele Svobody jediné svého druhu v tuzemsku. Centrum onkologické prevence vznikne na místě bývalé transfúzní stanice v Tomešově ulici. A vytvoří podmínky pro posílení všech nynějších programů onkologické prevence. A současně s ním vzniknou kapacity pro nové programy a klinický výzkum v oblasti onkologie.

„Jsem rád, že došlo k vzájemné domluvě na prodeji pozemků bývalé transfúzní stanice, která zde sídlila. A nahradí ji právě Centrum onkologické prevence. Pro kraj je rozvoj MOÚ klíčový,” uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich [KDU-ČSL], který se poklepání základních kamenů také zúčastnil.

Centrum s posluchárnami zapojí MOÚ do pregraduálního i postgraduálního vzdělávání odborníků i laické veřejnosti. Celá nová infrastruktura podle vedení ústavu umožní zavést program podpůrné péče o onkologické přeživší.

„Nové budovy umožní přesunout a rozšířit stávající pracoviště a vytvoří nové prostory pro podpůrnou péči a klinický výzkum. Změna rozmístění pracovišť přispěje i ke zvýšení bezpečnosti pacientů. V neposlední řadě stavby přinesou nové kapacity pro parkování,” vyzdvihl další z výhod, které přinese miliardová investice, ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Motolská nemocnice postaví moderní onkocentrum za 3,7 mld. Kč

A poklepání kamenů si nenechal ujít ani Simon Oberst, současný ředitel programu akreditací a kvality Organizace evropských onkologických ústavů [OECI]. Oberst deset let zastával pozici ředitele klinického rozvoje jednoho z nejlepších evropských onkologických ústavů Cancer Research UK Cambridge Centre.

„MOÚ je více než 40 let členem OECI a jediným akreditovaným onkologickým pracovištěm této organizace v ČR. V roce 2023 MOÚ získal, jako teprve druhý onkologický ústav ve střední a východní Evropě, nejvyšší stupeň designace OECI – Comprehensive Cancer Centre,“ připomněl.

Zdůraznil, že je to důkaz toho, že v MOÚ probíhá onkologická léčba podle nejvyšších standardů kvality. A také, že se ústav zabývá i výzkumem, jehož výsledky slouží k dosažení větších úspěchů v onkologické péči.

Brněnský Masarykům onkologický ústav vede 22 diagnosticko-léčebných center a ročně v nich zdravotníci provedou kolem 250 tisíc ambulantních výkonů. Ročně zajišťuje péči o zhruba 80 tisíc onkologicky nemocných pacientů.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here