Zatímco zdravé si úřady na průkazy v pohodě vyfotí, hendikepované už ne

2
4937
urady
Foto: Freepik.com

Vydání průkazu osobě se zdravotním postižením podmiňují úřady práce doložením průkazové fotografie. Její obstarání ale je pro zdravotně postižené často problém. Přitom fotku na cestovní pas i řidičský průkaz ostatním úřady vyhotoví na místě.

Peripetie kolem vydání průkazu osoby se zdravotním postižením [OZP] nedávno řešil ovdovělý šestasedmdesátiletý pan Bohuslav z vesnice se zhruba šesti sty obyvateli. Na pobočce úřadu práce v asi patnáct kilometrů vzdáleném městě si vzhledem ke svému pokročilému onemocnění, kvůli kterému se velmi špatně pohybuje a orientuje, požádal o průkaz osoby se zdravotním postižením. Po posouzení jeho zdravotního stavu ze strany správy sociálního zabezpečení daný úřad práce rozhodl, že mu vydá průkaz s přívlastkem ZTP. Tedy osoby s těžkým zdravotním postižením. Na úřadu práce mu ale referentka řekla, že mu jej vydají až poté, kdy jí doručí fotografii průkazového formátu, a to byl problém.

„Pro zdravého člověka je vyřízení takové fotografie nejspíš maličkost, ale pro osobu se zdravotním omezením, ať pohybového, nebo duševního, je to opravdu problém. Zdravý člověk si to ale těžko uvědomuje,“ říká k požadavku obstarání si pasové fotografie pro vydání průkazu ZTP pan Bohuslav.

Jelikož se velmi těžko pohybuje, nebylo pro něj jednoduché se ani dopravit ze svého domu do nedalekého města na pobočku úřadu práce. Navíc referentka, u které o průkaz žádal, mu na dotaz, kde se má ve městě nechat vyfotit, odpověděla, že u nich žádný fotograf nefunguje. Že si má sám poradit.

„Zeptal jsem se jí proto, kde si mám fotografii nechat udělat. Opověděla mi, že v okresním městě, které je ale zhruba 25 kilometrů daleko, nějakého fotografa možná najdu,“ vypráví pan Bohuslav.

Obstarání fotografie OZP a úřady práce

Jenže cesta do zmiňovaného města značí pro pana Bohuslava minimálně jeden přestup. Navíc se špatně pohybuje a vyhledávat v něm služby fotografa je pro něj, dá se říct, až nadlidský úkol. Taková cesta pro něj značí i stres. Protože nejenže se špatně pohybuje, ale ve svém věku se i špatně orientuje.

„Nakonec jsem o pomoc poprosil pracovnici úřadu v místě mého bydliště, která mi zařídila odvoz k fotografovi, u kterého na mě i počkali. Nechápu ale, proč se po lidech se zdravotním postižením chtějí takové věci,“ dodává pan Bohuslav.

Stát se hojí na zdravotně postižených, ruší jim i vratku DPH u auta

A má pravdu. Zarážející pak v celé záležitosti je, že vedle pobočky úřadu práce ve zmiňovaném městě jsou dveře kanceláře, kam si lidé chodí žádat o vydání cestovního pasu nebo řidičského průkazu. A paradoxně je si na doklady pracovnice vyfotí v několika vteřinách přímo na místě v malé kabině, když si o průkazy žádají. Oproti tomu lidé s omezenou pohyblivostí nebo špatnou orientací či poruchou autistického spektra si musejí fotografie ve stejném formátu na průkazy obstarávat sami. A na vlastní náklady. Navíc v situaci, kdy se služby fotografů stávají dostupné nikoli v kamenných, ale spíše ve virtuálních obchodech na internetu. O cenách za jejich pořízení ani nemluvě.

