Česká stomatologická komora [ČSK] byla ustavena na základě zákona ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře sjezdem delegátů konaným dne 21. září 1991 v Praze jako nástupnická organizace Lékařské komory stomatologů.

Česká stomatologická komora je nezávislou, samosprávnou, nepolitickou, stavovskou organizací. Sdružuje stomatology zejména za účelem ochrany společných zájmů, odbornosti a etiky povolání.

Za cíl si klade – kultivaci českého zubního lékařství, nastavování standardů vzdělávání stomatologů, kvalitu péče zubních lékářů a pomoc zubním lékařům s provozem jejich praxí. Ze zákona sdružuje všechny zubní lékaře v ČR a zastupuje je před státní správou.

Zdroj: ČSK/2018

Komora je budována na územním principu – základním organizačním článkem jsou oblastní stomatologické komory [61]. Nejvyšším orgánem ČSK je sněm [94 členů], jehož členové jsou voleni v oblastních stomatologických komorách. Sněm volí prezidenta, viceprezidenta, představenstvo [15 členů], revizní komisi [7 členů] a čestnou radu [9 členů]. Funkční období všech orgánů je čtyřleté.

Česká stomatologická komora vede veřejný seznam členů a hostujících osob, řeší stížnosti a vykonává disciplinární pravomoc vůči svým členům. Dále je řádným členem FDI – World Dental Federation [Světová federace zubních lékařů], ERO [European Regional Organisation of FDI], CED [Council of European Dentists], ADEE [Association for Dental Education in Europe] a CECDO [Council of European Chief Dental Officers].

Jak funguje Česká stomatologická komora

Členství v ČSK je povinné pro zubní lékaře, kteří vykonávají na území České republiky své povolání. ČSK vede ze zákona registr, v němž jsou zaznamenávány údaje o zubních lékařích včetně jejich kvalifikace a způsobu výkonu povolání. Tato data umožňují mimo jiné vytvářet představu o potřebě počtu zubních lékařů v jednotlivých odbornostech do budoucna a zároveň je srovnávat s trendy v zemích EU.

Česká stomatologická komora řeší stížnosti podané na zubní lékaře a uplatňuje vůči nim v rozsahu stanoveném zákonem disciplinární pravomoc. Stížnosti prověřují revizní komise oblastních stomatologických komor [RK OSK]. Zjevně nedůvodné stížnosti RK OSK odloží. Odložit věc může RK OSK též v případě, že se podařilo dosáhnout smíru. Pokud po prověření stížnosti dospěje RK OSK k závěru, že by stížnost mohla být důvodná, předloží věc ve formě návrhu na zahájení disciplinárního řízení k rozhodnutí příslušné čestné radě oblastní stomatologické komory [ČR OSK] nebo společné čestné radě oblastní stomatologické komory [SČR OSK] anebo, jde-li o závažné porušení členských povinností, přímo čestné radě České stomatologické komory [ČR ČSK]. Čestné rady pak ve správním řízení rozhodují o tom, zda se člen ČSK dopustil disciplinárního provinění, a ukládají disciplinární opatření. Proti rozhodnutí ČR OSK může člen ČSK podat opravný prostředek.

Organizační řád [platný od 20. 11. 2017]

Česká stomatologická komora vydává organizační řád České stomatologické komory, jednací řád České stomatologické komory, volební řád České stomatologické komory a disciplinární řád České stomatologické komory. Tyto řády jsou pro členy České stomatologické komory závazné.

Komora zejména:
  • Potvrzuje splnění podmínek k výkonu povolání stomatologa
  • Stanovuje podmínky k výkonu soukromé stomatologické praxe členů Komory
  • Garantuje odbornost členů Komory
  • Ddbá, aby členové Komory vykonávali povolání stomatologa odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony, řády Komory a závaznými stanovisky Komory k odborným problémům poskytování zdravotní péče a ve zdravotnickém výzkumu [dále jen „závazné stanovisko“]
  • Posuzuje a hájí práva, profesní, sociální a hospodářské zájmy a čest členů Komory
  • Účastní se tvorby obecně závazných právních předpisů týkajících se péče o zdraví nebo souvisejících s výkonem povolání lékaře.
  • Výběrových řízení při obsazování vedoucích míst ve zdravotnictví.

Provádění specializačních zkoušek

  • Vyjadřuje se k podmínkám a způsobu vzdělávání lékařů
  • Vydává pro členy Komory závazná stanoviska
  • Vede seznam členů Komory, obsahující údaje o jménu a příjmení, rodném čísle, bydlišti, dosažené odbornosti, místě a formě výkonu povolání stomatologa a odborných či etických přestupcích člena Komory
  • Vydává doklad o členství v Komoře
  • Vydává osvědčení o splnění podmínek soukromé stomatologické praxe
  • Řeší stížnosti a vykonává disciplinární pravomoc vůči členům Komory
  • Komora zastupuje, v rozsahu vymezené kompetence, své členy ve vztahu k orgánům, organizacím a veřejnosti v České republice i v zahraničí
  • Spolupracuje, v rozsahu vymezené kompetence, zejména s odbornými lékařskými společnostmi a s dalšími stavovskými a zájmovými organizacemi lékařů a pracovníků ve zdravotnictví
  • Komora je řádným členem Světové dentální asociace FDI

Základní ustanovení o členství

Každý lékař, který na území České republiky vykonává povolání stomatologa, má ze zákona stanovenu povinnost být členem Komory. Členství v Komoře vzniká zápisem do seznamu členů Komory. Stomatolog, který podá žádost o zápis do seznamu členů Komory se stane členem Komory, prokáže-li, že řádně ukončil studium na lékařské fakultě a složil závěrečné zkoušky ze stomatologie. Nebo řádně ukončil studium na lékařské fakultě zahraniční univerzity, složil závěrečné zkoušky ze stomatologie a je oprávněn k výkonu zdravotnického povolání v oboru na území České republiky. Prokáže, že má plnou způsobilost k právním úkonům, nebyl v průběhu posledních pěti let vyloučen z Komory.

