Za seniory odpovídají jejich děti, nejen stát, tvrdí Jurečka

83
117363
i_deti
Foto: PSP ČR

Alimentační povinnosti nemají jen rodiče ke svým dětem, ale i děti ke svým rodičům. Do zajištění péče o nesoběstačné seniory tak chce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] vtáhnout i jejich děti.

„Ne všechna odpovědnost leží na státu,” uvedl minulý týden na sněmovním semináři “Problematika sociálně-zdravotního pomezí v ČR jako výzva i příležitost” .

Díl odpovědnosti za nesoběstačné občany podle něj leží i na jejich blízkých, tedy obvykle dětech. I ony se mají na zajištění péče o své rodiče, to ve spolupráci se státem, podílet.

„Narovinu říkám, že to není populární opatření,“ řekl ministr s tím, že i rodinní příslušníci, především pak potomci, se musí do zajištění pomoci o stárnoucí populaci více vtáhnout.

„I toto chci, abychom dokázali do legislativy do roku 2025 dostat,“ řekl jasně Jurečka.

Ve svých slovech se odvolával i na znění paragrafu 915 Nového občanského zákoníku [NOZ]. V něm, jak zdůraznil, je jasně definovaný vztah nejen rodiče za děti, ale i děti za své rodiče.

Co říká zákon

Faktem je, že v § 915 občanského zákoníku [Výživné mezi rodiči a dětmi a předky a potomky] stojí:

  • Životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte.
  • Dítě je povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu.

I děti tak mají vůči svým seniorním rodičům podle ministra alimentační povinnosti. A s tímto faktem chce v posilování sítě sociálních služeb ministr Jurečka také pracovat.

Diakonie ČCE: Pečující lidé ustláno na růžích nemají

„I na to se chceme podívat,“ uvedl ministr s tím, že ne veškerá odpovědnost má být na státu. A dodal, že neplatí názor mnohých, že stát se přeci postará”.

Spolupráce s obcemi a kraji

Mimo větší zapojení rodinných příslušníků do péče o nesoběstačné osoby chce ministr ještě do konce volebního období změnit stávající model financování sociálních služeb tak, aby bylo pro poskytovatele předvídatelné, to nejlépe na několik let dopředu. Hovoří se i o každoročním navyšování dotací pro sociální zařízení, jenž by se odvíjelo od ekonomických ukazatelů a bylo zakotveno v legislativě.

MPSV změní výplatu příspěvku pro sociální služby

Do zajištění terénních a pobytových sociálních služeb by se měly podle Jurečky větší měrou zapojit také obce a města. Třeba formou místních akčních skupin [MAS].

V podporách státu pečující ale hodně tápou

Několikaletý pilotní projekt v Kraji Vysočina, který mapoval a analyzoval sociálně-zdravotní služby v regionu, ukázal na to, že lidé v systému sociálních dávek docela tápou. A to jak takzvaní neformální pečující, jimiž bývají obvykle právě rodinní příslušníci, tak i samotní lidé s potřebou zdravotně-sociální pomoci.

Podle hlavní koordinátorky projektu z Odboru sociálních věcí KÚ Kraje Vysočina Lenky Mikletičové mají tuto službu lidem poskytovat obce. Zvlášť ty třetího typu, tedy s rozšířenou působností.

„Ty mají klientům, respektive pečujícím umět pomoci, umět nakombinovat pomoc…,“ řekla Mikletičová s tím, že takový přístup v praxi ale docela dobře nefunguje.

„Tohle je problém částečně i u nás v Kraji Vysočina,“ dodala.

Proto se kraj podle ní snaží v oblasti sociálně-zdravotního pomezí posilovat pozice sociálních pracovníků na obcích, ale i v nemocnicích. Zavádí takzvané koordinátory pomoci, kteří lidem pomáhají se zorientovat v dávkovém systému i sociálních službách obecně.

Co se osvědčuje v praxi

Konkrétně na Vysočině se podle Lenky Mikletičové osvědčila poradna zprvu fungující jako poradna pro klienty s Alzheimerovou nemocí, která už dnes podle Mikletičové vyjíždí do všech okresů na Vysočině.

„Nyní ji budeme rozšiřovat na všechny cílové skupiny,“ říká.

