Spory kolem eOčkování ukazují pravý český kocourkov

0
2522
eOckovani_a
Ilustrace: Pixabay.com

Bezsankční období zápisů do elektronického očkovacího průkazu se lékařům zřejmě prodlouží do konce letošního roku. Původně mělo skončit 30. června. Sněmovna navíc projedná návrh na převedení eOčkování ze SÚKL pod ÚZIS.

„O převedení eOčkování pod ÚZIS se již uskutečnilo jednání sněmovního podvýboru pro digitalizaci. Na něm jednoznačně zaznělo, že přijde pozměňovací návrh, který eOčkování převede pod ÚZIS. Jsem nesmírně smutný z toho, že na jednání nepřišel nikdo z ministerstva zdravotnictví,” potvrdil informaci redakci ZdraveZpravy.cz minulý týden na akci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] o očkování člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví David Kasal [ANO].

„A jednoznačně chceme, aby u systému eOčkování došlo na prodloužení bezsankčního období pro lékaře o rok,” dodal.

Dle jeho slov je eOčkování vzhledem ke své uživatelské nepřívětivosti pro lékaře nepoužitelné. Vyjádřil i přesvědčení, že celý systém by neměl spravovat Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], ale Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS]. Nicméně i zdůraznil, že věc tak jednoduchá není zejména u evidence očkování dětí, které si vyžaduje i další informace, nejen data o provedení očkování.

K věci se vyjádřilo už i ministerstvo zdravotnictví

Nyní se k záležitosti eOčkování, které aktuálně budí vášně u všech zúčastněných stran, vyjádřilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. To docela na poslední chvíli, jak potvrdil jeho mluvčí Ondřej Jakob, vyzvalo SÚKL, pod jehož správu eOčkování v rámci systému eRecept aktuálně spadá, k prodloužení bezsankčního období pro lékaře. V tomto období lékařům za neprovedení záznamu nehrozí žádné pokuty. Avšak bezsankční období končí za několik dnů, přesně 30. června, jak v nedávném v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

„Je sice bezsankční období, ale povinnost evidovat záznamy o očkování je dána zákonem a platí od ledna letošního roku,“ uvedla s tím, že kontroly evidence záznamů o očkování provádí Ústav již nyní.

eOčkování pacientů začne naostro už 1. července

V rozhovoru navíc uvedla, že rozjezd systému eOčkování vnímá jako jednoznačný úspěch. A systém dle ní na začátku června používalo téměř pět tisíc lékařů a více než 3,5 tisíce zdravotnických zařízení. Počet záznamů v něm překonal půl milionu.

„Přesně to bylo 4 936 lékařů a 3 630 zdravotnických zařízení. Zápisů bylo k prvnímu červnovému pátku 508 426. Počty týden co týdne rostou. Tyto statistiky nám dělají radost,” upřesnila šéfka SÚKL.

Co se týče prodloužení bezsankčního období, mluvčí Ústavu Klára Brunclíková pro ZdraveZpravy.cz uvedla: „O bezsankčním období rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví ČR, Státní ústav pro kontrolu léčiv se pokynem ministerstva bude řídit.“

Lékaři eOčkování kritizují, SÚKL si ho brání

Kolem elektronického očkování se v posledních týdnech vedou mezi zástupci odborných společností vypjaté diskuze. Lékaři, jež mají povinnost eOčkování používat, kritizují jeho složitost. A také zbytečný objem informací, jež do něj mají zapisovat.

„eOčkování je příliš složité. Z našeho pohledu praktických lékařů jde o ne příliš povedený pokus o digitalizaci českého zdravotnictví. Ve chvíli, kdy se spustilo, tak nefungovalo a nefunguje dodnes. A je tam mnoho údajů, které nejsou potřeba,” řekl pro ZdraveZpravy.cz předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Praktiky nový systém navíc dostal do situace, kdy některá očkování, například proti covidu, vykazují v systému ISIN, všechna další očkování ale zapisují v rámci eReceptu pod SÚKL.

„Podporujeme návrh na převedení systému eOčkování pod ÚZIS a do ISINU. Už kvůli tomu, že do systému se tak dostanou všechny orgány veřejného zdraví. A nám to ulehčí práci, protože nebudeme vykazovat očkování na několika frontách. My tedy očekáváme, že eOčkování se sjede ještě jednou,” vysvětlil Petr Šonka. 

A výhrady lékařů nejsou neznámé ani zástupcům SÚKL. Irena Storová v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz říká: Zaznamenali jsme námitky některých lékařů. Jejich komfort při vyplňování údajů však primárně musí zajistit software, který běžně v ordinacích používají. Právě ten by měl informace do eOčkování předvyplnit. Stejně tak to funguje u eReceptu. Pro lékaře jsme připravili webináře. Mají k dispozici call centrum, kam se mohou obrátit vždy, když si nebudou vědět rady.”

A dodala: Plně chápeme, že lékaři jsou vytížení a poslední roky pro ně byly opravdu náročné kvůli pandemii onemocnění covid-19. Ne každý se pak s nadšením začíná učit pracovat s novým nástrojem. eOčkování je však postaveno na základech systému eRecept, který je lékařům už dobře známý.” 

eOčkování Adam Vojtěch přilepil k návykovým látkám

Zavedení eOčkování formou rozšíření systému eRecept, jež spravuje SÚKL, prosadil loni v květnu bývalý ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. Toho času jako poslanec a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví. Do legislativy jej přitom zavedl pozměňovacím návrhem do tehdy projednávané novely zákona o návykových látkách [zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách].

