Je to obrovský posun, chválí si zlínští lékaři Da Vinci

0
2005
Da_Vinci
Moderním robotem Da Vinci už operují i lékaři v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Robota využijí v urologii, onkogynekologii a chirurgii. / Foto: KNTB

Robotická medicína se dostává i do regionů a postupně z ní těží i pacienti mimo fakultní nemocnice. Příkladem je Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně [KNTB], kde minulý týden lékaři vůbec poprvé operovali robotem Da Vinci.

Víceramenný robotický systém Da Vinci používají při operacích velké fakultní nemocnice v Česku již déle než rok. Do ostatních nemocnic se přístroj, ze kterého těží pacienti i lékaři, ale dostává vzhledem k vysoké pořizovací ceně pomaleji, ale přeci. Nyní Da Vinci operuje i ve zlínské krajské nemocnici. A specialisté z urologie tvrdí, že je to ve srovnání s běžným chirurgickým zákrokem obrovský posun.

„Výhodou použití robota je kratší doba výkonu, menší krevní ztráty, přesnější zaměření na detail. Dříve pacienti po operaci častěji trpěli inkontinencí nebo poruchou erekce, protože operatéři nebyli schopni vidět detaily všech nervů a cév,“ vyjmenovává jen některé z výhod robota Da Vinci primář Urologického oddělení KNTB Martin Kučera.

Právě operatéři tamního urologického oddělení provedli první výkon pomocí robota Da Vinci v KNTB a Zlínském kaji vůbec minulý týden v pátek 6. října.

„Jednalo se o prostatektomii, tedy odstranění prostaty s nádorem a lymfatických uzlin,“ říká k prvnímu zásahu Da Vinci ve Zlínském kraji primář Kučera.

Da Vinci už pomáhá pacientům i v regionech

Ještě před zprovozněním robota lékaři při takovém zásahu udělali do břicha pacienta až dvaceticentimetrový řez. Což samo o sobě značilo velkou stresovou zátěž pro organismus pacienta, dodává primář. Taková operace pak trvala čtyři hodiny a pacient v nemocnici strávil minimálně dva týdny. Nyní operace prostaty trvá hodinu, pacient má v břiše pouze několik vpichů a domů odchází po pěti dnech. Pokud tedy vše probíhá bez komplikací.

„3D obraz významně snižuje množství nežádoucích účinků. Navíc pacienti se po robotické operaci hojí daleko rychleji. Je to obrovský posun,“ říká po první robotické operaci prim. Kučera.

Robotické minioperace šetří lékaře i pacienty

Nového robota využijí při své práci nejčastěji právě lékaři urologického oddělení. Vyhrazené na něj mají tři dny v týdnu. Zbývající čas připadá na onkogynekologické a chirurgické operace.

V Ostravě Da Vinci operuje i nálezy na plicích

Letos v červnu robot Da Vinci rozšířil své pole působnosti i do hrudní chirurgie, když ve Fakultní nemocnici Ostrava [FN Ostrava] poprvé operoval výkony na plicích. V jednom případě šlo o složitou anatomickou resekci.

Podle hrudního chirurga a vedoucího týmu operatérů Chirurgické kliniky FN Ostrava Marcela Mittáka přístroj otevírá možnosti hlavně v jemnější manipulaci s křehkými útvary a tkání.

„Robot tou jemnou manipulací umožňuje dělat výkony, které [bez něj] buď vůbec nejdou, nebo jsou velmi komplikované,“ řekl k uplatnění Marcel Mitták.

S pomocí robota Da Vinci ostravští chirurgové letos v červnu úspěšně odoperovali prvních pět pacientů s nálezy na plicích. V oboru hrudní chirurgie se tak FN Ostrava stala druhým pracovištěm v České republice [po FN Motol, pozn. red.], které výkony v této oblasti provádí. U prvních pěti pacientů použili lékaři přístroj u základních výkonů, jeden z nich se nakonec ale ukázal jako komplikovanější případ.

U jednoho pacienta se ukázalo, že jednoduchý výkon nestačí a museli jsme provést velmi složitou anatomickou resekci. Díky tomu, že máme bohaté zkušenosti s videoskopickým operováním, tento výkon proběhl hladce a bez komplikací,“ popsal první zkušenosti s použitím robota Da Vinci v hrudní chirurgii Marcel Mitták.

V nemocnici v Barceloně transplantoval plíci robot

Da Vinci podle jeho slov lékařům v oblasti hrudní chirurgie pomáhá hlavně u složitých operací, většinou nádorových onemocnění.

„Budeme provádět lobektomie [odstranění plicních laloků] případně segmentektomie [odstranění plicního segmentu, což jsou anatomické podjednotky laloků]. Roboticky budeme operovat i brzlík u pacientů s myasthenia gravis, což je neurologické onemocnění,“ popsal rozsah uplatnění robota v hrudní chirurgii Mitták.

I při výkonech prováděných Da Vinci, jehož ramena ovládá lékař pomocí speciální konzole, asistuje ještě další zkušený lékař přímo u pacienta. Tedy v místě, kde pracují ramena robota ovládané specialistou z nedaleké ovládací konzole. Pokud by došlo k nečekané události, třeba masivnímu krvácení, asistující lékař rychle zasahuje.

„Robot nám ulehčuje operaci, redukuje rizika vyplývající z únavy a z různých nepřesností. V konečném důsledku z toho má zisk nemocný, kterého operuje tým zatížený menší fyzickou únavou,“ uvedl k operacím Lubomír Tulinský z týmu hrudních chirurgů FN Ostrava.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here