Výdaje ve zdravotnictví zvedli uprchlíci i prošlé vakcíny

0
1323
vydaje
Foto: Pixabay.com

Za vládou včera [27.7.] schváleném vyšším schodkem státního rozpočtu stojí i výdaje ve zdravotnictví. Více peněz si žádají ukrajinští státní pojištěnci, nepoužité vakcíny proti covidu i prošlé léky na jeho léčbu ve fakultních nemocnicích.

„Novelizovaný rozpočet se schodkem 330 miliard je realitou, kterou přinesla Putinova válka na Ukrajině,“ okomentoval v obecné rovině včera vládou schválenou novelu státního rozpočtu, která v březnu schválený schodek 280 miliard korun navýšila o 50 miliard korun, ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Ze zprávy Ministerstva financí ČR [MF ČR] vyplývá, že zvýšené výdaje v aktuální novele státního rozpočtu se týkají i zdravotnictví. K výraznému navýšení v oblasti zdravotnictví došlo u položky státních pojištěnců. V březnu schváleném státním rozpočtu se nepočítalo s výdaji na ukrajinské běžence. Ti u nás automaticky získávají statut státního pojištěnce, kdy za ně zdravotní pojištění hradí stát. Vzhledem k počtu Ukrajinců se získaným statutem dočasné ochrany na území České republiky, který v minulých dnech překročil 400 tisíc, nejde o zanedbatelný výdaj. Podle údajů MF ČR k výdajovým změnám nově schváleného rozpočtu se tak platba za státní pojištěnce zvýšila o 5,2 miliardy korun.

„My se staráme o ty, kteří prchají před Putinovou válkou tak, že platíme pojištění, takže systém zdravotního pojištění na tom netrpí a netratí,“ řekl k navýšeným výdajům státu za ukrajinské uprchlíky ministr Stanjura.

Na druhé straně řekněme, že vláda, sněmovna a senát již schválily zmražení letošní platby za všechny státní pojištěnce na loňské úrovni. Minulou vládou zavedenou platbu ve výši 1 967 korun ponížila na 1 767 korun. Čímž ve státním rozpočtu ušetřila 14 miliard korun.

Prošlé vakcíny a léky na covid-19 vyjdou na miliardy

Oproti původním plánům se podle nově navrhované novely státního rozpočtu ministerstvu zdravotnictví sníží jeho příjmy o přibližně 4,9 miliardy korun. Větší část z této sumy, konkrétně 3,2 miliardy korun, připadá na nespotřebované vakcíny proti covidu-19.

„To jsou vakcíny proti covidu-19, které objednala minulá vláda a nezaplatila. Kromě toho na straně příjmů předpokládala, že prodáme vakcíny za zhruba šest miliard, že to bude příjem. A to se prostě neuskuteční,“ vysvětlil propady v příjmech resortu zdravotnictví ministr financí Zbyněk Stanjura.

Celkem by tak na očkování proti covidu-19 mělo být dle rozpočtové tabulky vyčleněno 6,71 miliardy místo původních 3,51 miliardy korun.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Dalším původně neplánovaným výdajem resortu zdravotnictví ve výši 1,24 miliardy korun jsou úhrady za léky na covid-19 po expiraci, většinou monoklonální protilátky. Dle Stanjury jde o přímé nákupy fakultních nemocnic z nařízení minulé vlády Andreje Babiše [ANO]. Jelikož se tato léčiva v hodnotě 1,24 miliardy korun nespotřebovala a vypršela u nich doba použitelnosti, neuhradí je ani zdravotní pojišťovny.

„Ty léky jsou dnes neúčinné a prošlé. Fakultní nemocnice Bulovka samozřejmě dostane těch 900 milionů korun, jde o starý závazek, který plníme,“ uvedl ministr financí.

Vyšší výdaje si žádají i centra duševního zdraví

A na lámání chleba došlo i v hospodaření center duševního zdraví, která se v prvních 18 měsících sice financovala z evropských a norských fondů, nyní už ale dotační období skončilo. Financování jejich dalšího provozu tak není z národních peněz zajištěno. Proto na ně nyní míří dotační program v objemu 211 milionů korun. Ministerstvo financí ve svých podkladech k rozpočtové novele upozorňuje, že pro další roky je třeba najít systémové řešení v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Pro sociální služby v CDZ vláda schválila 211 mil. Kč

To proto, že zatímco zdravotní služby v centrech duševního zdraví pokryjí platby od zdravotních pojišťoven, sociální část služeb, jež jsou taktéž součástí těchto center, systémové financování postrádají.

„Bezmála 211 milionů korun vyčlení vláda na pomoc s financováním činnosti center duševního zdraví a dalších zdravotně-sociálních služeb, které vznikají v rámci reformy péče o duševní zdraví,“ uvedli již dříve zástupci Odboru komunikace Úřadu vlády ČR s tím, že zmíněných 211 milionů ze státního rozpočtu zadministruje prostřednictvím samostatného dotačního programu Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Podle novely státního rozpočtu tak do resortu zdravotnictví pro letošek půjde o zhruba 4,65 miliardy korun více. Původně v březnu schválený rozpočet počítal výdaje ve výši cca 17,978 miliardy korun korun. Podle aktuální novely pak s částkou 22,627 miliardy korun. Sněmovna by měla novelu rozpočtu projednat v září.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here