V kraji totiž přibývá rodin, ve kterých děti s hendikepem dospívají, stárnou a rodiče si neví rady, jaké další možnosti se v péči o ně nabízejí.

„Budeme se snažit tu poradnu sociálně zdravotního pomezí tvořit tak, aby pokryla odborně a komplexně všechny cílové skupiny. A hlavně i neformální pečující,“ upřesnila Mikletičová.

S koordinovaným přístupem pomoci lidem ze strany obcí souhlasí i vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] Zdislava Odstrčilová. Podle ní se pracuje už i na legislativní úpravě.

„Od 1.4. došlo k zahájení realizace systémového projektu koordinovaného přístupu na obcích,“ uvedla.

Novela o sociálních službách bude platit nejspíš od roku 2024

Úřad podle ní nyní konzultuje možnosti, jak služby sociálního pracovníka na obcích dostat do zákona.

Konec žádostí do zařízení “pro jistotu”

Zajímavý je nový přístup v Krajem Vysočina zřizovaných sociálních zařízeních při posuzování žádostí o přijetí do pobytového sociálního zařízení. Obvykle domova pro seniory nebo domova se zvláštním režimem.

„Zásadní pravidlo je, že už se nesmějí přijímat žádosti takzvané pro jistotu,“ řekla Lenka Mikletičová.

Příspěvek na péči lidem otevírá dveře do sociálních zařízení

Zjednodušeně řečeno jde o žádosti, které nejsou aktuální. Kdy si žadatel či jeho rodina podává žádost s tím, že si říká, “nyní to ještě zvládám, ale co když třeba někdy nebudu”. Anebo si tím jenom tvoří jistotu do budoucna, že o ně bude pečováno.

„Tak to už u nás nelze,“ upozornila na prospěšnou změnu v posuzování žádostí o přijetí do sociálního zařízení Lenka Mikletičová.

V žádostech se podle ní v první řadě zohledňuje naléhavost pomoci. To znamená, že se do zařízení má dostat skutečně potřebná osoba. Bez ohledu na to, jestli má žádost o přijetí v zařízení podanou pět let nebo dva měsíce.

„Je důležité, kdo tu službu potřebuje nejvíc,“ dodala Mikletičová.

Veronika Táchová

83 KOMENTÁŘE

    • Tak proč od nich stát celý produktivní věk vybíral daně a pojištění.Celý život si platili odvody státu s tím,že se ve stáří o ně ten stát také postará,což jim také celý život bylo předhazováno,že si to platí pro sebe na stáří

      • to jsem tedy nikdy neslyšela, že bych si z daní snad nějak předplácela důchod. Z daní si platím bezpečí, vzdělání, ochranu svého zdraví, taky veřejnou infrastrukturu apod.

        • A starobní důchod ,přesněji jeho výše se vypočítává z čeho? No přece z délky pojištění a kolik do státní kasy odvádíte! A musíte splnit zákonnou dobu pojištění,tedy odvodu soc.pojištění,dnes 35 let a více.

        • No madam ,vy jste tedy hodně mimo.
          Zaměstnavatel odvádí za zaměstnance 24,8 % z hrubé mzdy, z toho
          – 2,1 % na nemocenské pojištění
          – 21,5 % na důchodové pojištění
          – 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti
          Konkrétní výši pojistného zaměstnavatele si můžete spočítat v mzdové kalkulačce
          Zaměstnanec platí 6,5 % z hrubé mzdy na důchodové pojištění
          Pojistné zaměstnanci strhává zaměstnavatel ze mzdy
          Konkrétní výši pojistného zaměstnance si můžete spočítat v mzdové kalkulačce
          OSVČ platí 29,2 % z vyměřovacího základu, z toho
          – 28 % na důchodové pojištění a
          – 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti.
          Sociální pojištění se platí měsíčně zálohově – výše minimálních záloh
          OSVČ se může dobrovolně zúčastnit i nemocenského pojištění, pak navíc platí 2,1 % z vyměřovacího základu.
          Osoby, které se dobrovolně účastní důchodového pojištění, platí 28 % z vyměřovacího základu

        • Pani Eva si plete hrušky s jabkama má dost malej přehled..Ať mě stát vrátí daně za 47roků ,které jsem odpracoval .Já ho nepotřebuju..

