EU zreguluje zelený čaj. Ale ne úplně šťastně

0
9414
zeleny_caj
Foto: Pixabay.com

Evropská komise zakáže prodávat zelený čaj, který obsahují větší množství než 800 mg katechinů. Jiný problém je, že po výrobcích požaduje uvádět důrazná varování před katechiny na všech potravinách s jejich obsahem.

Evropská komise na základě šetření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin [EFSA] vypracovala návrh nařízení, který zcela zakazuje katechiny ze zeleného čaje v dávce od 800 mg. A pro produkty s nižší dávkou zavádí mnoho povinných upozornění, které se musí přidat na obaly výrobků. Nařízení už připomínkovaly a schválily členské státy a notifikovali zástupci Evropského parlamentu.

Varování znějí: „Nesmí být konzumováno, pokud konzumujete jiné produkty obsahující zelený čaj ve stejný den!“ Případně: „Nesmí být konzumováno těhotnými nebo kojícími ženami a dětmi do 18 let!“ Anebo: „Nesmí být konzumováno nalačno!

Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny [ČASP], jejímiž členy jsou distributorské a farmaceutické firmy, jako jsou Zentiva nebo Dr. Max Pharma, ale upozornila, že nařízení je technicky jen obtížně proveditelné. Kritizuje délku přechodného období pro úpravu obalů všech potravin se zeleným čajem. To trvá šest měsíců. Což je podle ČASP velmi krátká doba pro provedení všech potřebných změn, aby výrobci nemuseli zbytečně likvidovat již hotové obalové materiály.

„Šest měsíců je neobvykle krátké období, pokud se mají měnit obaly potravin. Běžně se v takovém případě dávají klidně dva roky. V tomto případě se navíc jedná o všechny možné druhy potravin, od nápojů až po doplňky stravy. U nich je přitom trvanlivost běžně i tři roky,” uvedla pro ZdraveZpravy.cz předsedkyně představenstva ČASP Martina Šímová.

Regulovat zelený čaj ano, ale s rozmyslem

Podle Šímové EU považuje za rizikové takové produkty, které obsahují extrakty ze zeleného čaje v množství nad 800 mg katechinů.

„Výjimka ze zákazu by měla platit pouze pro tradičně připravené nálevy ze zelného čaje. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který má problematiku bezpečnosti potravin v rámci EU v kompetenci, uvádí, že v nižším množství [do 300 mg] jsou katechiny bezproblémové,“ popisuje Šímová.

Nelíbí se jí ale to, že přesto všechny produkty, které mají ve složení extrakt ze zeleného čaje, musí mít varovná upozornění. A to bez ohledu na skutečný obsah katechinů v dané potravině. Kritizuje i délku přechodného období, které podle ní v praxi povede k finančním ztrátámvýrobců.

„Škody mohou být likvidace již vyrobených obalů, případně stahování výrobků z trhu po vypršení přechodného období a jejich přebalování, nebo přelepování. O jakou sumu se může jednat, nelze aktuálně říci,” upřesnila pro ZdraveZpravy.cz Šímová.

To vše za situace, kdy katechiny neboli flavanoly konzumované v rozumné míře nejsou podle výrobců „jed“. Naopak mají silné antioxidační účinky. Snižují tvorbu volných radikálů a brání stresu. Podle mnoha studií pití zeleného čaje prodlužuje život a snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby a mrtvici.

Pár slov o zdraví prospěšném zeleném čaji

Zelený čaj platí za jeden z nejstarších druhů čaje. Získal si popularitu v domovské Asii i v Evropě. Podle Šímové má při dodržení správné míry zelený čaj pozitivní účinky.

„Díky tomu, že se jedná o silný antioxidant, chrání buňky lidského organismu před poškozením volnými radikály. A tím i zpomaluje proces buněčného stárnutí,“ říká.

Zelený čaj brání infarktu, mrtvici i snižuje cholesterol

Zelenému čaji vědci a lékaři podle ní připisují i další pozitivní zdravotní účinky: „Mnoho provedených studií konstatuje, že zelený čaj má pozitivní účinky. To platí například při prevenci kardiovaskulárních chorob.“

Za pravdu jí dávají i kardiologové. Například ve studii zveřejněné v časopise European Journal of Preventative Cardiology vědci dospěli k tomu, že průměrný padesátiletý milovník zeleného čaje bude mít předpokládanou dobu dožití o 1,26 roku delší než člověk, který čaj nepije vůbec. Nebo ho pije jen zřídkakdy. Konzumenti čaje rovněž čelí o 22 procent nižšímu riziku, že zemřou na srdeční příhodu nebo mrtvici.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here