Na očkování proti encefalitidě i letos přispějí pojišťovny

0
2982
encefalitide
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zakrátko přijde sezóna klíšťat. Namístě je proto připomenout očkování či přeočkování proti klíšťové encefalitidě, na kterou není žádný lék. Lidé starší 50 let mají očkování nově zdarma. Ostatním i letos přispějí zdravotní pojišťovny.

Klíšťata u nás začínají být aktivní při teplotách kolem +5 °C. Sezóna jejich výskytu tedy obvykle začíná počátkem března, při mírnější zimě ještě dříve. Nyní je proto ideální čas na očkování proti klíšťové encefalitidě – onemocnění virového původu, které zasahuje mozek a mozkové blány a na nějž neexistuje účinný lék.

Od ledna 2022 se rozšíří úhrady dobrovolných očkování

A zatímco se lymská borelióza, kterou taktéž přenášejí klíšťata, léčí antibiotiky, při nákaze encefalitidou léky u pacienta pouze mírní příznaky nemoci. Jedinou účinnou prevencí před nákazou klíšťovou encefalitidou je tedy na rozdíl od boreliózy očkování.

Lidé 50+ za očkování proti klíšťové encefalitidě už neplatí

Od ledna 2022 za očkování proti klíšťové encefalitidě nově neplatí všichni pojištěnci ve věku 50 a více let. Rozšíření úhrady tohoto očkování z veřejného zdravotního pojištění má zvrátit v Česku od roku 2015 trvale rostoucí trend případů nákaz klíšťovou encefalitidou.

„V roce 2020 bylo v České republice vykázáno v Informačním systému infekčních nemocí [ISIN] celkem 854 případů klíšťové encefalitidy, z toho 503 [59 %] u mužů a 351 [41 %] u žen,“ uvádí ve své zprávě Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Počty nakažených nemocemi od klíšťat od roku 2011
Rok Klíšťová encefalitida Lymská borelióza
2011 861 4 834
2012 573 3 304
2013 625 4 646
2014 410 3 743
2015 355 2 913
2016 565 4 694
2017 687 3 939
2018 715 4 724
2019 774 4 102
2020 854 3 710

[Zdroj: SZÚ]

Podle Ústavu Česko s incidencí 7,98 na 100 000 obyvatel tak nahlásilo vůbec nejvyšší počet onemocnění do evropského systému zvaného TESSy. Přesněji šlo o 22,4 procent ze všech případů klíšťové encefalitidy v zemích EU a EHP. Pro srovnání dodejme, že o rok dříve, tedy v roce 2019, se u nás klíšťová encefalitida potvrdila u 774 osob, v roce 2018 pak u 715 lidí.

Ostatním na vakcínu přispěje zdravotní pojišťovna

Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají všechny tuzemské zdravotní pojišťovny ze svých fondů prevence. Výše jejich příspěvků u nich není jednotná. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] na vakcínu přispěje dětem až 1 500 korun, dospělým pak nejvýše jeden tisíc korun do roka. Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR] pak 500 dospělým a 700 korun dětským klientům. Oproti tomu Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra [ZP MV ČR] nabízí svým klientům příspěvek na jakékoli očkování, tedy i proti encefalitidě ve výši až dvou tisíc korun.

Další z pojišťoven – Oborová zdravotní pojišťovna [OZP] svým klientům na vakcínu i její podání přispěje částkou jeden tisíc korun. Dospělí klienti Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP] dostanou na očkování nejvýše 500 korun do roka, děti pak jeden tisíc korun na nehrazené vakcíny.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda pak nabízí příspěvek na očkování ve výši 1 500 korun za rok, přičemž 500 korun na každou dávku. A poslední ze zdravotních pojišťoven RBP dětem na vakcinaci proti encefalitidě dá tisíc korun a stejnou výši nabízí dospělým pojištěncům.

Nakažených klíšťovou encefalitidou loni opět přibylo

Zmíněné příspěvky zdravotní pojišťovny nabízejí pouze na očkování, které se nehradí z veřejného zdravotního pojištění. Podat jej musí vždy zařízení, které má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou očkovaného. Nejčastěji proti klíšťové encefalitidě očkují praktici či očkovací centra. Nicméně je třeba si předem zkontrolovat platnou smlouvu s danou pojišťovnou. V opačném případě by pojišťovna příspěvek na očkování neproplatila.

Cena za jednu dávku vakcíny vyjde na zhruba 900 korun

Vakcína proti klíšťové encefalitidě se podává ve třech dávkách. Přeočkování je pak nutné každých pět let, u starších osob pak i v tříletém intervalu. Pro samoplátce, tedy pojištěnce mladší 50 let, vyjde jedna dávka pro dospělého na zhruba 800 až 900 korun. Dětská varianta je cca o 100 korun levnější.

Podle současných doporučení se proti klíšťové encefalitidě očkuje během celého roku. Vhodné je ale s očkováním začít v chladnějších měsících, kdy je aktivita klíšťat utlumena.

Zdravotní pojišťovny rozšířily od ledna úhrady za léčbu

Děti se proti klíšťové encefalitidě očkují od jednoho roku věku [po konzultaci s praktickým lékařem]. Většinou se vakcína podává do svalu horní paže. Očkování ve většině případů nevyvolává žádné nežádoucí reakce a ochranu navozuje již po prvních dvou dávkách.

Klíšťová encefalitida není lehké onemocnění

Inkubační doba nemoci se pohybuje od sedmi do 14 dnů od nakažení. Klíšťová encefalitida nastupuje ve dvou etapách. Prvními příznaky bývají zvýšená teplota, únava, bolest svalů, kloubů a hlavy a trvají několik dnů až týden. Poté přichází období klidu trvající pět až deset dnů, kdy nemocný nepociťuje žádné obtíže. Poté nastává druhá fáze nemoci. Při ní se začnou projevovat poruchy centrálního nervového systému.

„Typická klíšťová encefalitida vypadá jako virový zánět mozkových blan [serózní meningitida], při kterém nemocný trpí bolestmi hlavy, světloplachostí či zánětem spojivek, anebo jako zánět mozku [encefalitida] s poruchami spánku, paměti, koncentrace, rovnováhy, dezorientace. Dochází k postižení hlavových nervů. Při postižení mozku a míchy [encefalomyelitis] se objevují obrny,“ uvádí SZÚ.

Klíšťová encefalitida je zde. Namístě je očkování

Nejzávažnější klíšťová encefalitida je forma bulbocervikální, při které selhávají důležitá centra v prodloužené míše. Tato forma nemoci končívá smrtí. Klíšťová encefalitida je nebezpečná nejen svým průběhem, ale i svými následky. Pacienti, kteří se z nemoci zotavili, si často odnášejí celoživotní následky. Jako jsou poruchy spánku, soustředěnosti, časté bolesti hlavy, zvýšená únava, v některých případech obrny končetin nebo v obličeji.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here