Knižní novinka: Deník ze života s Alzheimerem

0
457
Denik_ze_zivota_alzheimerem
Ilustrace: Deník ze života s Alzheimerem

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby připadá každoročně na 21. září. Spolu s ním vychází česká knížka – Deník ze života s Alzheimerem s podtitulem Skutečný příběh pečující dcery doplněné radami odborníků.

Deník popisuje příběh jedné rodiny, která pečuje o nemocnou matku, ale i odborné komentáře. Kniha vydavatelství Pragma se může stát pomocníkem mnoha tuzemským rodinám, které denně pečují o nemocné seniory.

Diakonie ČCE: Pečující lidé ustláno na růžích nemají

Alzheimerova choroba bývá jednou z nejčastějších příčin demence vedoucí k závislosti nemocného na každodenní pomoci další osoby. Jen v České republice trpí demencí odhadem 170 000 lidí. Přičemž, jak stárne populace, nemocných přibývá. Demografické odhady uvádějí, že za 30 let u nás touto nemocí bude trpět 340 tisíc lidí.

„Hana teď má takový divný zvyk, pořád tak zvláštně houká. To její „hm, hm, hm, hm… není až tak hlasité, ale jakmile se probudí, je skoro nepřetržité. Kudy chodí, tudy si houká. Čím to je, to nevím. Ale je to někdy nepříjemné, houká si i v čekárně nebo v autobusu a lidi se otáčejí. Doma jsme už na to zvyklí,“ popisuje jeden z projevů nemoci nová kniha.

Deník ze života s Alzheimerem

Deník ze života s Alzheimerem zachycuje život rodiny, kterou nečekaně navštívil „pan Alzheimer“. V knize zachycuje autorka Markéta Hánová život rodiny v podobě krátkých deníkových zápisků. Ty pokrývají období deseti let do smrti autorčiny matky. Zápisky jsou strukturovány z pohledu všech zúčastněných.

Například: „Víc mi vadí, jak se stokrát za sebou ptá, který je dnes den. Už máme papírky po celém bytě, každý den je měníme, ale než by si došla ke stolu a přečetla si to, tak se radši zase zeptá. Přiznám se, že už někdy nevydržím a vybuchnu!“

Ke každému zápisku zúčastněných jsou připojeny nezávislé komentáře odborníků. Z nich se čtenář například dozví, jak reagovat na agresivitu nemocného, jak nastavit denní řád, jak dbát o hygienu, a v neposlední řadě i to, jak celou situaci zvládat fyzicky a psychicky.

Paliativní péče není dostupná ve všech regionech

Čtenářům radí psychologové, psychiatři, neurologové, sociální pracovníci, právníci nebo duchovní, kteří starým lidem poskytují péči. Je však škoda, že knihou prostupují anonymně, beze jména. Na druhé straně všichni míří k jednomu cíli. Jak nejlépe pomoci rodinám, které se doma starají o pacienty s Alzheimerovou nemocí a jak to zvládnout.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here