Stát rozšířil úhrady u očkování. Platí pro děti i dospělé

0
3764
ockovani
Foto: Pixabay.com

Kolektivní imunitu v Česku od ledna 2022 posilují nové úhrady některých dobrovolných očkování. Širší je i skupina pojištěnců s nárokem na hrazené očkování ze zdravotního pojištění.

Rodiče dospívající mládeže určitě potěší od letoška hrazené očkování proti invazivním meningokokovým infekcím vyvolaných meningokokem skupiny B. Pojišťovny vakcínu včetně jejího podání zaplatí nově i dospívající mládeži ve věku 14 až 15 let. Pojišťovny očkování dále hradí všem dětem se započatým očkováním nejpozději do dovršení 12. měsíce věku.

Vakcíny proti skupinám A, C, W a Y pak pojišťovny zaplatí těm, kteří dostali jednu dávku v období od jednoho do dvou let věku. Nebo pak v období od 14 do 15 let věku mladistvého. Výjimečně očkování pojišťovny zaplatí i později. Ovšem za podmínky, že se podání odložilo kvůli zdravotnímu stavu očkované osoby.

Invazivní meningokoková onemocnění, která vyvolává bakterie Neisseria meningitidis ohrožuje hlavně děti kojeneckého a předškolního věku. A dále dospívající a mladé dospělé ve věku 15 až 26 let.

„Pokud k onemocnění dojde, existuje až 30% pravděpodobnost závažného následku a až 10% pravděpodobnost úmrtí,“ říká praktická lékařka pro děti a dorost a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková.

Jako závažné následky jmenuje poruchy vývoje, intelektu, řeči, běžných dovedností, epilepsie, ale i třeba amputace končetin.

Očkujte se, nabádá lidi poslankyně Andrea Brzobohatá

Současně připomíná první příznaky nemoci, které jsou zpočátku nejednoznačné. Mnozí se tak domnívají, že jde třeba o chřipkovou nákazu.

„V okamžiku, kdy se objeví typické příznaky krvácení do kůže, již může být pozdě. Vyšší možnost nákazy se vyskytuje u kojenců, respektive dětí do 4 let věku, adolescentů a mladých dospělých,“ říká.

Očkování doporučuje i Hana Cabrnochová z ČVS

Účinky očkování proti meningokokovým infekcím potvrzuje také místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP Hana Cabrnochová.

„Podání vakcíny proti meningokoku skupiny B i proti ostatním skupinám [A, C, W, Y] ve správném období maximalizuje ochranu a chrání zdraví dětí, adolescentů a mladých dospělých v období zvýšeného rizika onemocnění,“ říká.

Očkování proti meningokoku bude pro děti zdarma

Znovu připomíná, že od letošního roku nabízí plně hrazené očkování proti meningokoku nově i pro věkovou skupinu 14 až 15 let. Za zmínku stojí, že bakterie meningokoka se mezi lidmi přenášejí kapénkovou cestou, často pak kýcháním, kašlem a líbáním.

Ochrana před klíšťovou encefalitidou pro všechny 50+ let

Plné úhrady očkování proti klíšťové encefalitidě se od ledna 2022 dočkají všichni pojištěnci starší 50 let. A důvody pro zavedení úhrady ze zdravotního pojištění jsou namístě. Česko totiž patří v Evropě k zemím s nejvyšším počtem nakažených klíšťovou encefalitidou. Zároveň patří k regionům s nejnižší proočkovaností proti tomuto onemocněním. Předloni se u nás potvrdilo u 854 osob. Což je o 80 případů více než v předchozím roce 2019. Proočkovanost české populace toho roku dosahovala 33 procent. Zdravotní následky po nákaze klíšťovou encefalitidou bývají trvalé a nikterak zanedbatelné.

„U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center, dokonce až k úmrtí. Onemocnění navíc probíhá závažněji s narůstajícím věkem,“ upozorňuje Hana Cabrnochová.

Nakažených klíšťovou encefalitidou loni opět přibylo

Její kolegyně Alena Šebková zdůrazňuje, že celé území České republiky je endemickou oblastí pro klíšťovou encefalitidu.

