Výstavba pražského MOC začala, FN Motol už shání personál

0
1287
Motol
Vizualizace Motolského onkologického centra v Praze / Foto: FN Motol

Na personálním obsazení Motolského onkologického centra [MOC], které má být v plném provozu od července 2026, pracuje Fakultní nemocnice Motol [FN Motol] již nyní. Stavba centra financovaná převážně z evropských peněz už začala.

Výstavba Motolského onkologického centra oficiálně začala v úterý 10. října. Náklady na jeho výstavbu za 4,5 miliardy korun pokryjí z větší části peníze čerpané z evropského Národního plánu obnovy [NPO]. Na stavbu a vybavení půjde z NPO 3,7 miliardy korun. V provozu ale musí být centrum podle podmínek pro čerpání evropských peněz nejpozději do července 2026. Proto už nyní motolská fakultní nemocnice, jejíž součástí MOC bude, pracuje na personálním obsazení centra. Uvedl to ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

„Problém je, že teď absolvují ty nejslabší ročníky,” řekl s tím, že obsadit nová pracoviště v onkocentru nebude vůbec jednoduché.

Podle přednosty Onkologické kliniky FN Motol Tomáše Büchlera je ambicí centra přilákat ty nejkvalitnější odborníky včetně mezinárodních vědeckých týmů. Za výhodu proti jiným nemocnicím považuje propojení centra s výzkumným pracovištěm.

Pražské MOC bude stínovat brněnský MOÚ, říká Válek

Na oficiálním zahájení výstavby pražského MOC ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] řekl, že spolu s Masarykovým onkologickým institutem v Brně bude MOC zajišťovat nejspecializovanější péči a výzkum.

„Vznikne vlastně stínový obraz Masarykova onkologického ústavu,” uvedl ministr.

I brněnský MOÚ je samostatnou příspěvkovou organizací ministerstva. A onkologické centrum v Motole bude součástí pražské FN Motol.

„Tato dvě centra chci, aby se dostala co nejdříve mezi centra excelence Evropské unie,” dodal s tím, že pak budou mít možnost čerpat i velké evropské granty.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

V nové budově pražského MOC budou fungovat ty nejmodernější přístroje včetně dvou lineárních urychlovačů pro ozařování. Kapacita onkologického oddělení má mít 60 lůžek. V centru se počítá s dvaadvaceti ambulancemi. Součástí MOC bude denní stacionář pro podávání chemoterapie až pro 84 pacientů. V dokumentaci se rovněž počítá s poradnou pro zdravý životní styl, pohyb a stravování a odvykání kouření. Dostupná by v zařízení měla být i psychologická pomoc pro pacienty a rodiny.

O centru v Motole rozhodlo hotové územní rozhodnutí

Ředitel Ludvík připomněl, že vedle současné budovy dětské onkologie měla původně stát budova pro léčbu dospělých. Postavila se ale jen její část, protože došly peníze a péče se změnila, vysvětlil. Změnu v onkologické péči nyní podle něj přinese vystavované centrum.

„Každému pacientovi budeme péči šít na míru,” řekl.

Pacienti se mají v novém centru cítit příjemněji i díky modernímu prostředí v kaskádově řešené budově s výhledem do parkové zeleně.

„Jdeme tou cestou, že i to prostředí také léčí,“ dodal.

Již dříve na jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví Miloslav Ludvík upozornil, že nové Motolské onkologické centrum nebude fungovat jako samostatná nemocnice. Úzce se prováže s motolskou nemocnicí. Všechny kliniky, které mají i onkologii, navážou spolupráci s centrem. Například urologická klinika, gynekologicko-porodnická klinika a další. Neonkologická oddělení pak podle Ludvíka zůstanou v modrém pavilonu nemocnice, jako je tomu nyní. Stejně tak dětská onkologie zůstane ve stávající budově pro děti.

„MOC musí být součástí FN Motol, protože tam jsou dva milníky, které jsou nepřekročitelné,“ upozornil již dříve Ludvík.

Prvním z nich je 8,5 tisíce až 11 tisíc nových onkologických pacientů ročně. A druhým pak kapacitní požadavek na alespoň tři stovky lůžek.

„Což projekt v žádném případě ale nesplní,“ dodal.

Samotný MOC bude mít podle plánů šest desítek lůžek. Do požadovaného počtu se tak započítají i stávající lůžka FN Motol. Tím se splní požadavek na čerpání peněz z NPO.

Léčba vzácných nádorů se soustředí do MOC a MOÚ

Motolské onkocentrum přinese podle Ludvíka výhody hlavně pacientům. Práce specialistů se soustředí do jednoho místa. Zlepší se i organizace jejich práce a v konečném důsledku se zkrátí doba čekání na léčbu. V současné době tato doba překračuje často i několik měsíců. Díky MOC by mohlo jít o několik týdnů, maximálně měsíc.

Původně měl komplex s centralizovanou onkologickou péčí stát v prostorách pražské vinohradské nemocnice, jak svého času prosazoval expremiér Andrej Babiš [ANO]. A vyjít měl na 7,5 miliardy korun. S ohledem na nevypořádané vlastnické vztahy v prostorách Fakultní nemocnice Královské Vinohrady by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] ale nestihlo centrum vystavět. Proti výstavbě centra na Vinohradech se postavili i odborníci z onkologie.

Podle Válka se výstavbou pražského onkocentra dokončí systém organizace péče o pacienty s rakovinou. Do dvou center, a to v Praze a Brně, se soustředí pacienti s nejvzácnějšími nádory a věda. Komplexní onkologická centra [KOC] pak budou pečovat o pacienty v každém kraji s výjimkou Středočeského kraje. A část onkologické péče již přechází i do regionálních nemocnice, které již s KOC navazují v péči o onkopacienty spolupráci.

VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here