V Praze funguje již druhá ordinace pro lidi bez domova

0
1091
bez_domova
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Lidem bez domova se v Praze otevřela ordinace praktického lékaře. Je součástí Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše na Praze 7, které spadá pod Armádu spásy. K ošetření lidé nepotřebují osobní doklady ani zdravotní pojištění.

Praktický lékař v nově otevřené ordinaci funguje tři dny v týdnu. Zdravotní sestry v ní zajišťují zdravotnické služby každý pracovní den.

„Ordinace bude nabízet veškeré služby praktického lékaře. Lékař bude ordinovat v pondělí, ve středy a v pátek,“ říká praktická lékařka Andrea Pekárková, jež v nové ordinaci působí.

V ordinaci zdravotníci podle odhadů Pekárkové, která je lékařkou a důstojnicí Armády spásy, ošetří deset až 20 pacientů denně.

Česko má první dvě ordinace pro chudé

Služeb pražské Ordinace pro chudé mohou využívat lidé bez domova a podle Pekárkové i osoby žijící v azylových domech, lidé ze sociálně vyloučených menšin. I další lidé s omezeným přístupem k zdravotní péči. Podobně tomu je ve stejnojmenném zařízení v Ostravě, které Armáda spásy otevřela v roce 2018.

„Pacientům budeme poskytovat zdarma některé služby, které jsou u běžných praktických lékařů zpoplatněny. Jedná se třeba o výpis z dokumentace, vstupní prohlídku do zaměstnání nebo vystavení zdravotního průkazu,“ uvedla Pekárková.

Ordinace pro lidi bez domova funguje i na pojišťovnu

Ambulance pro lidi bez domova, chudé a sociálně vyloučené osoby poskytuje služby jako oficiální zdravotnické zařízení. Spolupracuje se zdravotními pojišťovnami, ale péči tamní zdravotnický personál nabízí i nepojištěným osobám. Provoz ordinace platí mimo jiné dárci Armády spásy.

1. LF UK finančně podpořila spolek studentů Medicinaulici

Na nákladech se podílí i Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] prostřednictvím peněz z evropských fondů. Projekt by podle ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy měl letos skončit. Provozovatelé ambulance proto dle něj s ministerstvem o další podpoře provozu řeší.

V Praze nyní fungují dvě ordinace pro chudé

V Praze provozuje ordinaci, ve které pečují o lidi bez domova, také organizace Naděje. Ambulance funguje od roku 2006 v ulici U Bulhara pod pražskou magistrálou a je součástí nízkoprahového centra pro lidi bez domova. Ordinaci praktického lékaře, gynekologa a dentisty podle oblastního ředitele organizace Naděje Daniela Svobody denně navštíví kolem 25 lidí. Praktický lékař dochází dvakrát do týdne, ostatní specialisté pak jednou týdně.

Další ordinace pro bezdomovce jsou také v Pardubicích, v Plzni a Olomouci, kde služby zajišťuje Charita a soukromý lékař.

Lidé z vyloučených lokalit umírají o deset let dříve

Armáda spásy provozuje denní centra, noclehárny a azylové domy. V současné době podle Krupy organizace působí ve 20 městech v šesti českých krajích. Služby se financují hlavně z dotací od státu, krajů a měst. Náklady na provoz se tak ale podle vedení nepokryjí. Významně proto pomáhají sbírky a nocleženky. To jsou poukazy v hodnotě 100 korun, díky kterým stráví člověk bez domova vždy jednu noc v teple.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here