Cestující do Německa od 1. 8. dokládají bezinfekčnost

0
462
cestujici_do_Nemecka
Foto: Pixabay.com

Všichni cestující do Německa starší dvanácti let musí od neděle 1. srpna prokazovat bezinfekčnost na covid-19. Výjimku mají pendleři a lidé, kteří v zemi nepobydou déle než 24 hodin, a nepřijíždějí z rizikové oblasti.

O zpřísnění pravidel rozhodla německá vláda ve zrychlené proceduře těsně před koncem letních prázdnin v prvních spolkových zemích. V Hamburku, Berlíně a Braniborsku dětem letní volno končí již začátkem srpna. Právě při návratu rodin z dovolených přitom bude nařízení, které platí pro všechny přijíždějící včetně německých občanů, představovat komplikaci. Mezi staršími dětmi je totiž aktuálně očkovaných jen málo.

Plošné očkování dětí odborníci v Německu nedoporučují

Ministr zdravotnictví Jens Spahn i proto vyzval, aby se lidé nechali proti covidu-19 naočkovat. Mimo jiné právě i kvůli výhodám při cestování.

„Všichni neočkovaní, kteří přijíždějí do Německa, se musí napříště nechat otestovat bez ohledu na to, zda cestují letadlem, autem nebo vlakem,“ prohlásil Spahn.

Dosud se toto opatření vztahovalo jen na osoby přijíždějících do země leteckou dopravou.

„Chceme tak zmenšit riziko, že sem bude zavlečena další nákaza,“ dodal ministr.

Úlevy dostali pendleři a přijíždějící “na skok”

Výjimku z povinnosti předkládat doklady o bezinfekčnosti mají podle agentury DPA lidé dojíždějící přes hranice za prací. A dále ti, kteří v Německu stráví méně než 24 hodin. Prokázat se negativním výsledkem testu, potvrzením o očkování či prodělání nemoci covid-19 budou muset pouze v případě, že do Německa vstupují z oblasti s vysokým rizikem nákazy nebo výskytem mutací. Česko nyní do žádné z těchto kategorií nespadá.

Cestující do Německa a jejich kontroly

S kontrolami aut přímo na hranicích se podle agentury DPA v tuto chvíli nepočítá. Například v Bavorsku ale budou policisté podle zemského premiéra Markuse Södera kontrolovat namátkově na silnicích v příhraničí.

Podle Institutu Roberta Kocha [RKI] v minulém týdnu každý pátý případ nákazy koronavirem připadal na někoho, kdo se nakazil v zahraničí. Například mezi navrátilci ze Španělska a Turecka bylo za týden kolem 500 infikovaných lidí.

Dobrá zpráva pro německé obyvatele pak alespoň je, že tamní vláda zjednodušila systém klasifikace zemí z pohledu epidemického nebezpečí. Nově zavádí pouze dvě kategorie. A to oblasti s vysokým rizikem nákazy a oblasti se znepokojivým výskytem mutací. Kategorie pro takzvané obyčejné rizikové oblasti, tedy místa se sedmidenní incidencí vyšší než 50, německý spolkový kabinet zrušil.

Konec hrazených testů se diskutuje i v Německu

Německá vláda podle ministerstva zdravotnictví plánuje, že přestane občanům poskytovat možnost bezplatných testů na koronavirus.

„Ministr zdravotnictví Jens Spahn před několika týdny uvedl, že je možné, že neočkovaným lidem nebudou v budoucnu poskytovány testy zdarma. Termín pro toto opatření ještě nebyl stanoven,” uvedlo podle agentury DPA ministerstvo.

Podle informací DPA z vládních kruhů však na tomto kroku stále nepanuje shoda.

Hrazené testy na covid skončí. Interval očkování je kratší

„Jakmile nastane čas, kdy budou naočkováni všichni, kdo mají zájem, měly by být testy na koronavirus zpoplatněny,” prohlásil ministr financí Olaf Scholz.

Dodal, že se tak stane pravděpodobně do několika týdnů. Výjimku budou mít pouze lidé, kteří nemohou vakcínu dostat ze zdravotních důvodů, stejně jako děti a mladiství do 12 let.

–VRN/ČTK-

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here