Brno půjčí nemocnicím 180 mil. Kč. Ty je vrátí z dotací

0
200
nemocnicim
Foto: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Město Brno půjčí svým dvěma nemocnicím 180 milionů korun na pořízení nových přístrojů. Jde o finanční výpomoc, kterou nemocnice vrátí z dotací, o které žádají z evropského programu REACT-EU.

Návratnou finanční půjčku ve výši 180 milionů korun pro Úrazovou nemocnici a Nemocnici Milosrdných bratří dnes [7.9.] schválili brněnští zastupitelé. Zřizovatelem obou nemocnic je město Brno. Peníze mají oběma nemocnicím pomoci k dřívějšímu pořízení nových přístrojů v celkové hodnotě 290 milionů korun. Právě o dotaci na jejich nákup si zařízení požádaly v programu REACT-EU, přičemž získat by měly celou výši částky.

MMR chce navýšit dotace do zdravotnictví o 5,4 mld. Kč

Podpůrný program REACT-EU má české zdravotnictví v následujících necelých třech letech podpořit částkou ve výši až 19 miliard korun. Než ovšem evropské úřady podporu pro zmiňované nemocnice schválí, má pomoci právě částečná finanční výpomoc od města.

Půjčka nemocnicím na vybavení JIP i operačních sálů

Úrazová nemocnice žádá o 140,5 milionu korun, město ji půjčí 85 milionů korun. Nemocnice Milosrdných bratří si požádala o 147 milionů, zastupitelé pro ni schválili finanční pomoc ve výši 95 milionů korun.

Obě městské nemocnice chtějí z dotačních peněz nově vybavit jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační oddělení, operační sály a diagnostická pracoviště. Konkrétně jde o přístroje pro operační sály. Například laparoskopickou věž a kompletní operační stoly s příslušenstvím, mikroskopy a centrifugy pro laboratoře.

Podpora z REACT-EU si žádá rychlou reakci

Program REACT-EU je součástí Integrovaného regionálního Operačního programu [IROP] v rámci nově vytvořené prioritní osy 6 REACT-EU. Česko z něj může získat na posílení zdravotnictví a snížení dopadů covidové pandemie až 18,4 miliardy korun. Rozpočet je třeba vyčerpat nejpozději do konce roku 2023.

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

Podpořeny z něj mají být projekty na celém území Česka, včetně hlavního města Prahy. O dotaci lze žádat na rozvoj páteřní sítě zdravotnických zařízení. A to urgentních příjmů, jednotek intenzivní péče, operačních sálů, diagnostických či infektologických pracovišť.

O peníze z programu žádají i krajské hygienické stanice nebo hlavní složky integrovaného záchranného systému či poskytovatelé sociálních služeb. Přičemž jde o takzvané kontinuální výzvy, v jejichž případě jsou žádosti o podporu přijímány a vyhodnocovány průběžně. To znamená bez závazku pro příjem a ukončení příjmu žádostí.

REACT-EU má dát Česku celkem 26 miliard korun

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové Česko z programu REACT-EU může získat až 26 miliard korun. Podle ní má jít 18,4 miliardy do zdravotnictví, 4,8 miliardy do hlavních složek integrovaného záchranného systému, například na vybavení, vzdělávání, výcvik či informační technologie pro policisty, hasiče a záchranáře. Na sociální služby a sociální infrastrukturu se zvýšenou energetickou účinností je vymezeno 2,4 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here