VFN otevřela ordinaci praktického lékaře pro Ukrajince

0
1154
ordinaci
Čekárna u ordinace praktického lékaře pro Ukrajince v pražské VFN / Foto: VFN

Vůbec první ordinaci praktického lékaře pro dospělé Ukrajince v Česku otevřela minulý týden pražská Všeobecná fakultní nemocnice [VFN]. Registraci v ní nabízí až tisícovce běženců.

Lékaři v ambulanci pro dospělé Ukrajince v Centru primární péče v budově Fakultní polikliniky VFN na Karlově náměstí 32 ordinují vždy třikrát do týdne. Ve středu od 10 do 15:30 hodin, ve čtvrtek od 7:30 do oběda a v pátek od 7:30 do 14 hodin odpoledne. Do ordinace, kterou VFN zprovoznila speciálně pro ukrajinské běžence, se pacienti předem neobjednávají. V ordinaci s pacienty komunikuje dle vedení nemocnice ukrajinsky hovořící lékař nebo je k ruce tlumočník.

„U našeho praktického lékaře mohou pacienti využívat standardní služby, jako jsou preventivní prohlídky, pracovně lékařské posudky, posudky o zdravotní způsobilosti, předoperační vyšetření, diagnostická péče nebo třeba ambulantní péče u běžných nachlazení, chřipek nebo viróz,“ přiblížila náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání VFN Dita Svobodová.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Zdravotní sestra příchozí pacienty v ordinaci zaregistruje. Tedy pokud mají v cestovním dokladu potvrzení o udělení víza za účelem strpění a jsou přihlášeni k jedné z tuzemských zdravotních pojišťoven. Podle Svobodové ambulance při aktuálním provozu zaregistruje k péči přibližně tisícovku Ukrajinců.

V ambulanci zdravotníci ošetří pouze dospělé běžence starší 18 let. Dětem, těhotným ženám a pacientům s vážnými akutními potížemi nadále slouží UA Pointy.

„Ve VFN a 1. LF UK je najdete na Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu, Společném příjmu interně nemocných [SPIN], I. chirurgické klinice a Gynekologicko-porodnické klinice [porodnice U Apolináře],“ popisují zástupci VFN.

Ordinace ulehčí UA Pointům

Ambulanci praktika pro Ukrajince VFN zprovoznila kvůli odlehčení takzvaným UA Pointům. Ty u nás fungují při všech fakultních nemocnicích z nařízení ministerstva zdravotnictví přibližně od poloviny března.

„Záměrem otevření ordinace praktika pro Ukrajince, kteří k nám uprchli před válkou, bylo především odlehčení UA Pointů. Ty mají sloužit k řešení vážných akutních případů a jsou v současnosti po celé České republice přetížené,“ vysvětluje důvody k otevření ambulance pro Ukrajince Dita Svobodová.

Její slova dokládají data o přibližném počtu v Česku registrovaných uprchlíků, které se aktuálně přibližují 350 tisícům.

Praha kvůli uprchlíkům nezvládá udržet sociální služby

Zdravotní péči mají v Česku lidé z Ukrajiny za současných podmínek zabezpečenou na neomezenou dobu za stejných podmínek jako standardní český pojištěnec. Podle odhadů vlády zaplatí stát za zdravotní pojištění uprchlíků z Ukrajiny přibližně 9,9 miliardy korun. Vládní strategie pro řešení uprchlické vlny ale pracuje s návrhem, že v momentě, kdy do Česka přijde půl milionu Ukrajinců, stát těm dospělým omezí dobu pojištění na šest měsíců od přiznání víza za účelem strpění.

„Při nárůstu počtu osob s dočasnou ochranou k hranici 500 000 a více bude potřeba zvážit omezení zařazení osob…, které jsou schopné zaměstnání, do kategorie státních pojištěnců České republiky na dobu nejvýše 180 dní,“ uvádí dokument s vysvětlením, že opatření má utečence motivovat, aby si našli práci a pojistné odváděli ze mzdy.

Bude-li víc uprchlíků, stát jim omezí zdravotní pojištění

V opačném případě by je úřady po šesti měsících zařadily do kategorie osob bez zdanitelných příjmů [OBZP]. Ty si odvádějí pojistné alespoň ve výši odvodu z minimální mzdy. V roce 2022 jde o 2 187 korun měsíčně. Státními pojištěnci by zůstali senioři, děti, invalidé a uchazeči o zaměstnání. Stát za pojištěnce odvádí 1 767 korun měsíčně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here