–RED–

8 KOMENTÁŘE

  1. D.den, mám na Vás jen malý dotaz.
    Může stomatolog podmiňovat preventivní prohlídku tím – (nutností projít zubní hygienou).
    D+kuji za odpověď. P.H.

    • Dobrý den, s Vaším dotazem jsme se obrátili na Českou stomatologickou komoru. Zde je stručné vyjádření jejího prezidenta Romana Šmuclera: „Záleží, co to znamená “podmiňoval”. Pokud by stomatolog docela trval na zlepšení hygieny, není na tom nic špatného. Pokud by říkal, ani se na vás nepodívám a musíte nejprve u mě nakoupit dentální hygienu, bylo by to proti zákonu. V takových případech je vždy ďábel v detailu.“

  2. Dobry den, chtela jsem se zeptat zda se jedna v mem pripade o bezny postup: muj stomatolog mi omylem pri predelavani stare plomby zajel do nervu. Zub se mi snazil zachranit – nejak ho specialne osetril s tim, ze jsme doufali, ze se nerv uchytne a zub mi “natvrdo” zaplomboval. Bohuzel jsem musela za 3 tydny navstivit pres neustale bolesti zubni pohotovost, kde mi novou plombu rozvrtali a vlozili vlozku k umrtveni zubu. Nyni mi vsak muj stomatolog oznamil, ze je treba, aby se u tohoto jiz mrtveho zubu vyplnili zubni kanalky (za nemalou castku) a pri dalsi navsteve se mam pripravit na dalsi platbu (opet nemala castka). Chtela jsem se zeptat zda je takovyto postup bezny u mrtveho zubu? Dekuji za odpoved.

  3. Hezký den. Můj problém je podobný jako u p.Hepla. Změnila jsem zubaře a u něj bez jakékoliv předchozí konzultace se mě nejdříve ujala dentální hygienička. Je mi 65 let, zubů mám již sporadicky a mám začánající paradentózu. Hygienička mi ošetřila horní čelist (zákrok jsem hradila). Po týdnu mě stále horní čelist bolí, nemohu kousat a v noci se budím. Po umytí zubů (pasta, mezizubní kartáčky) je asi půl hodiny bolest intenzivnější. Od ukončení studia (tehdy byly zubní prohlídky “povinné” v rámci školy) chodím poctivě na pravidelné prohlídky a nikdy mi lékař neřekl, že mám špatně vyčištěné zuby. Chápu, že i v zubní hygieně nastal pokrok, ale já si skutečně zoufám. Mohu odmítnout takovéto ošetření dolní čelisti, na kterou mě objednali za 2 týdny ???? Děkuji Adamčíková

  4. Od dětstvi mi zubaři neustale prováděli nějaké zákroky.Prvni korunky jsem mela uz ve 21letech.Je mi 56 a přestoze pry mam dobre kořeny i dásně,tak obroušene horni zuby jsou kratke a nedrží mi na nich korunky a můstky.Napřed keramicke,pak pryskyřicové drží tak necelý týden.Spučasny zubaři brousil dásně,stahoval dásně nahoru aby zuby byly delší,stejně mi to padá.Přiznal se,že uz neví co s tím.Jak mohu najít kliniku i spukromou,kde by mi pomohli a udělali slušné korunky a můstky?Chtela bych investovat finance naráz a ne postupně a bez výsledku.Jsem od Chebu

  5. Dobrý den, mám dotaz týkající se vyřazení pacienta z evidence. V roce 2019 proběhla u mé zubní lékařky preventivní prohlídka. V roce 2020 ordinace zavedla přeregistraci pacientů o které jsem bohužel nevěděla a ani na tuto skutečnost nebyla upozorněna. Ingormace měla být snad na stránkách ordinace. Nyní jsem zjistila, že díky nepotvrzené přeregistraci mě paní zubařka vyřadila z evidence. Preventivní prohlídky probíhaly pravidelně pouze v roce 2020 jsem vynechala a nyní to chtěla napravit. Ptám se, zda je tento postup v pořádku a mohu se proti tomuto nějak bránit?

  6. Může mě zubařka vyřadit z evidence, protože jsem se ohradila, že mě od dubna nechce spravit zuby?

  7. Dobrý den,
    přišla jsem o dlouholetou zubní lékařku. Mám problém najít jiného lékaře. Jak zjistím, jestli má lékař uzavřenou smlouvu se ZP. Je povinnost mít tuto skutečnost zveřejněnou ať už na internetu, nebo na dveřích ordinace?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here