Pylová sezona trav vrcholí. Hůře ji snáší lidé s nadváhou

0
287
trav
Foto: Pixabay.com

Pylová sezona v Česku vrcholí. V ovzduší je vysoká koncentrace kvetoucích trav, nejsilnějšího alergenu vůbec. Alergiemi v Česku trpí kolem 40 procent populace. Hůře je snášejí lidé s nadváhou a obezitou.

Kýchání, vodnatá rýma, podrážděné oči i nos a bolesti v krku. To jsou nejčastější alergické reakce na v Česku právě kvetoucí trávy. Dobra zpráva je, že pylových zrn kvetoucích trav začne v ovzduší za pár dní zřejmě ubývat a alergici si oddechnou. Podle grafu Státního zdravotního ústavu [SZÚ] z loňského roku vrcholila pylová sezona trav v první polovině června. Poté začalo pylových zrn trávy v ovzduší ubývat.

„V ovzduší se vyskytují pylová zrna trávy, lípy, jehličnanů, vrby, řepky, jírovce, obilí, šťovíku, jitrocele, černého bezu, kopřivy, dubu a moruše,“ popisují aktuální pylovou situaci zástupci SZÚ.

Dodávají, že počty pylových zrn v ovzduší se odvíjí i od aktuálních meteorologických podmínek, tedy počasí.

„Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučujeme omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu zejména u dětí. V autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny,“ radí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Úlevu podle nich alergikům přinese i vyplachování nosu fyziologickým roztokem. Alergici na pyly trav by rozhodně neměli kouřit. Vyvarovat se mají rovněž sekání a sušení trávy. Příznaky alergií zmírní i nošením slunečních brýlí, dodávají meteorologové.

Pylová sezona trav se prodlužuje

Pylová zrna kvetoucích trav se podle Jitky Petanové z Oddělení klinické imunologie a alergologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1. LF UK začínají v ovzduší každoročně více koncentrovat již od května. Doba květu trav se v posledních letech protahuje až do konce července. Podle Petanové se obecně mění i období výskytu alergenů, obvykle v souvislosti s klimatickými změnami.

Imunita chlapců je při narození slabší, tvrdí vědci

„Nově jsme se v posledních letech častěji setkali s reakcemi na květ černého bezu a překvapivě se přidávají v jarních a letních měsících plísně, pro které bylo typické sychravé podzimní období, vlhko a tlející spadané listí,“ jmenuje některé ze změn alergoložka.

Silnější alergie mají lidé s nadváhou, obezitou

Alergické reakce se podle Petanové objevují již u malých dětí, kojenců nevyjímaje. Podle alergologů si děti do zhruba tří let věku prochází různými alergickými onemocněními. Jako je atopická dermatitida spojovaná s intolerancí bílkoviny kravského mléka. Dochází při nich ke střevním potížím [průjmy, zvracení]. Takovým reakcím zdravotníci říkají atopický pochod.

Podle odborníků není žádnou výjimkou, když se alergická reakce rozvine i u dospělých nebo seniorů, kteří začnou trpět sennou rýmou, dušností, slzením očí a záněty spojivek v jarních měsících. I když je takové reakce na alergeny nikdy předtím netrápily.

„Jedinci, kteří mají v organismu geneticky zakódované dispozice k alergické reakci, se mohou se svým typem alergenu ve vysoké koncentraci poprvé setkat až ve vyšším či dokonce seniorním věku,“ potvrzuje Jitka Petanová.

K silnější alergické reakci podle ní dochází obvykle u lidí s nadváhou a obezitou. Vyšší tělesná hmotnost ostatně, jak připomínají lékaři, zhoršuje jakékoli onemocnění, nejen alergie.

„Nadváha či obezita podporuje zánětlivé reakce organismu, které brání léčbě, minimálně ji komplikují a zpomalují. Pro alergie platí stejně jako pro ostatní nemoci, že zdravý životní styl, pravidelný pohyb a udržování přiměřené tělesné hmotnosti spolu s cílenou léčbou dokážou udržet alergické projevy na uzdě,“ říká Petanová.

Žluté nánosy pylu tolik nedráždí, jsou z borovice a smrku

Při alergické reakci patří k lékům první volby takzvaná antihistaminika. Jde o léčivé přípravky tlumící příznaky, jako jsou nejčastěji rýma, pálení očí, svědění v nose a krku, kýchání a dušnost. K přípravkům na lokální terapii patří nosní spreje, oční kapky, masti a gely na kožní alergické projevy.

„Při těžších formách alergií využíváme kauzální terapii. Pacient je po dobu tří až pěti let cíleně vystavovaný alergenu, který mu způsobuje obtíže,“ popisuje lékařka.

Pacient při kauzální léčbě alergie dostává do těla přesně takové množství alergenu, které ho nijak neohrožuje. Naopak mu pomáhá obnovit toleranci neškodného podnětu. Volba terapie v alergologii je individuální. Roli sehrává více faktorů, například další chronická onemocnění, ale i zmíněná tělesná hmotnost pacienta.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here