Lékaři: Prosincový protest odvrátí navýšení základní mzdy

0
783
navyseni_zakladni_mzdy
Foto: Pixabay.com

Snížení objemu dobrovolných přesčasů na původních 416 hodin místo současných 832 hodin ročně k odvolání prosincového protestu lékařů stačit nebude. Sekce Mladých lékařů ČLK, která protest iniciuje, žádá navýšení základní mzdy.

Přes pět tisíc lékařů v reakci na současné nastavení služeb v nemocnicích, způsob odměňování a přístup vedení k mladým lékařům před atestací se připojilo k bojkotu dobrovolné přesčasové práce v prosinci. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] již slíbil, že se novela zákoníku práce, která zdvojnásobila počet dobrovolných přesčasových hodin za rok, vrátí k původním 416 hodinám ročně. Sekce mladých lékařů ČLK na sociálních sítích uvedla, že jen tato změna chystaný protest neodvrátí.

„To samozřejmě, jak bylo mnohokrát avizováno, nebude stačit k odvolání protestní akce. Zákoník práce byl pouze poslední kapkou. Jeho vrácení do původního, beztak ignorovaného znění, není řešením,“ zveřejnili na sociální síti svůj postoj k návrhu zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK].

K návrhu novely poté, kdy se blíže seznámí s jejím zněním, vypracují své stanovisko a případné návrhy změn. Spolupracovat chtějí i s odborovými organizacemi a zástupci spolku Mladí lékaři [dobrovolnický spolek sdružující mladé lékařky a lékaře, pozn. red.].

Lékaři požadují navýšení základní mzdy

Lékaři odvolání prosincového protestu podmiňují splněním svých požadavků. Mezi ně patří návrat přesčasové práce na maximálně 416 místo současných 832 hodin za rok. Dále požadují zachování možnosti 24hodinových směn a navýšení základní mzdy bez služeb a odměn na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. To je o 50 až 85 procent více než nyní. Žádají také úpravy v systému postgraduálního vzdělávání lékařů.

Jednání protestujících lékařů s ministrem výsledek nepřineslo

Ve středu [18.10.] odpoledne jednali zástupci lékařů a odborů se zástupci legislativních odborů ministerstev práce a zdravotnictví. Řešily se podle nich hlavně možnosti, jak nastavit systém 24hodinových směn a původního množství přesčasů.

„Sice by byl původní systém legislativně posvěcený, ale v některých modelových situacích to vypadá, že by za ně měli lékaři dostávat méně peněz,” řekl po jednání předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda s tím, že takový scénář považuje za neakceptovatelný.

Čeká se na výsledky jednání mezi lékaři a ministerstvy

Podle předsedy Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martina Engela je třeba nejdříve vést debatu o navýšení odměn a až poté o rozvrzích práce. Albert Štěrba ze spolku Mladí lékaři dodal, že se musí změnit i další zákony. Nejenom zákoník práce.

„Myslím si, že to bude právně ještě složitá věc,” řekl.

ČLK ostře nesouhlasí s navýšenými přesčasy ve zdravotnictví

Další vývoj tak ukáží až výsledky jednání zástupců lékařů a obou ministerstvem v pátek [20.10.]. Na něm chtějí ministři zdravotnictví Vlastimil Válek a práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] představit poslanecký návrh novely zákoníku práce, který změny platné od října 2023 zruší.

Novela zákoníku práce platná od října zdvojnásobila maximální roční objem přesčasů až na 104 dní a dále i zakazuje dosud tolerované 24hodinové směny. Podle ministerstev je třeba pro jejich opětovné zavedení získat výjimku od Evropské komise. Ministr Válek již dříve uvedl, že se MPSV podařilo tuto výjimku vyjednat, resort práce jeho slova ale nepotvrdil.

Podle Komory a také některých právníků taková výjimka ale nutná není. Evropská unie totiž s 24hodinovými směnami počítá. Podmínkou pro jejich využijí v praxi ale je navýšení následného nepřetržitého odpočinku na dvojnásobek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here