První funkcí EZKarty je očkovací průkazka. A DIA docela otočila

0
289
ockovaci_prukazka
Foto: Freepik.com

Nově spuštěnou aplikaci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] EZKarta, která na sebe má postupně nabalovat zdravotnické údaje pacientů, si stáhlo přes 850 tisíc uživatelů chytrých telefonů. Její první funkcí je očkovací průkazka.

Jedinými údaji, které se do aplikace nahrají z období před lednem 2023, jsou podaná očkování a testy na covid-19. EZKartu totiž ministerstvo vyvinulo z Tečky, aplikace sloužící právě pro prokazování bezinfekčnosti v době pandemie covidu-19.

„EZKarta je důležitým startovacím kamínkem a z mého pohledu velmi důležitý nástroj,“ řekl při představování funkcí EZKarty a plánů kolem vývoje jejích dalších funkcionalit v budoucnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Do očkovacího průkazu, první a zatím jediné funkcionality karty, se s výjimkou zmíněných očkování proti covidu-19 nahrávají podaná očkování od 1. ledna 2023. Rodičům nezletilých dětí se do aplikace nahrávají i údaje o jejich očkování rovněž podaná od ledna 2023.

Očkování podaná dříve se v aplikaci neobjeví, protože nejsou součástí centrálních systémů.

„A zpětné dopisování znamená dramatické zvýšení rizika toho, že se v tom objeví nesprávné údaje,” vysvětlil důvody ministr Válek.

Přetvoření aplikace Tečka na současnou EZKartu vyšlo zhruba na sedm milionů korun.

Očkovací průkazka, mapa poskytovatelů a další funkce

Podle pověřené vrchní ředitelky pro IT MZ ČR Elišky Urbancové si může uživatel do aplikace nahrát i další osoby, ovšem vždy jen s uděleným takzvaným mandátem. Očkovací průkazku si mohou uživatelé podle Urbancové uložit do svého telefonu v pdf formátu.

„Pak je ale třeba dbát vysoké bezpečnosti,“ upozornila.

Ještě letos podle ní plánují ministerští vývojáři rozšířit EZKartu o rozcestník na jednotlivé webové stránky spadající pod ministerstvo zdravotnictví. V plánu je i zavedení mapy poskytovatelů zdravotní péče ve vybraném regionu rozdělených i podle specializací a s informacemi o ordinačních dobách.

Do EZKarty se uživatelé přihlašují pouze zabezpečeným způsobem pomocí Identity občana. Což podle Urbancové zajišťuje ochranu osobních údajů zobrazovaných v aplikaci. Přístup ke svým údajům občané získají po bezpečném přihlášení skrze Identitu občana. To například bankovní identitou nebo Mobilním klíčem eGovernmentu.

Na vývoji aplikace a její funkcionality ministerstvo zdravotnictví spolupracuje s Digitální a informační agenturou [DIA]. Její šéf Martin Mesršmíd hodnotí aplikaci velmi pozitivně.

„Každý krok k digitalizaci mi dělá velkou radost,“ řekl při představování aplikace na MZ ČR.

EZkarta se dle úřadu pro digitalizaci ministerstvu nepovedla

Dodal, že EZKarta dává smysl jako vstupní brána do zdravotnictví: „Z mého pohledu není potřeba, abychom měli jednu velikou aplikaci pro celý eGovernment. Uživatelé jsou zvyklí na to, že mají aplikace, které mají konkrétní účel.” 

Byla to přitom právě DIA, která kritizovala ministerstvo zdravotnictví za to, že s ní nespolupracovalo při přípravě zákona, který EZKartu upravuje. To ještě předtím, než jej odeslalo do vnějšího připomínkového řízení.

Neelektronizaci zdravotnictví resortu vytýká už i NKÚ

Nyní Mesršmíd upřesnil, že chtějí s resortem vypořádat vznesené připomínky k této legislativě. Hovořili například o tom, že do EZKarty poskytovatelé vkládají údaje individuálně a až na žádost pacienta. Což považují z hlediska digitalizace za zbytečně složité a nefunkční.

Aplikaci ministerstvo spustilo v pondělí 18. března. Od té doby si ji stáhlo asi 350 000 uživatelů mobilních telefonů s iOS a asi půl milionu uživatelů využívající operační systém Android. Podle Mesršmída kapacitu přihlašování od prosince navýšili čtyřnásobně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here