Úřad práce ČR mlčí, změnu tak úřady zřejmě nechystají

Redakce Zdravé Zprávy se s dotazy ohledně podmínky dodání fotografie pro vydávání průkazů TP, ZTP a ZTP/P obrátilo na tiskové oddělení Úřadu práce ČR [ÚP ČR]. A to s tím, zda se nechystá ÚP ČR v této věci zdravotně hendikepovaným život usnadnit třeba tím, že i jejich pobočky vybaví jednoduchou kabinou pro pořízení fotografie na průkaz přímo na místě. Nicméně i přes několik urgencí, kdy pracovníci tiskového oddělení slíbili odpovědi dodat vždy do několika dnů, se tak po déle než měsíci nestalo. Z toho se dá usuzovat, že se žádné změny v této věci ku škodě zdravotně postižených nechystají. A lidé se zdravotním omezením se tak musejí v zajišťování dokumentů pro vydání průkazů TP, ZTP a ZTP/P nadále spoléhat na vlastní síly. A na pomoc od svého okolí.

Opoziční návrhy k příspěvku na péči koaliční poslanci opět odmítli

A to za situace, kdy průkaz OZP úřady práce vydávají lidem starším jednoho roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením. Podle zdravotního omezení se přitom rozlišují tři druhy takových průkazů. Prvním z nich je průkaz s označením „TP“ [průkaz TP], na který má nárok osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace. Rovněž o něj žádají lidé s poruchou autistického spektra.

Druhým typem je průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP“ [průkaz ZTP]. Ten dostávají osoby s těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace a lidé s poruchou autistického spektra.

Třetí z průkazů je označený symbolem „ZTP/P“ [průkaz ZTP/P] pro osoby se zvlášť těžkým funkčním postižením nebo úplným postižením pohyblivosti nebo orientace s potřebou průvodce. I v této skupině jsou lidé s poruchou autistického spektra.

Úlevy s průkazem osoby se zdravotním postižením

Lidé s průkazem TP pak využívají například vyhrazená místa k sedění ve veřejných dopravních prostředcích. S výjimkou dopravních prostředků, v nichž je místo vázáno na zakoupení místenky. Rovněž mají přednost při osobním projednávání záležitostí, které vyžadují například delší čekání, zejména stání.

