V péči o zuby Češi selhávají. A v péči o zuby Čechů selhává i stát

0
1455
na _skolach
Foto: Pixabay.com

Kazivost zubů u dětí na minimum sníží jejich správné čištění. V péči o zuby ale české děti pokulhávají. Česká stomatologická komora [ČSK] proto navrhuje učit děti správné zubní hygieně na školách.

K posílení zubního zdraví pomocí výuky správného čištění zubů u školou povinných dětí už ČSK podle jejího prezidenta Romana Šmuclera vypracovala projekt. Jeho realizace by stát vyšla na zhruba 48 milionů korun. A jak uvedl na akci ke Světovému dni ústního zdraví, šlo by rozhodně o správnou investici. Kazivost zubů u dětí se dá správným a pravidelným čištěním snížit na minimum.

„Jsme jediná země v EU, která nevydává žádné peníze na čištění zubů,” řekl Roman Šmucler.

Podle něj o tom, kolik je v populaci zubních kazů, nemá Česko od roku 2010 ani žádnou studii. Letos jde podle něj na zubní péči hrazenou ze zdravotního pojištění sedmnáct miliard korun.

Češi vydrží s dvěma kartáčky na rok

Češi podle něj ke svému ústnímu zdraví sice přistupují v posledních letech o trochu lépe, nicméně stále je co dohánět. Což ilustruje na příkladu o spotřebě zubních kartáčků. Podle Šmuclera Češi stále spotřebovávají v průměru třikrát méně zubních kartáčků než třeba Němci nebo Rakušané. A to v průměru zhruba dva ročně.

A asi nikoho nepřekvapí, že stejně jako v jiných zdravotních oborech i péči o zuby nejvíce zanedbávají lidé ze sociálně slabších komunit. Což je další důvod, proč začít s nácvikem správného čištění zubů už u malých dětí. Zmiňovaný vzdělávací projekt už ČSK předložila ministerstvu zdravotnictví.

„Každé dítě v ČR bude mít několik hodin výuky o čištění zubů,” popsal Šmucler.

Stát selhává v podpoře pohybu dětí a mládeže

Pro děti by podle německého a rakouského vzoru Komora připravila také pracovní sešity. České školy podle něj v rámcových vzdělávacích programech téma prevence zubních kazů mají. Komora školí v zubní prevenci i učitele. Šmuclerův návrh, aby učitelé s pomocí moderních technologií dětem kontrolovali zuby, ale část učitelů a jejich odborů odmítla. Šmucler přínos návrhu na posílení prevence v péči o zuby již na školách vysvětloval tím, že by bylo možné odhalit zdravotní problémy i u dětí, které k zubaři vůbec nechodí.

Zubní výuka na školách pomůže péči o zuby

Další úspory v nákladech na zubní péči přinesou podle prezidenta ČSK v blízké budoucnosti jistě moderní technologie.

„Do budoucna bude možné asi zjistit, zda má někdo zubní kaz pomocí mobilního telefonu,” řekl prezident komory.

Telemedicína pomáhá lékařům i pacientům. Vývoj je ale pomalý

Za pomocí umělé inteligence dojde po vyfocení několika snímků v telefonu ke kontrole zubů. Aplikace přitom dokáže ze snímku odhalit a vyhodnotit nálezy, se kterými následně bude pracovat zubní lékař. Čímž by se snížila i návštěvnost zubních ordinací díky absenci preventivních prohlídek u jinak zdravých pacientů.

„Šedesát procent dětí nebude chodit k lékaři, ti se budou soustředit na ty ostatní,” uvedl.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Lidé si tak možná již brzy sami doma prostřednictvím speciálních přístrojů nebo aplikace v mobilním telefonu zuby zkontrolují, a to klidně každý den. A zkontrolují si i to, jestli si zuby opravdu dobře vyčistili. Což opět posílí prevenci a sníží vznik kazů kvůli nedobře provedené zubní hygieně. A za další tím dojde i k úspoře času a práce zubních lékařů. Tedy v konečném důsledku i k úspoře veřejných peněz vydávaných na ošetření pacientů.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here