Nemocnice Sokolov má nová lůžka, pomohl dar města

0
263
mesta
Ilustrační foto: Pixabay.com

Za milionový dar od města zakoupila Nemocnice Sokolov sedmnáct elektricky polohovatelných lůžek. Poslouží pacientům na oddělení následné péče. Nová lůžka společně se speciálním vozíkem zakoupila nemocnice i z loňského daru od města.

Sedmnáct nově pořízených polohovatelných lůžek zvýší pohodlí a hlavně mobilitu pacientů hospitalizovaných na oddělení následné péče sokolovské nemocnice. Na něm totiž většinou pobývají senioři, kteří se hůře pohybují. Nové vybavení ale ulehčí práci i zdravotníkům. Ti totiž pacientům u původních lůžek při změně polohy museli vždy vypomáhat.

„U nových postelí si díky jednoduchému ovladači mohou pacienti sami nastavit jednoduše polohu na sezení, spánek, nebo korigovat podhlavník i pozici nohou,“ shrnuje výhody nově zakoupených lůžek z milionového daru města ředitelka Nemocnice Sokolov Jitka Samáková.

Další výhodou elektricky ovladatelných lůžek je podle ní to, že se jednoduše snížují. Což hůře pohyblivým pacientům usnadňuje, aby se pohodlně a bezpečně dostali z lůžka a zpět na něj.

Když spolupráce města a nemocnice dobře funguje…

Radnice města Sokolov nemocnici poskytla milionový finanční dar i v loňském roce. A stejně jako letos se obě strany domluvily, že z peněz zakoupí elektricky ovladatelná lůžka a k tomu ještě speciální ošetřovatelský vozík pro magnetickou rezonanci.

„Jsme rádi, že funguje dlouhodobá spolupráce mezi městem a nemocnicí v Sokolově. Zastupitelé opakovaně poskytují sokolovské nemocnici finanční prostředky na zvýšení zdravotní péče pro občany Sokolova,“ uvedl starosta města Sokolov Petr Kubis [ANO].

Spolupráci s vedením města si pochvaluje i ředitelka nemocnice Jitka Samáková: „Spolupráce mezi nemocnicí a městem trvá už roky a zaměřuje se především na ty věci, které jsou v danou chvíli důležité hlavně pro obyvatele Sokolova.“

Už v minulosti podle ní radnice podpořila modernizaci techniky na oddělení radiologie. A nedávno společně pracovali i na vzniku nové urogynekologické ambulance, která je jediným pracovištěm svého druhu v Karlovarském kraji. Navíc s atestovaným urogynekologem. Pacientky do té doby za vyšetřením dojížděly až do Prahy nebo Plzně.

Urogynekologie Nemocnice Sokolov je v ostrém provozu

A nyní za vzájemné spolupráce modernizují i lůžkové vybavení na oddělení následné péče. Obě strany si totiž velmi dobře uvědomují, že podíl seniorů se s ohledem na prodlužující se délku života zvyšuje i mezi pacienty nemocnice. I takovému trendu se musí zdravotnická zařízení podle ředitelky Samákové přizpůsobit.

A jak dodává, nejde „pouze“ o sníženou schopnost chůze. Zhoršená mobilita se podle ní odráží i ve zdánlivě jednoduchých úkonech. Například při sedání, či zvedání se nebo při lehu do postele. Navíc stav po prodělaném onemocnění nebo úrazu omezení u seniorních pacientů často ještě zhorší. Dopady horší mobility u nich zmírňují právě i nově zakoupená polohovatelná lůžka. Pokud na běžném lůžku pacient potřeboval upravit polohu, tak se to neobešlo bez pomoci zdravotnického personálu, který mu postel manuálně upravil. Nyní takový úkon zvládne sám pacient s pomocí malého ovladače. Anebo s jeho pomocí pacientovi upraví polohu zdravotník.

Nemocnice Sokolov koupila mamograf za 4,5 mil. Kč

Nemocnice Sokolov patří mezi páteřní zdravotnická zařízení v Karlovarském kraji. Zajišťuje akutní a plánovanou zdravotní péči. To od základních oborů až po specializovanou oční kliniku. Od roku 2017 patří sokolovská nemocnice společně s dalšími šesti nemocnicemi do skupiny Penta Hospitals CZ.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here