„My jsme s návrhem seznámeni, technicky je to pro nás uskutečnitelné v relativně krátkém časovém rozmezí,“ uvedla loni v květnu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví Irena Storová.

Elektronický očkovací průkaz by rozšířil služby eReceptu

 

„Očkovací látky nejsou návykovými látkami,“ neskrývala tehdy překvapení například bývalá předsedkyně a současná místopředsedkyně výboru Věra Adámková [ANO].

A kritický je dnes i David Kasal, který pro ZdraveZpravy.cz uvedl: „S tím zákonem to tehdy nebylo úplně jednoduché. V té době byla pandemie. A přišly dva návrhy, že eOčkování bude v uvozovkách pod pojišťovnami a pod ÚZISem, anebo pod SÚKLem. A vyhrál ten názor pro SÚKL, že si bude sledovat nežádoucí účinky. Avšak zdravotní výbor se k tomu nesešel, možná to bylo rozhodnuto za našimi zády.”

Co si myslí ÚZIS a říká Hana Cabrnochová

K věci se pro ZdraveZpravy.cz vyjádřil i šéf ÚZIS Ladislav Dušek. Vcelku ale velice opatrně. Uvedl, že ISIN [Informační systém infekčních nemocí, pozn. red.], kde se evidují očkování proti covidu, ÚZIS nevlastní, ale jen spravuje.

„Vlastníkem je ministerstvo zdravotnictví, proto to musí rozhodnout, co s eOčkováním bude,” uvedl a vyjádřil svůj osobní názor, že všechna očkování se klidně mohou evidovat z pohledu veřejnosti v rámci aplikace Tečka/čTečka.

„Tyto aplikace máme odzkoušené a jsou funkční. A pokud skutečně dojde k tomu, že eOčkování přejde pod ÚZIS, tak okamžitě musí zasednou rada tohoto systému. A v ní musí zasednou zástupci minimálně zdravotních pojišťoven, vakcinologické společnosti nebo orgánů veřejného zdraví,” upřesnil.

V tomto ohledu ředitele Duška pro ZdraveZpravy.cz doplnila pediatrička i místopředsedkyně výboru České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová: Ten modul v ISINU jsme připravovali s ohledem na to, aby byl využitelný pro všechna ostatní očkování.”

Vyjádřila se i k minulosti: „A pak se nevysvětlitelně objevil v zákoně o omamných látkách návrh na to, že vznikne elektronický průkaz. A bude to SÚKL, který ho bude spravovat. Přitom to je regulatorní úřad, který nemůže ani vyhodnocovat potřebná data, která se váží k očkování. A to neříkám, že lékaři teď musí zvlášť zapisovat očkování na covid a zvlášť pro ostatní nemoci. Jsem pro digitalizaci, ale musí být jednoduchá a funkční.”

eOčkování prošlo legislativním procesem vcelku rychle

Výsledek? SÚKL připravil v rámci eReceptu aplikaci eOčkování, snaží se ho od ledna zavést, ministerstvo zdravotnictví ho teď na poslední chvíli ale vyzve k odložení ostrého provozu. Přitom staré očkovací průkazy v papírové podobě už nahradila od ledna 2022 elektronická evidence podaných vakcín zvaná eOčkování. Přičemž jde v podstatě o rozšíření funkcí již zavedeného systému eRecept. V něm už dnes pacienti a oprávnění lékaři a farmaceuti běžně sledují předepsané přípravky v lékovém záznamu pacienta. To v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz zdůraznila i Irena Storová.

eOčkování je však postaveno na základech systému eRecept, který je lékařům už dobře známý. Je potřeba mít na paměti, že všechny tyto kroky děláme pro komfort a zdraví pacientů, eOčkování je pro ně opravdu velmi užitečným nástrojem. A já věřím, že každý lékař chce pro své pacienty to nejlepší,” uvedla.

Skutečnost například je, že do eReceptu, tedy i eOčkování si tak dnes rodiče mohou přidat i své děti. Upozornění na blížící se termín vakcinace pak přijde i pro dětská očkování. Nahlížet do záznamů o očkování jde stejně jako v lékovém záznamu pacienta v systému eRecept. Do něj se lidé přihlašují:

  • Bankovní identitou přes zabezpečený portál NIA
  • Prostřednictvím NIA ID [dříve jméno, heslo a SMS kód]
  • eObčankou
  • Čipovou kartou Starcos od První certifikační autority
  • Přes systém MojeID nebo mobilní klíč eGovernmentu

O papírový výpis ze systému eRecept týkající se eOčkování lidé žádají v lékárnách, u svých lékařů nebo na veřejných kontaktních místech Czech Point [za poplatek, pozn. red.].

Přístup k nahlížení do dat o provedených očkování mohou lidé zdravotníkům stejně jako je tomu u lékového záznamu omezit, nebo zcela odepřít. Udělit souhlas, nebo nesouhlas s nahlížením na data o eReceptech a eOčkování mohou v několika kategoriích. A to zvlášť pro lékaře, lékárníky a klinické farmaceuty.

–VRN/DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here