4 z 10 hospitalizací byly loni bez pojistného plnění, uvádí pojišťovny

0
2489
plneni
Foto: Freepik.com

Čtyři z deseti hospitalizací v roce 2023 byly v Česku bez pojistného krytí ze strany komerční pojišťovny. A tudíž bez výplaty pojistného plnění, které loni v průměru dosahovalo 14 122 korun na událost.

Data o vývoji plnění v kategorii hospitalizace a závažná onemocnění aktuálně zveřejnila Česká asociace pojišťoven [ČAP]. V součtu v roce 2023 vyplatily životní pojišťovny za závažná onemocnění a hospitalizace klientům 3,95 miliardy korun. Průměrná částka na jednu takovou pojistnou událost činila 14 122 korun.

„Průměrné pojistné plnění skokově vzrostlo v roce 2020 vlivem pandemie. V roce 2023 se ale stabilizovalo a za pojistnou událost klienti dostali v průměru více než 14 tisíc korun,“ komentuje čerstvá data analytik ČAP Petr Jedlička.

Podle něj průměrná výše pojistného plnění za pobyt v nemocnici a vážnou nemoc z životního pojištění vzrostla oproti roku před pandemií covidu-19 téměř o třetinu. Zatímco v roce 2019 byl průměr plnění 10 754 korun, loni už přesáhl 14 tisíc.

I pobyt rodiče s dítětem v nemocnici má svá pravidla

Dodává, že průměrná výplata ze životního pojištění pro případ hospitalizace a závažného onemocnění dlouhodobě roste. Od roku 2019 vzrostla o 31 procent průměrná částka, kterou pojišťovny klientům vyplatí za takovou pojistnou událost.

Z pojištění sjednaného pro případ hospitalizace ve zdravotnickém zařízení vyplácí pojišťovny svým klientům plnění formou denní dávky. Obvykle jde o hospitalizace kvůli úrazu a nemoci. Pojištění ale může krýt i výlohy při doprovodu zákonného zástupce u dítěte při hospitalizaci nebo při jeho pobytu v rehabilitačním zařízení. Tuzemské pojišťovny nabízí krytí zmiňovaných rizik na území všech zemí Evropské unie.

Češi stráví v nemocnici v průměru 6 dní v roce

Ročně stráví lidé v Česku ve věku od 20 do 64 let v nemocnicích více než 4,7 milionu dnů. Na lůžkovém oddělení podle odhadu ČAP strávil alespoň jednu noc každý sedmý Čech v produktivním věku. O něco více dnů přitom připadalo na ženy. Což má své důvody.

„Vyšší podíl žen zejména mezi 20. a 40. rokem života souvisí s pobyty v porodnici. Těsně po 50. roku se riziko hospitalizace u mužů a žen vyrovnává,“ vysvětluje Petr Jedlička.

V životních pojistkách lidé více myslí na vážnou nemoc a péči

Po dosažení 50. roku života počet strávených dnů na lůžku roste u žen i mužů, přičemž u mužů je trend výrazně rychlejší. V této souvislosti ale i upozorňuje, že bez rizika pobytu na lůžku kvůli úrazu nebo nemoci nejsou ani mladší ročníky. Například mladí muži se na hospitalizacích podílejí přibližně z deseti procent.

Čtyři z deseti hospitalizací byly loni bez pojištění

Za všechny hospitalizace v roce 2023 pojišťovny vyplatily téměř čtyři miliardy korun, přesně pak 3,95 miliardy korun. A jak ukazují data pojišťoven, loni bylo na tato rizika pojištěno 62 procent hospitalizací a závažných nemocí. Což se promítá do výše vyplaceného plnění za tyto pojistné události.

„Namísto 6,4 miliardy korun, které mohly být Čechům ze životního pojištění vyplaceny, tak lidé získali o 2,5 miliardy nižší částku,“ vyčísluje analytik Jedlička.

Životní pojištění má řešit hlavně vážnou nemoc, invaliditu a úmrtí

Jinak řečeno, čtyři z deseti hospitalizací v roce 2023 byly bez pojistného krytí. A tudíž bez výplaty pojistného plnění, které loni v průměru dosahovalo 14 122 korun na událost.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here