Onkopacientů přibývá, FN Plzeň již rozšířila denní stacionář

0
3452
Plzen
Foto: Freepik.com

Z pětadvaceti na sedmatřicet lůžek rozšířila svou kapacitu denního stacionáře Onkologická a radioterapeutická klinika Fakultní nemocnice Plzeň [FN Plzeň]. Onkologických pacientů ve stacionáři přibývá, meziročně o 16 procent.

Zatímco v roce 2022 ošetřili lékaři a další zdravotníci denního stacionáře 12 025 onkologických pacientů, loni už jich bylo 13 931. To je meziročně o 1 906 pacientů více. V nárůstu onkologických pacientů stacionáře sehrává roli přibývání zhoubných nádorů mezi lidmi. A dále to, že se onkologická léčba stále více přesunuje z lůžkové do ambulantní péče. Upozornil na to pondělní tiskové konferenci [27.5.] ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

„Je zřetelné, že trendem v onkologické léčbě je vzrůstající potřeba ambulantní péče. Když v roce 2011 vznikala nová budova Onkologické a radioterapeutické kliniky, vytvářelo se více lůžek pro hospitalizace. V současnosti, pokud to zdravotní stav pacientů dovolí, přesouváme péči z hospitalizace do denních stacionářů,“ vysvětlil ředitel Šimánek.

Ambulantní péče podle něj i v onkologii značí pro pacienty mnoho výhod. V domácím prostředí lidé především lépe zvládají náročnou léčbu. A finanční úspory přináší domácí péče i samotnému systému.

„Psychická podpora rodiny má velký vliv na jejich uzdravování,” dodal Šimánek.

Denní onkostacionář FN Plzeň navýšil kapacity

Plzeňský kraj je v celorepublikovém srovnání ve výskytu zhoubných nádorů dlouhodobě na předním místě. Speciálně u zhoubných nádorů ledvin je bezkonkurenčně první, řekl přednosta kliniky Jindřich Fínek.

Ročně podle něj na klinice přijmou kolem 3 500 nových onkologických pacientů převážně z Plzeňského kraje. Léčbu ale zajišťují i pro pacienty z Karlovarského a částečně také z Jihočeského kraje. A počty pacientů i podle přednosty Fínka každý rok narůstají. V roce 2022 ošetřili zdravotníci denního stacionáře 12 025 pacientů, loni jich bylo 13 931. To je meziroční nárůst téměř o 16 procent. A onkopacientů v denním stacionáři plzeňské fakultní nemocnice přibývá i letos. Stacionář podle přednosty Fínka denně ošetří přes sto pacientů ve všech stadiích léčby.

„Podáváme léčbu zabezpečovací, podáváme podpůrnou léčbu, třeba infuzi nebo krátkodobou transfuzi, podáváme kurativní, tedy léčbu pro ty, kdo mají třeba nádor a snažíme se ho před operací zmenšit nebo zlikvidovat,“ přibližuje portfolio onkologických terapeutik podávaných v denním stacionáři přednosta Fínek.

U rakoviny nerozhodují diagnózy, ale stádia. A důležité jsou i peníze

V ambulanci zajišťují rovněž paliativní léčbu, kdy pacienti přijedou například na výživu nebo pro analgetika, tedy léky na tlumení bolesti.

„Každý náš pacient se minimálně jednou za dobu léčby na stacionář dostane,” uvedl Fínek.

Ke stacionáři patří i aplikační místnost pro malé výkony

Délka pobytu na stacionáři se liší podle druhu léčby. Nejkratší chemoterapie trvá kolem 20 minut a nejdelší až devět hodin.

„To je léčba rakoviny varlat u mladých mužů,” upřesnil přednosta kliniky.

Intervalová návštěva pacientů na cytostatické léčbě se obvykle pohybuje od jednoho do třítýdenních cyklů. Ke stacionáři nově patří takzvaná aplikační místnost, kde se podávají hormonální terapie a imunoterapie. Dále se v ní provádí malé invazivní výkony, jako jsou punkce ascitů [hromadění nadměrného množství volné tekutiny v břiše]. A zdravotníci v ní pacientům s rakovinou podávají i transfuzní přípravky a převazují jim chronické rány.

Nádory ledvin jsem se učil operovat třikrát, říká profesor Babjuk

Onkologická a radioterapeutická klinika FN Plzeň nyní provozuje devět ambulancí. Včetně konziliárního pracoviště, ve kterém se setkávají multidisciplinární týmy, uvedl Fínek.

Plzeňská fakultní nemocnice ročně hospitalizuje v průměru čtyři tisíce onkologických pacientů. A nemocných v ní přibývá i v chemoambulancích. Zatímco v roce 2021 na klinice fungovaly dvě taková pracoviště, nyní už jsou v provozu čtyři, to kvůli nedostatečné kapacitě. Předloni v nich zdravotníci ošetřili 19 890 pacientů, loni už 25 580.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here