  1. Toto je jenom na papíře.Znám případ z tyto doby kdy paní ovdověla,starobní důchod nepobírá /nemá odpracováno 35 let/Děti se k ní nehlásí O pomoc požádala koordinátorku jak píšete níže a když ji dala tiskopisy aby si došla na uřad práce tak stejně ji nic nedali.Při dotazu na ossz kdy by ji mohli dát zatím zálohu aby mohla platit elektriku a měla aspoň na rohlík tak ji odpověděli že toho mají v Praze moc a že je v pořadí respektive ať si zavolá na ministerstvo.Čeká na to už od začátku ledne a stále nic a pomoc v nedohlednu. Stačí?

    • Jurečka je opravdu mimo, neboť o rodiče se starají jejich děti tím ,že v produktivním věku pracují a přispívají do sociálního balíku.Naopak lidé kteří děti nemají protože nemohou ,nebo honí kariéru a nebo nechtějí by se měli na sociálním balíku podílet mnohem více, neboť pro budoucí generace neudělali nic.To je základ všeho.

      • Dobrý den a co ti rodiče, kteří mají děti v Americe tak tady dostali výchovné a jejich děti neodvádějí do systému nic.

      • Základ – všeho je rodina a výchova…..všechno osatní jsou jen kecy, můžete na to mít §fů třeba milion.

      • souhlasím ….. ( samozdrejme jsou zase zvlastní případy … napr. kdyz rodič přežije své ditě …. ) mimochodem v době dávné jsme my co se ještě neoženili a nemněli děti platili vyšší dan z prijmu, lidově se říkalo “Volskou daň” …..

      • Jj, toto se rika, ze na rodice pracuji deti. Ale dle me je to jen zamerna lez. Rodice cely zivot pracovali a odvadeli socialku. Si vzpomente, ze si Klaus “pujcil” prachy urcene na duchod a do ted nevratil. Jednu dobu dokonce odvadel i zamestnavatel ze superhrube. A to byly hoodne velke odvody. Tim si setrili na duchod. A z tohoto se jim taky ten duchod pocita. Ne ze socialky deti.
        Navic evidentne traktoristi to maji asi jinak, protoze bezny clovek se o rodice stara. Kdyz jsou doma, tak jejich pece casto stoji vic nez je jejich duchod. Viz ceny leku, doprava k lekarum a pod. A kdyz je clovek da do domova, tak to pak duchod nestaci urcite.
        Dle me je to jen jeden z mnoha tunelu teto vlady. Sebrat lidem jejich uspory. Ale to neni reseni. Takhle to dotahnou jen k tomu, ze lide nebudou mit duvod socialku platit. A zas nebudou prachy.
        Navic porad se mluvi ze nebudou duchody. Neboli odmena za celozivotni praci a prinos do statni kasy. Ale nikdo nikdy nerekl, ze nebude na socialku, tedy pro ty, co tento stat cely zivot jenom vyzirali!

  2. Jurečka tlachá od stolu a nemá vůbec představu jak to někdy ve skutečnosti chodí at jde radši jezdit s kombajnem nebo traktorem tam bude užitečný. Taky razí heslo co jsem v životě dělal jsem dělal rád i když tomu vůbec nerozumím, ale umím ožebračovat důchodce a sobě si přidávat nekřestanské peníze. Taky na něho jednou doje zloděje-

    • Osočujete agresívně a zbytečně! Politici si schválili peníze / zákonný růst/ už v dřívějším období v minulých vládách..a měli jste křičet už dříve!!!!Ani teď to ale stat. rozpočet a zvýšení jejich platůvypadá nezlepší..můžeme jen doufat ,že by mohli být solidární / ale nadějně to s nimi nevypadá!/

      • Ale lidé křičí desetiletí nad nemravnými příjmy zákonodárců a politiků … jenže jak známo, kapři si rybník sami nevypustí, paní Evo 🙁

        • Máte pravdu pane Martine že kapři si rybník sami nevypustía kor když maji pořád zčeho žít to že státní kasu stojí 5 poslanců měsíčně 1 milion a to nepočítám ty různé náhrady pane Jurečka tady začněte a ne u lidí kteří nemůžou za to že vy jste neschopen vést rezort na který jste byl dosazen zřejmě omylem.A ještě jednu věc vám povím nechte nás důchodce aspon trocho důstojně žít.Děkuji

