Omikron se dál rychle šíří EU. Mnoho lidí uzavře doma

0
5188
Omikron
Ilustrační foto: Pixabay.com

Velké evropské státy hlásí rekordy nově nakažených lidí omikronem. Omikron může dle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] značit i v Česku až 50 000 pozitivně testovaných za jediný den.

Rekordní čísla hlásí Francie, Velká Británie nebo Itálie. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] ve středu uvedl, že vlna omikronu u nás dosáhne svého maxima poslední týden v lednu a první týden v únoru. Kvůli vysokým počtům nakažených a jejich kontaktům bude vláda na prvním jednání v letošním roce posuzovat zkrácení doby karantény a izolace. Při zachování současných dvou týdnů by mohli chybět pracovníci třeba v dopravě a dalších kritických odvětvích ekonomiky.

Pětidenní karanténa a izolace v USA má více důvodů

V současné době tvoří omikron v různých regionech deset až 15 procent nákaz. Ještě vyšší podíly laboratorní vyšetření ukazují v Praze, která spolu se Středočeským krajem tvoří 29 procent všech nových případů. Pomalý pokles relativní pozitivity testů už může být důsledkem také sice klesající vlny delty, ale zároveň už růstu případů omikronu.

Nemocnice přijímají cca 300 pozitivních pacientů denně

V současné době nemocnice stále přijímají kolem 300 pozitivních denně. V pátek bylo hospitalizovaných zhruba 3 000 pacientů s covidem-19. Vůbec nejvíc najednou jich bylo v březnu loňského roku, kdy zdravotníci pečovali o více než 9 500 lidí s covidem-19 a téměř 2 000 z nich potřebovaly intenzivní péči. Podzimní maxima dosahovala kolem 7 000 pacientů.

Německo zpřísňuje opatření. Čeká úder omikronu

Podobná čísla ÚZIS předpokládá také pro nadcházející vlnu omikronu. Do nemocnic může denně směřovat až 900 lidí, kolem 110 pak na jednotky intenzivní péče. Ty jsou ale nyní zhruba ze čtvrtiny stále zaplněny pacienty z končící předchozí vlny. Z lidí nakažených omikronem bude podle dosavadních dat potřebovat menší podíl nemocniční péče.

Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

Očkovaných proti covidu-19 nebo k očkování zaregistrovaných je v Česku 64,6 procenta populace, což je ve srovnání se západem a severem Evropy méně. Z 6,65 milionu lidí s dokončeným očkováním má asi 2,4 milionu i posilovací dávku, která má lépe chránit před variantou omikron.

Plné očkování má 6,65 mil. lidí. Na omikron to ale nestačí

Koronavirem se u nás za dobu epidemie nakazil téměř každý čtvrtý Čech, od března roku 2020 bylo 2,481 milionu testem potvrzených případů. Z toho za loňský rok přibylo 1,75 milionu. Zdravotníci v Česku dosud podali 15,47 milionu dávek očkování proti covidu-19, dokončené očkování má 6,65 milionu lidí. Posilovací dávku, kterou se vylepšuje efekt dokončené vakcinace, zatím má 2,4 milionu zájemců. Na Silvestra vakcínu dostalo přes 10 500 lidí, více než 80 procent z nich si přišlo právě pro posilovací dávku.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

A pokračujme ve statistice: Nemocnice loni přijaly téměř 111 500 pacientů s covidem-19 starších 16 let. Nejvíc jich bylo na začátku roku, kdy ještě nebylo pro všechny věkové kategorie dostupné očkování. V březnu jejich počet překročil 25 000. Ve druhé polovině roku byl nejhorší listopad s více než 16 000 hospitalizovanými.

Rok 2022 přináší změny nejen v očkování, ale i testování

Ve srovnání loňských měsíců připadá nejvíce potvrzených nákaz na listopad, více než 400 000. Následuje prosinec se 307 683 případy a březen, kdy byla také těsně překročena hranice 300 000 případů. Vůbec nejvíce pozitivně testovaných laboratoře nahlásily 25. listopadu, kdy jich bylo téměř 28 000. Předchozí vlny z října 2020 a ledna a března loňského roku byly skoro poloviční.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here