Ultrazvuk je v léčbě nádoru vaječníků volbou číslo jedna

1
1370
nadoru_vajecniku
Foto: Freepik.com

V diagnostice zhoubného nádoru vaječníků, ale i jinde v dutině břišní, sehrává důležitou roli ultrazvuk. Díky němu zkušený sonografista nádor lokalizuje a určí jeho rozsah. A s jeho pomocí odebere i vzorek tkáně pro nastavení účinné léčby.

Ultrazvuk neslouží „pouze“ ke sledování vývoje těhotenství nebo pro běžnou ambulantní kontrolu u gynekologa, zda se v dutině břišní neobjevila třeba cysta na vaječníku. Ultrazvuk používají k diagnostice těžko odhalitelných zhoubných nádorů na vaječníku i špičkoví onkologové. A s jeho pomocí dokáží odebrat i vzorek tkáně pro analýzu nádoru.

„U ovariálního karcinomu potřebujeme popsat onemocnění v celé dutině břišní,“ říká k ultrazvukové metodě přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze prof. David Cibula.

Ultrazvuk v potvrzení, či vyvrácení podezření na karcinom ovaria [vaječníku] používají specialisté kliniky několik let. A v praxi se tato diagnostická metoda osvědčuje stále více. A to i přesto, že v zahraničí se specialisté více spoléhali na magnetickou rezonanci nebo CT vyšetření. Ultrazvuku, co do přesnosti určení nálezu, příliš nedůvěřovali. Což ale nyní mění studie ISAAC pod vedením uznávané sonografistky profesorky Daniely Fischerové z onkogynekologické kliniky VFN. Ta totiž doložila, že výsledky ultrazvuku jsou srovnatelné s výsledky CT a magnetické rezonance.

„Z výsledků studie je zřejmé, že ultrazvuk to vyhrál, byl nejpřesnější metodou. A to je něco, co nám ve světě nevěřili, proto jsme udělali tuto studii,“ vysvětlil prof. Cibula.

Odhalit včas rakovinu vaječníků je takřka nemožné

Ultrazvuk je navíc pro pacientky přívětivější, především pro ty trpící obavami z uzavřeného prostoru. Další jeho předností je, že se při vyšetření pacientce nepodává žádná kontrastní látka a při ultrazvuku odpadá i radiační zátěž.

„Studie trvala čtyři roky a zapojilo se do ní pět pracovišť, účastnilo se jí 242 žen se zhoubným nádorem vaječníků,“ přiblížil prof. Cibula.

Ultrazvuk podle něj navíc do studie zapojené pacientky, které absolvovaly všechny tři zobrazovací metody [MR, CT, UZ], označily jako preferovanou vyšetřovací metodu.

Jehlová biopsie při ultrazvuku a léčba nádoru vaječníků

V diagnostice a léčbě rakoviny vaječníků sehrává ultrazvuk i další ne nevýznamnou roli. S jeho pomocí umí specialisté odebrat tkáň z nádoru pro stanovení jeho patologie a pro následné nastavení té nejúčinnější léčby. Takový výkon, odborně nazývaný jako ultrazvukem navigovaná biopsie [tru-cut biopsie] nebo jehlová biopsie, podstupují pacientky s pokročilým onemocněním a malou šancí na operativní odstranění nádoru.

„Tru-cut biopsie je aktuálně považována za nejlepší metodu, jakou lze získat vzorek tkáně z nádorů v pánvi nebo dutině břišní. Tuto techniku od nás přebírají desítky pracovišť po celém světě,“ říká lékař Onkogynekologického centra Filip Frühauf.

Podle jeho slov jde o miniinvazivní výkon, který se provádí jako ambulantní procedura bez nutnosti celkové anestezie.

„Po několika dnech můžeme začít onkologickou léčbu, nečekáme tedy na rekonvalescenci,“ zmiňuje další výhodu jehlové biopsie doktor Frühauf.

Riziko karcinomu vaječníku určí i genetické vyšetření

K jehlové biopsii přistupují lékaři i kvůli identifikaci terče, kam pak cílí biologickou léčbu. Jehlová biopsie je prokazatelně bezpečná a vysoce přesná. Ve vysokém procentu případů postačí jedna biopsie, jeden odebraný vzorek většinou stačí k analýze nádoru.

Měsíčně provedou lékaři Kliniky několik desítek takových výkonů. A jelikož jde o jedno z prvních pracovišť, kde se v léčbě gynekologických zhoubných nádorů používá ultrazvuková jehlová biopsie, jezdí se techniku na Kliniku učit odborníci z celého světa.

„Na tuto stáž se u nás nyní čeká 2,5 roku, to je skutečně špičková medicína, která se v České republice produkuje,“ říká závěrem přednosta Kliniky prof. David Cibula.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. To by ten ultrazvuk museli ti doktoři, třeba při běžné pravidelné periodické prohlídce, taky používat. Jak praktický, tak gynekolog, ani jeden. Naopak, při neznámé bolesti v podžebří, boku a břiše se mi dostalo informace, že ultrazvuk je zbytečný, že to asi nic nebude. Bolestivá místa se mám pokusit držet v teple a kdyby mě to ještě bolelo, mám si s tím jít na pohotovost. To je zdravotnictví v roce 2024.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here