  3. Kdyz zlodejsti a zkorumpobani politici vraci co nakradli tak bude dobre at si zkusi zit s platu obycejneho cloveka za 30 tis mesicne . Lidi co si odpracovali roky tak at maji duchody odvadeli dane to bylo v poradku a tet nic ?!!! Ukrajincum cpete penize a vsude mozne hlavne do sve kapsy .je asi potreba aby nekomu ruplo v bedne a sel vas tam … [red. upr.] pak by ste mozna meli strach a nevymetali tak s obcany .

  4. O svoji mamku jsem se staral 10 let z toho 3 byla ležák a staral jsem se jen já sám
    od A-Z dobrovolně ,ale povinnost ? To né. Mě se nikdo neptal jestli se chci narodit a tak by z toho neměli plynout žádné nároky. Dobrovolně to ano.

      • To je sranda.Já jako důchodkyně budu platit alimenty rodicům.Naštěstí oni mají asi slušné důchody,aspon co vím si nikdy nestěžovali.A určitě by se tomu smáli,stejně jako já.

  5. Pane Jurečka vláda se chvástá jak podporuje zelená úsporám.Zas podporujete jen ty co nato mají.Dotujete jenom část a kde má vzít obyčejný člověk peníze když ještě splácí půjčky na domek.Tak,že opět pomoc pouze někomu

  6. Víte, mládeži, k tomuhle celá záležitost s důchody celou dobu směřuje. Přestože si vaši dědové a babičky platili celá desetiletí důchodové pojištění, v jejich stáří se o ně ze zákona budete muset finančně starat vy. Furt dobrý?

    • Jaký pojištění? Důchod není pojistná událost, platila jste si leda tak kulový, vaše prachy šli tehdejším důchodcům (komunistům především).

      • 😂😂 nazývat to “důchodovým pojištěním” začal stát jakožto výběrčí, ne já!
        Mimochodem, z čeho si myslíte že vyplácejí aktuální plnění komerční pojišťovny? Tam si své pojistné taky nešetříte na dobu, až vám ten byt vyhoří, že.

  7. A proč bych měla živit rodiče, kteří se na mě vykašlali? Jen mě mlátili a mám kvůli tomu zdravotní potíže, ale nikdy to neprokážu. A teď je mám živit. Zrušte sociální pojištění a ty peníze budu dávat svým rodičům. Ale vy chcete, abych platila VŠEM. Nejsme otroci. V této zemi je mnohem výhodnější nepracovat. Ale slušní lidé si to prostě nedovoli a tak na to doplácí. Navíc jsem OSVČ. Osoba, která se o sebe dokáže kompletně postarat a od státu nedostává nic. Najednou musím plnit povinnost státu živit důchodce. Hezky jste si to vymysleli…

    • To snad myslíte ironicky. To nám Jurečka nemusí připomínat, že děti by se o své rodiče měli v nemoci a ve stáří postarat. Mnohým je to samozřejmostí. Jenže teď je taková špatná doba, že ani ty děti nemají dost peněz pro sebe. Ti nahoře jen hrabou,přidávají si a nás budou moralizovat!!!???

  8. Ano, z tebe ty mozkovno víc vypadnout nemůže.
    Děti rodičů pracují a odvádějí daně.
    Při dnešním stylu života se ale zároveň starají o ještě nezletilé děti.
    Jaké podmínky jste cernoprdelnici za ta léta ve všech vládách připravili pro takové lidi.
    Zůstat doma a starat se o rodiče? Jak k tomu přijdou jejich vnuci? Co odpracovaná léta na jejich důchod?
    Jurecko sedni na kombajn, dej tam pětku a jeď. Daleko.

