Jurečka chce vyšší slevu na dítě. Výchova dle něj stojí 4 miliony

0
1157
na_dite
Foto: Úřad vlády ČR

Přimět mladé generace k tomu, aby měly dítě, ideálně děti, chtějí lidovci vyšší slevou na dítě až o 14 400 korun ročně. Dále navrhnou vyšší sociální pojištění pro bezdětné starší 35 let. Proti už se ozývají hlasy z vládní koalice.

Své plány na udržení generační obměny pro budoucí roky představili tento týden na konferenci “Prosperita českých rodin aneb Jak naplnit rodinné peněženky” zástupci vládní KDU-ČSL. V nich se zaměřili především na to, jak přimět mladé lidi k tomu, aby měli více dětí a v nižším věku. A jedním z opatření je zvýšení daňové slevy na dítě odstupňované podle počtu dětí v rodině.

Jeden z faktorů, proč rodiče narození dětí oddalují, je jejich finanční obava z udržení rodinných rozpočtů. Tyto obavy musí stát vyvrátit. Proto je nutné, aby stát rodiče s dětmi maximálně podporoval,” uvedl na konferenci ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

S odvoláním na odborné odhady uvedl, že vychovat dítě do dospělosti stojí jeho rodiče až čtyři miliony korun. V této souvislosti připomeňme, že ministr Jurečka má pět dětí.

„Být rodičem je náročné  fyzicky, psychicky, ale i finančně. Vše od plen přes výbavu do školy, platbu za kroužky až po každodenní fungování rodiny stojí opravdu hodně. Zvláště pokud má rodina více dětí,“ upozornil na finanční náročnost péče o děti ministr Jurečka.

Zřejmě i z jím vyjmenovaných důvodů jeho strana tento týden představila plány na podporu prorodinné politiky. V nich chtějí lidovci prosadit především zvýšení daňové slevy na dítě, která mimo jiné jako jediná sleva na dani přecházejí do takzvaného bonusu. To znamená, že pokud snížení vypočtené daně poplatník pokryje jinými daňovými slevami a odpočitatelnými položkami [sleva na poplatníka, úroky z hypotéky, aj.], pak mu finanční úřad neuplatněnou slevu na dítě vrací jako takzvaný daňový bonus.

Vyšší slevu na dítě chtějí lidovci prosadit letos

Navýšení slevy na dítě navrhují lidovci ve třech variantách. Podle nich by se rodičům s jedním dítětem zvýšila sleva o 1 200 až 2 400 korun na rok [100-200 Kč/měsíc], na druhé dítě pak o 3 600-7 200 Kč [300-600 Kč/měsíc]. Nyní dostávají rodiče na první dítě roční slevu na dani 15 204 Kč [1 267Kč/měsíc] a na druhé dítě 22 320 Kč [1 860 Kč/měsíc].

Vůbec nejštědřejší chtějí být lidovci k rodinám s alespoň třemi a více dětmi. U nich navrhují zvýšit slevu na třetí a další dítě od 7 200 do 14 400 Kč [600-1200 Kč na měsíc]. Na třetí dítě nyní rodiče dostávají roční daňovou slevu 27 840 korun [2 320 Kč/měsíc].

Tři varianty zvýšení slevy na děti podle návrh KDU-ČSL
První varianta Druhá varianta Třetí varianta
Jedno dítě v rodině 1 200 Kč 1 800 Kč 2 400 Kč
Dvě děti v rodině 3 600 Kč 5 400 Kč 7 200 Kč
Tři a více dětí v rodině 7 200 Kč 10 800 Kč 14 400 Kč

[Zdroj: KDU-ČSL]

Při prosazování návrhu hodlají lidovci ve vládní koalici argumentovat tím, že průměrná mzda roste stejně, jako rostou výdaje rodin. Oproti tomu daňové slevy na děti zůstávají neměnné.

„Chceme to prosadit už v letošním roce, aby vyšší slevy na dani na děti rodiny uplatnily již při podávání daňového přiznání v příštím roce,“ řekl k přijetí návrhu ministr Jurečka.

Úsporný balíček dopadl na rodiče s dětmi. Zlevnily jen omalovánky

Podle něj se koaliční vláda se k podpoře rodin zavázala i v programovém prohlášení. Zvýšení slevy na dítě ve všech třech představených variantách ale negativně dopadnou do státního rozpočtu. Při nejnižším navýšení slevy se příjmy do státní kasy sníží o 4,2 miliardy korun ročně, ve druhé variantě o 6,3 miliardy a v nejvyšší o osm miliard korun za rok. I když se ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] k návrhu na zvýšení slevy na děti dosud veřejně nevyjádřil, dlouhodobě odmítá navýšení slevy na poplatníka. I valorizaci této daňové slevy má přitom vláda v programovém prohlášení.

Vyšší sociální pojištění pro bezdětné nad 35 let věku

Dalším lidoveckým návrhem na to, jak přimět mladé lidi k zakládání rodin, je zvýšení odvodu na sociální pojištění pro osoby bez dětí ve věku 35 a více let. Nyní zaměstnanci odvádějí na sociálním pojištění 7,1 procenta z hrubé mzdy či platu. Podle návrhu KDU-ČSL by tato skupina osob, pokud by neměla dítě, na sociálním pojištění odvedla 9,1 procenta z vyměřovacího základu.

Oproti tomu lidé se dvěma dětmi by odváděli 6,1 procenta a se třemi a více dětmi pak 5,1 procenta z hrubé mzdy. Bezdětní do 35 let věku a lidé s jedním dítětem by nadále odváděli na pojistném současných 7,1 procenta.

Výchovné na jedno a dvě děti skončí v lednu 2027

S takovým návrhem už ale vyjádřili ostrý nesouhlas Piráti. Tvrdí, že zavedení různých sazeb pro sociální odvody v závislosti na počtu dětí trestá lidi, kteří se rozhodnou nemít děti.

„Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti. A jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto osobního rozhodnutí jednotlivce nic není,“ uvedl na sociální síti X ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Vládní partneři jsou proti vyšším odvodům pro bezdětné

Takové kroky podle něj ke zvýšení porodnosti nepovedou. Za smysluplnější považuje variabilní úvazky. A jak napsal, zrušení nesmyslné buzerace 92 hodin, které může malé dítě strávit v předškolní péči, aniž by rodina přišla o rodičák. Rovněž uvedl, že na vládě udělá jeho strana vše pro to, aby takový návrh neprošel.

Podobně se k lidoveckému návrhu vyjádřil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový [TOP 09]. I podle něj jde o trestání těch, kteří děti nemají. A zmínil i negativní rozpočtové dopady takového opatření. S návrhem nesouhlasí ani zástupci hnutí STAN.

„S takovým návrhem nesouhlasíme. Větší smysl dává spíše opatření typu vyšších daňových odpočtů na děti a podobně. Už současný systém totiž prvky solidarity zahrnuje. Podpora rodičů má větší efektivitu během výchovy děti,” vyjádřil se poslanec STAN Viktor Vojtko.

Veronika Táchová, ČTK

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here