Zeman trvá na svém. Krácení státních pojištěnců je tupý škrt

2
1558
Zeman_a
„Jde o opatření, které za současné nepříznivé ekonomické situace bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče,“ hodnotí ve svém zdůvodnění prezident Zeman rozhodnutí vlády Petra Fialy [ODS] snížit platby za státní pojištěnce. / Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman vetoval [8.8.] novelu snižující platbu za státní pojištěnce. Snížení plateb za státní pojištěnce na loňskou úroveň kritizuje dlouhodobě. Na adresu rozhodnutí ministra financí Zdeňka Stanjury už i řekl, že je to „tupý škrt“.

„Přijatá zákonná úprava ohrožuje zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče a vůbec neřeší jejich nezbytné zlepšování,“ napsal prezident Miloš Zeman ve zdůvodnění svého rozhodnutí předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové [TOP 09].

Poslanci schválili nižší platby za státní pojištěnce

Prezident Zeman poukázal na výhrady České lékařské komory a zdravotních pojišťoven. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR], největší zdravotní pojišťovny v zemi, Viktorie Plívová uvedla, že vzhledem k jasnému stanovisku koalice pojišťovna v hospodaření pro letošní rok počítá s naplánovanými dopady předložené novely. Podle informací Deníku N měl ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek minulý čtvrtek schůzku na Pražském hradě. Její důvod deníku nesdělil. Lze se ale domnívat, že tématem bylo právě financování českého zdravotnictví pod vedením ministra Vlastimila Válka [TOP 09]. Pozorovatele překvapilo, že si prezident Miloš Zeman nepovolal ministra zdravotnictví.

Prezident je v platbách za státní pojištěnce konzistentní

Spolu se snížením plateb za státní pojištěnce prezident vetoval i novelu o automatické valorizaci plateb za státní pojištěnce od roku 2024. Obě svá rozhodnutí prezident zdůvodnil negativním dopadem na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. V náhledu je tak konzistentní.

„Tato úprava státních pojištěnců je příkladem tupého rozpočtového škrtu,“ řekl prezident ve svém projevu v dolní komoře parlamentu již letos 18. února.

Nižší platba za státní pojištěnce je dle Zemana tupý škrt

„Pokud k tomu dojde, pak rozpočet za cenu ušetření ubohých 14 miliard korun dosáhne obecné naštvanosti těch, co onemocní,“ upozornil.

Upřesněme, že od ledna 2022 vláda Andreje Babiše [ANO] navýšila platbu za státní pojištěnce z loňských 1 767 korun na 1 967 korun. Státní rozpočet vlády Petra Fialy [ODS] ale počítá s výší platby platnou pro rok 2021, tedy v částce 1 767 korun za pojištěnce. Výjimku tvoří pouze navýšení platby státu do zdravotnictví za zdravotní pojištění ukrajinských uprchlíků ve výši 5,2 miliardy korun.

Opozice prezidenta chválí

Se Zemanovým vetem souhlasí opoziční ANO a SPD. Návrh podle nich ohrožuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

„Je to od pana prezidenta správné rozhodnutí. Snaha vládní koalice sebrat zdravotnictví 14 miliard je totiž neuvěřitelně nezodpovědná a hloupá. Na peníze jim chce sahat v době, kdy náklady nemocnicím dramaticky stoupají kvůli drastickému zdražování energií,“ uvedl šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

Předseda SPD Tomio Okamura sdělil, že je rád, že prezident vidí zákon stejně jako hnutí, které hlasovalo ve Sněmovně proti. Naopak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek si stojí za názorem, že české zdravotnictví se bez 14 miliard ze státního rozpočtu letos obejde.

„Prezidentovo veto novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění považuji za chybu. Tu lze ale snadno napravit, což sněmovní většina v nejbližší době učiní. Pojišťovny mají totiž prostředků dost a kvalita či dostupnost zdravotní péče není nijak ohrožena,“ reagoval včera [8.8.] na Twitteru ministr Válek.

Platba za státní pojištěnce stoupne na cca 1 900 korun

Podle Pekarové Adamové se prezident ve svých výhradách mýlí. Zdravotní pojišťovny mají k dispozici desítky miliard v rezervách, uvedla. Podle poslance KDU-ČSL Toma Philippa, který je předsedou správní rady VZP ČR, čekali zdravotníci na automatickou valorizaci desetiletí.

Peníze ve zdravotnictví jsou. Spor běží o to, jak dlouho

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] hájil snížení plateb tím, že letos výše úhrad vycházela z pesimistických ekonomických prognóz, které nenastaly. Teď uvedl, že veřejné zdravotní pojištění mělo v prvním pololetí zisk šest miliard korun a zůstatky na účtech téměř 60 miliard. 60 miliard v celkovém rozpočtu vyšším než 400 miliard korun jsou ale spíše „pohotovostní rezervou“. Související problém je, že prakticky všechny segmenty zdravotní péče se potýkají s rychlým zdražováním a růstem nákladů.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

Přesto s využitím rezerv podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha počítají i menší zdravotní pojišťovny. Přesto poukázal na to, že náklady jsou všem společné a ve financování systému jsou i další účastníci s penězi na kontech.

„Také nemocnice mají z předchozích let zisky v řádu desítek miliard. Z tohoto pohledu novelu bereme jako realistickou,“ uvedl.

S výrazně mírnějším navyšováním úhrad a úsporami by podle něj zdravotnictví mělo počítat i v roce 2023 před zahájením valorizace dané novelou. Co se týče plateb za státní pojištěnce, aktuální situace je taková, že stát od ledna platí za každého pojištěnce 1 967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle novely, pokud ji Sněmovna prosadí, klesne tato platba na pět měsíců na 1 487 korun tak, aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce. Otázka ale je, kdy Sněmovna novelu schválí.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Naprosto souhlasím s panem prezidentem Zemanem. Pán ministr Mudr. Válek bere vše, je to hrůza co provádí. Věřím tomu, že za nedlouho budeme platit v nemocnicích a u lékařů opět zavede Julínkovský poplatek 30,-Kč. Je to neschopný ministr zdravotnictví, plácá nesmysly.10 miliard pro Ukrajinu co dal musí nahospodařit a ušetřit na českém národu.

  2. Pane moderátore, ještě otevřte téma u pana ministra Mudr. Válka
    k nedobrovolné sterilizaci u žen a to proč veškeré podané žádosti , kde byly na ministrsvu zdravotnictví originální dokumenty ze zdravotního zařízení dodány, že žena byla nedobrovolně sterilizovaná, tak vše zamítnuto. On nečte i rozklady k žádostem.Jak řekl v P.S , že na M.Z. lidé pracují jak dobře namazaný stroj. To je ministr na nepravém místě, měl by odejít.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here