  9. Pokud chcete, aby všichni měli stejné důchody, tak zajistěte, aby všichni platili stejné sociální daně. Vidím, že velmi mnoha lidem leží tzv. “zásluhovost” pěkně v žaludku… 🙁

    • Vidím, že velmi mnoha lidem leží tzv. „zásluhovost“ pěkně v žaludku… 🙁. A velmi mnoha dokonce v zádeli.🙁

  10. Zajímavá myšlenka,nepodavat zadost do DD, aniž by to bylo aktuální.Pokud si ji podate,až to aktuální bude,tak driv umřete,než se do domova duchodcu dostanete.Ale žádosti bude určitě méně a o to jde!O statistiky…

  11. P.Jurečka ze své mzdy může dotovat své rodiče,ale ten kdo pobírá 20000.-Kč měsíčně tak to asi těžko.Tak se pane Jurečka vzpamatujte a nevymyšlejte nesmysly.

  12. Jurečka štve mladou generaci proti duchodcum nejlepší by bylo kdyby ná postřílely a nhrnuly do hromadného hrobu.Po 40 letech ždímá by to bylo pro Jurečku asi nejlepší.Dejte mu 20 000 čistého a at z toho zkusí žít když ty duchodci co mjí 20 000 jsou na tak dobře.

    • Říkám to pořád ,zablokovat jím účty celé rodině a veškerý majetek aspoň na rok dát jim 25 000 tisíc a ať dokážou s toho žít a platit nájem a starat se o děti na školách pak můžou dávat rady

  13. velmi mnoha lidem leží tzv. „zásluhovost“ pěkně v žaludku… 🙁A když řeknu že …v z.deli je to špatně ?

  14. Hele ty rádoby ministře. To platilo hlavně dřív kdy bydlelo v jednom baráku někde na vesnici více generací v jednom baráku či chalupě. Pokud rodiče pracovali berou důchod. Jejich děti se musí hlavně starat o svoje děti platit stále se zvyšující energie poplatky pojistky a mnoho dalších věcí které se někdy před sto lety neplatily. To víš lidi nemají platy jako vy vyžírkové. Taková Markétka které letos stoupl plat o 31 tisíc by se o rodiče starat mohla. Normální lidé jsou rádi že vůbec vyjdou. Blbe.

  15. O postižené rodiče jsem se staral 7 let, sám až do jejich smrti. Kdo to nezažil, tak to nemůže pochopit. Doplatil jsem na to vlastním zdravím a nakonec jsem se dle úřadů vlastně flákal a mám z toho pouze problémy.

  16. Nesouhlasím! Každý je zodpovědný pouze sám za sebe a děti nejsou zodpovědní za své rodiče, stejně jako stát není za nikoho zodpovědný! Domnívám se, že pan ministr není úplně odborníkem ve svém aktuálním povolání, bohužel.

  17. Nemám plat na to, abych uživila pomalu sama sebe natož ještě pomáhala rodičům. Mimochodem jsem se starala o babičku až do její smrti. Za to vám ale pak nedají důchod :)…Tak bacha na to !

  18. To je dement….tak teď už to jen dát do zákona….tohle přeci předci věděli po staletí, ale kdo si své děti nevychová, je mu § úplně na nic…

  19. Start se o rodiče který vás strčí do decaku 😭 nebo kteří vás zneužívali? Nebo rodiče co naopak své děti zadlužuji ano jsou i takový. Nejlepší byl inzert v blesku. Důchodci berte si úvěry splácet budou vaše děti. Toto je opravdu ošemetné téma a nelze jej pausalizovat!

  20. Starala jsem se 2 roky o nemocného tatínka a žádný paragraf jsem na to nepotřebovala. Záleží na výchově a na příkladu. On se postaral o svoje rodiče a myslím, že naše děti se zase postarají o nás. Jurečka nemyslí !!!

    • Pokud jste je tak vychovala a svým příkladem předvedla tak nepochybě….u nás platilo dochovat a pochovat.
      Jediné správné řešení, tohle § nevyřeší, to musí řešit morálka.