Lidé s průkazem ZTP využívají výše jmenované přednosti. Navíc mají bezplatnou dopravu ve veřejné dopravě. Tedy v tramvajích, trolejbusech, metru a v městských autobusech. Dále využívají slevu 75 procent jízdného ve druhé vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě. A slevu 75 procent v pravidelných vnitrostátních spojích autobusů. Lidé s průkazem ZTP/P navíc využívají bezplatnou dopravu i pro svého průvodce ve veřejné dopravě. A pro svého vodícího psa, pokud je nedoprovází průvodce.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Ano, toto jsem řešil také. Na řidičské průkazy si Vás na úřadě vyfotí, dokonce i na občanský průkaz. Když jsem se paní na oddělení občanských průkazů u nás ve městě ptal, zda mohou fotku rovnou poslat na úřad práce pro účely vydání OZP průkazky, tak prý to nejde. To je holt ta digitalizace v praxi. Navíc v článku není zmíněno, že jednu fotku potřebujete na průkaz OZP a druhou na vydání toho modrého parkovacího průkazu. Takže musíte mít fotografie vlastně dvě. Což sice není problém, u fotografa Vám udělají třeba sadu šesti, jenže si ty fotky musíte i zaplatit. Navíc Vám parkovací průkaz i kartičku OZP udělají jen na deset let, přestože ji třeba máte přiznanou trvale. Takže za dalších deset let musíte mít další fotku, jako by nemohli dát i průkaz rovnou trvale. Navíc mi paní na úřadě práce nedala ani žádný tiskopis, jaké výhody vlastně OZP mají, člověk aby si to hledal sám na internetu. Nevím tedy, od čeho tam ty úřednice vlastně jsou. Máte nárok třeba i na takzvaný euroklíč, o kterém Vám ale téměř nikdo neřekne a na daném úřadě práce jej taky nemají, musíte se většinou harcovat zase na jiný úřad. Další sporná položka je, že za vydání průkazu OZP chtějí poplatek 30 Kč. Občanské průkazy se vydávají zadarmo. Chápu, že průkaz si iniciuje člověk sám, ale proč má platit za to, že je postižený, za to nemůže. Mělo by to být automaticky zadarmo. Hlavně že se vyhazují peníze za doporučené dopisy od úřadu práce, na všechno musí být papír, přitom bydlím pár minut od úřadu práce a úřednice by mi mohla teoreticky vhodit dopis do schránky cestou z práce. Za doporučený dopis s dodejkou se vyhodí asi 105 Kč, takhle se hospodaří. Proč je to tak drahé, když je to poslané přes Českou státní poštu? Další nezmíněnou věcí je ošizení OZP lidí k využívání daného průkazu v době, než jej vydají. Výhody OZP můžete využívat až v době, kdy máte fyzicky průkaz v ruce. Rozhodnutí (papír) od úřadu práce nestačí, výhody využívat nemůžete. Na úřad dodáte fotku, ale asi 14 dní trvá, než Vám průkaz vyhotoví a navíc se prý čeká, zda se neodvoláte proti rozhodnutí a to nabyde právní moci. Světe div se, na průkazu je ale původní datum, kdy byla dodána fotografie, takže Vás stát ošidí o půl měsíce (například) využívání výhod. Modelový příklad v mém případě: Průkaz ZTP přiznán trvale, ale samotná průkazka platí jen 10 let, takže za 10 let bude třeba zase (zbytečně) nová fotka. Fotka k výrobě dodána 3.1.2024, fyzicky průkaz vydán k používání 17.1.2024 (od tohoto data lze tedy využívat výhody). Jenže platnost na průkazu je pouze do 3.1.2034, takže těch deset let a 14 dní vás ošidí od využívaní daných výhod. Samozřejmě zde ani nezmiňuji to, že získat průkaz OZP, zvlášť vyšší stupně, ze kterých jsou nějaké výhody, je kapitola sama pro sebe, sám jsem jej získal až na třetí pokus.

  2. Ještě jsem možná zapomněl doplnit, že pokud máte už nižší průkaz, třeba TP, a získáte ZTP, musíte průkaz TP vrátit. Dává to sice smysl z ohledu případného zneužití, i když v případě průkazu TP nejde téměř nic zneužít, nicméně když to vezmete z pohledu platební metody, nedává to moc smysl. Průkaz – vydání jste si zaplatili, navíc jste si museli dodat vlastní fotku, takže je vlastně Váš a nyní jej stát chce po Vás bezplatně vrátit. Proč tedy nevydá vyšší průkaz typu ZTP či ZTP/P zdarma “výměnou” za vrácení toho nižšího? Navíc poplatek za vydání daných průkazů mi nedává smysl ani v jednom případě. Pokud získáte průkaz ZTP či ZTP-P, tak jste osvobozeni od placení poplatků na úřadech za ověření podpisu a podobně (což Vám ale taky nikdo moc neřekne, je to jedna z těch méně známých výhod). Proč tedy není zdarma i vydání tohoto průkazu? Pokud dostanete jen průkaz TP, tak to zase nedává smysl z pohledu základní lidské slušnosti. Je to průkaz, který Vás opravňuje jen k místu k sezení v dopravních prostředcích. Mělo by to být samozřejmé, že zdravý člověk pustí nemocného sednout – zdarma. Dává sice smysl, aby se u lidí, u kterých to není tak zjevné, toto nějak prokázalo, ale proč máte platit 30 kč za věc, která je v mezích slušného chování? Nechápu. Další věc je, že průkaz OZP můžete klidně získat, i když nepobíráte třeba invalidní důchod. Třeba já po škole, když jsem žádal, tak jsem neměl žádný příjem. Kde tedy má člověk získat těch 30 Kč, když je bez příjmu? Přijde mi, že tvůrci zákonů vůbec neuvažují…..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here