„A přestože onemocnění mívá závažnější průběh u dospělých, je třeba myslet na to, že se nevyhýbá ani dětem“, upozorňuje Šebková s tím, že lékaři dosud dovedou pouze mírnit příznaky nemoci, nikoli však léčit její příčinu.

Specifická antivirová léčba totiž neexistuje. Účinnou prevencí onemocnění je jen očkování.

Úhrady očkování proti HPV pro dívky i chlapce

Při návštěvě praktického lékaře pro děti a dorost by měli rodiče dospívajících myslet i na ochranu svých dětí před lidským papilomavirem [HPV]. Změny v úhradách se totiž od nového roku dotkly i očkování proti HPV. Zdravotní pojišťovny uhradí všechny očkovací látky v plné výši dívkám stejně jako chlapcům ve věku 13 a 14 let.

Vážnost onemocnění vyvolaných HPV potvrzuje nedávné prohlášení Světové zdravotnické organizace [WHO]. Podle ní představují kvůli rychlému šíření HPV infekce pro společnosti větší problém než epidemie HIV.

„Lidský papilomavirus je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí na světě a uvádí se, že se jí během svého života nakazí až 80 % lidí,” připomíná někdejší výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

Dodává, že promiskuitní chování není jediná podmínka přenosu HPV infekce. Nakazit se jí mohou ženy a muži i od jediného partnera.

Lékaři nabádají k očkování chlapců proti HPV

„Největší procento zhoubných onemocnění v souvislosti s HPV tvoří karcinom děložního čípku. Nicméně existují další onemocnění, která mají s touto infekcí souvislost: nádory penisu, konečníku, hovoří se také o souvislosti s nádory hlavy a krku,“ říká Alena Šebková.

Uvádí, že některé typy HPV jsou i příčinou sice nezhoubných, ale nepříjemných genitálních bradavic a papilomů hlasivek. I to mluví pro očkování proti HPV u dívek a chlapců.

Očkování jako nejlepší způsob ochrany před rakovinou a dalšími HPV asociovanými onemocněními považuje i Hana Cabrnochová.

Všechna očkování bude nově evidovat systém eOčkování

„Je důležité nechat se očkovat ještě před prvním možným setkáním s virem, tedy před zahájením sexuálního života. Nepovinné očkování proti HPV se provádí mezi 13. a 14. rokem života,“ připomíná s tím, že vakcinace proti HPV dává smysl i u starších lidí, dokonce i těch, co již infekci nebo HPV vyvolaná onemocnění prodělali.

Chřipkové vakcíny pro seniory a lidi ve zdravotnictví

Zvýšit ochranu před chřipkovým onemocněním v České republice má pomoci od ledna 2022 i plně hrazené očkování všem seniorům nad 65 let. A dále pro zdravotníky a další pracovníky ve zdravotnictví.

„V současnosti používaná čtyřvalentní vakcína proti chřipce zlepšuje ochranu vůči cirkulujícím virům chřipky. Tedy proti dvěma kmenům A a dvěma kmenům B, což zvyšuje celkovou účinnost chřipkové vakcíny,“ potvrzuje účinky u nás podávaných vakcíny Hana Cabrnochová.

Očkování proti chřipce se dá spojit s tím proti covidu-19

I přes mnohdy vážný průběh nákazy chřipkou se u nás proti ní každoročně naočkuje sedm až 8 procent obyvatel. O něco zodpovědněji ke svému zdraví pak přistupují senioři. Těch se podle dat z roku 2018 u nás proti chřipce chrání očkováním zhruba 22 procent. Což je podle odborníků ale i tak stále velmi nízké číslo. Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] činí optimální proočkovanost rizikových skupin, do které patří právě i senioři, alespoň 75% proočkovanosti osob v riziku vážného průběhu nemoci.

Pro srovnání v Irsku se v roce 2018 proti chřipce naočkovalo 68,5 procent obyvatel starších 65 let, ve Velké Británii dokonce 72 procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here