  21. Dobrý den všem diskutujícím. Ve svých 45 letech jsem se starala o maminku, které bylo 85 let, v 75 překonala rakoviny prsu. Byla vdovou, pomahala jsem ji finančně. Do toho jsem měla děti na školách. Po nějaké době bohužel následovala ataka pásového oparu, po které ochrnula na pravou ruku a stala se prakticky neschopnou se o sebe postarat. V nemocnici na LDN mohla zůstat pouze 3 měsíce a pak mi ji vrátili domů, že se zdravotní stav nezlepšil. Po celou dobu jsem chodila do práce. Musela jsem, i když jsem nechtěla, najít domov pro seniory. Tam neměli pro maminku polohovací postel,pouze starou železnou. Zakoupila jsem repasovanou polohovací za své peníze, doplácela jsem ještě 1500,-Kč měsíčně protože celý maminky důchod padl na pobyt v domově. Do toho platit nájem v maminky bytě. Celá rodina prošla takovými útrapami, o kterých se pánům ve vládě ani nezdá. Kážou vodu a pijí víno. Všem by nám nařizovali co bychom měli dělat. Ale jak a kde na to vzít to už neřeknou.

  22. S tímhle já opravdu nesouhlasím. Jsou rodiny , které poznamenají svou výchovou své děti… které kolikrát až do konce života řeší traumata z dětství. Kdy byla rodina nefunkční , probíhal psychický teror, kdy to vaše sourozence dožene až k sebevražedným pokusům atd…rodiče se poté o své děti nezajímají třeba od jejich 16ti let..a ani o svá vnoučata, nijak nepomáhají nezajímáte je, jste jim zcela jedno….a najednou si ve stáří vzpomenou , že mají vlastně nějaké děti a že by jim mohly děti platit ? Nehoráznost…pečuji o rodiče svého manžela – ti tu pro mě vždy byli, a teď když jsou nemobilní pomáhám opravdu se vším co je třeba, pomáhám ráda svojí babičce , se kterou jsem v kontaktu. Ale svým rodičům pomáhat …to je pro mě nemyslitelné….

  23. Můj názor je, že v prvé řadě by se měly důchody vyplácet úměrně tomu, kolik který důchodce za svého aktivního života odvedl reálně do důchodového systému. Když říkám reálně, myslím tím částku sociálního pojištění poníženou o čerpání během aktivního života – vyplacená nemocenská, podpora v nezaměstnanosti atd. Hodně lidí by se divilo, jak málo v konečném důsledku do systému odvedlo a že vlastně má nárok na důchod, který ani nestojí za to. A v druhé řadě by měly platy lidí, kteří odvádějí sociální pojištění, být adekvátní odvodům. Moje příbuzná roznáší důchody, které jsou vyšší než její hrubá mzda. Je naprosto logické, že její odvody jsou tak malé, že nemohou pokrýt ani část takových důchodů. Jak dlouho může tento systém vydržet, než definitivně zkolabuje? nevím proč, ale důchodový systém mi začíná připomínat podnikání, kterému se kdysi říkalo “letadlo”…

  24. Takže mám příjem 30hrubého, z toho platím hypotéku, jídlo a bydlení vychovávám dvě děcka. A teď ať mi Jurečka řekne z čeho ty rodiče tedy mám živit ??? To je jenom snaha o přenesení zodpovědnosti státu za péči o důchodce na občany. Jako klidně se starat budu a podporavat rodiče, nemám s tím problém. Ale poté by tady v ČR musely být platy na úrovni Německa. To Ať se na mne nikdo nezlobí. Celej ten “vládní slepenec” genaruje takovou hromadu nedodělků že bych je na hodinu všechny vyrazil. Bohužel to nejde. Doufá že si to voliči u příštích voleb uvědomí.

  25. Dobře,tak jako 70 letý důchodce s 15 000 Kč se finančně postarám o 90 letou maminku?Půjdeme se pást společně,možná nám důchod na cestu bude stačit,když máme zatím tu slevu na dopravu.Jinak se máme dobře,ještě žijeme.

  26. Naše slavná vládo až budu mít tolik peněz jako Vy.Tak svým rodičúm dám polovinu a nemusíte ani tu almužnu vyplácet,-dúchod To mají za celoživotní dřinu.Kdy po válce dřeli ručně ženy těhotné nosily těžké kýble kamení,ručně dojily.atd.Bohužel nemúžeme všichni sedět ve vládě.Musí na Vás obyčejní lidé makat,zemědělci rúzní výrobci prodavači uklízečky prostě Ti obyčejní nejmíň placení.Bez nich by ty Vaše korýtka byly prázdné.

  27. Je to určitě případ od případu, nic méně spousta lidí v ČR nemá kvůli zdražování a daním ani na výživu svých dětí, natož na výživu rodičů. Věřím že kdyby prostředky měli a nemuseli tři čtvrtiny výplaty hned po výplatě poslat dál, tak by rádi své rodiče podpořili, v mnoha případech je to však naopak a senioři i z toho malá co od státu dostanou podporují své děti i v dospělosti. Je to špatně.

  28. Ať ten … táhne do … a hned bude postaráno o min. deset důchodců, takových darmožroutů je tam hromada k ničemu, ať si uberou ze svého korýtka …!!!! [redakčně upraveno]

  29. ja se o sve rodiče staral až do jejich smrti, moje děti se budou starat o mě, ala ne proto že si to parodie na ministra vymyslí a v žádném případě to nenahrazuje sociální pojištění jak ho známe dnes, stát se z této povinnosti nevykoupí.

  30. Ano….pro mne není problém aby mne živily děti nebo i já sám. Ale v tom případě chci zpět veškeré peníze které jsem povinně do systému sociálního pojištění vložil. Risknu i to,že se dožiji vysokého věku. Ale platit daně, ale nic za ně “nedostat” je prostě jen a jen zlodějina.

  31. Díky praktické lékařce, která změnila léčbu a do týdne mojí tchýni způsobila mozkovou příhodu se ze samostatné seniorky, která bydlela sama stal ležák 4. stupně, kdy v rámci bodového hodnocení nesplnila ani jeden bod. Včetně polykání a řeči.
    Tchýni jsme si po propuštění vzali domů, protože do LDN bych jí v životě nedala.
    Vyřízení žádosti o příspěvek bylo naštěstí bez problémů, napsali nám postel, matraci a některé pomůcky jsme koupili. Lékařka nám napsala péči zdravotní sestry přes agenturu denně a ta byla na pojišťovnu. Pečovatelka, která docházela 6 hodině denně kromě víkendů přišla na cca 18000,- měsíčně. Zbytek jsme využili na doplňky stravy, krémy apod. Takže 6 hodin s pomocí pečovatelky a zbytek jsme zajistili my. Manžel během měsíce 16 kg dole a psychicky jsme byli také vyčerpaní. Já přitom chodila do práce a po příchodu jsem měla druhou směnu do noci. O víkendu jsme se starali sami. Sehnat někoho, kdo by nám pomohl nemožné. Bohužel agentury berou často lidi, kterým udělají rychlokurz, ale neumí ani pořádně přebalit. Často jsem měla pocit, že jsem to uměla lépe než oni, protože dnes si díky internetu dohledáte vše. Na lékařku jsem podala stížnost, ale Česká lékařská komora to řeší už rok a půl bez výsledku. Úplně si dovedu představit reakci manžela, kdyby k nám někdo přišel na kontrolu.

  32. Myslím si že o své rodiče se moc dětí nestará, je jasné že děti jsou zvyklí od rodičů většinou brát. Je to smutné že rodiče které se o Vás staraly, a omezovali se ve svém produktivním věku, nemají stejná práva aby jste se starali vy o ně, mělo by být samozřejmostí aby o důchodce bylo postaráno a to především ze strany děti.
    Jak finančně tak psychicky a fyzicky.
    Péči o seniory by si měla celá rodina rozdělit ,každý bude jedno starý a měl by s tím počítat, že ve staří bude potřebovat pomoc.

  33. Ano jsou dva základní způsoby jak by se mohli děti starat o své rodiče. První je ten, že to zůstane plně na nich, budou vynakládat během pracovní kariery prostředky na zabezpečení rodičů. To je možné. Druhý způsob je že třeba třetinu přijmu odevzdají státu a ten se za to o jejich rodiče postará. Naprosto nemorální by bylo ale to, že stát bude od dětí prostředky na zabezpečení rodičů a pak hodí zodpovědnost za jejich zabezpečení na děti. Já mám tři děti a vydělávají si opravdu velmi slušně když to tak odhadnu odvedou státu na odvodech na důchodové pojištění nebo jestli tomu chcete říkat důchodová daň tak 80 tisic měsíčně tak by mě za ty peníze krásně uživili ale nemorální by bylo tyto peníze od nich vybrat a pak ještě po nich chtít aby mne živili.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here