Padělaný Ozempic v Rakousku ohrozil ženu na životě

0
497
v_Rakousku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Několik pacientů v Rakousku skončilo v nemocnici po užití padělaného léku na léčbu cukrovky Ozempic. Ten lidé ale i užívají, aby ubyli na váze. Bez pomoci lékaře mohli tito pacienti zemřít, tvrdí rakouské úřady. Před padělky varuje i české ministerstvo zdravotnictví.

Padělané verze léku Ozempic původně předpisované na léčbu cukrovky 2. typu, které si ale lidé oblíbili i jako lék na rychlé hubnutí, užilo v posledních dnech v Rakousku několik pacientů. Tito lidé lék ale neužili na kompenzaci diabetu, ale kvůli tomu, aby zhubli. Pokud by se těmto pacientům nedostalo rychlé lékařské pomoci, mohli i zemřít. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na rakouské úřady.

„Předplněná pera mohou legálně získat pouze lékaři prostřednictvím lékáren nebo lékaři s lékárničkou v ordinaci. V tomto případě pacienti pera zřejmě získali jinou cestou,” píše ve svém prohlášení Spolkový kriminální úřad spadající pod německé ministerstvo vnitra.

Obchodníci s padělanými léky podle úřadu využívají velké poptávky po Ozempicu. Ta nastala poté, kdy se ukázalo, že se po léku rychle hubne. Podle rakouských úřadů avšak zachycený padělaný Ozempic obsahuje inzulin nikoliv účinnou látku semaglutid, jako jeho originální verze. Po užití padělku nastane u pacientů, kteří cukrovkou netrpí, hypoglykemický záchvat, varují kriminalisté.

Na rizika užití padělku léku Ozempic upozornilo dnes [25.10.] i české ministerstvo zdravotnictví. Lidé, kteří získali lék jinou cestou, než je předpis od lékaře a výdej v lékárně, mají přípravek odevzdat v lékárně.

„Jediná legální cesta pro získání tohoto léčivého přípravku, kde má pacient garanci pravosti a správné jakosti, je skrze výdej v lékárně,” upozorňuje ministerstvo.

Zajištěním léčiva jinak než v lékárně se pacient vystavuje zdravotním rizikům, která mohou být vzhledem k potenciálně odlišnému než originálnímu složení i závažná, varuje úřad.

„Občanům za odevzdání padělku v lékárně nehrozí žádný trestně-právní ani jiný postih,” ubezpečil veřejnost resort.

31letá pacientka získala padělek od plastického chirurga

To se stalo i jednatřicetileté ženě, která měla podle rakouských médií užít padělaný Ozempic. Po podání léku u ní nastaly silné vedlejší účinky s nutností akutní hospitalizace. Její právní zástupce uvedl, že lék získala od jednoho ze salcburských plastických chirurgů. Žena údajně trpí lehkou nadváhou a s cukrovkou se neléčí. Lék si od lékaře pořídila třikrát. Ve čtvrtém případě šlo o jeho falešnou verzi, po které se žena dostala do péče lékařů.

Přeplněné pero v horní části je originál a pod ním jeho zachycený padělek

[Foto: Spolkový kriminální úřad Rakouska]

Rakouští kriminalisté upozorňují, že padělaný Ozempic se od originálu liší například tím, že přeplněná pera mají tmavší barvu. V Rakousku falšované léky pocházejí údajně od jediného lékaře a shodují se v označení šarže. Vyšetřovatelé ale varují, že v oběhu může být více kusů per z této šarže. V zásobách je tak mohou mít i jiní lékaři.

Rakousko ale není jedinou zemí, kde mají s padělky léku problémy. Na padělky upozornily už i úřady v Německu a nově i v Belgii. Belgické úřady na vysokou poptávku po Ozempicu kvůli jeho hubnoucím účinkům zareagovaly dokonce zákazem jeho předepisování pacientům bez diabetu. Jinak řečeno, zakázala jeho vydávání lidem na hubnutí. Úřady si od toho slibují zajištění dostatečných zásob léku pro pacienty s vážnou formou cukrovky.

„Je nutné chránit tento lék pro lidi, kteří ho skutečně potřebují. Bez tohoto léku jsou tito pacienti vystaveni skutečným zdravotním rizikům,” řekl v pondělí [23.10.] belgické veřejnoprávní stanici RTBF ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke.

Tento týden se na jeho resortu sejde pracovní skupina, která navrhne legislativní změny, které zajistí vydávat lék jen indikované skupině pacientů, řekl ve vysílání Vandenbroucke.

Padělky Ozempicu už zachytily i v Německu

Zprávu o padělaných předplněných perech Ozempicu minulý týden zveřejnil i německý Spolkový institut pro léčivé přípravky a zdravotnické prostředky [Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte [BFArM]. Před padělaným lékem následně varovala i Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

„Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se padělky dostaly k pacientům. Nelze však vyloučit, že padělané léky jsou v distribučním řetězci v Německu,“ uvedl ve zprávě německý lékový institut.

Padělaný Ozempic německé úřady v minulém týdnu zachytily ve velkoobchodní síti. Nicméně nevylučují, že se v distribuci nešíří další jeho padělky. Dosud objevené padělané léky se podle BFArM dají z vnějšího obalu odhalit jen těžko.

[Foto: Německý lékový institut, BFArM]

Padělek Ozempicu se dá rozpoznat pouze přímým pohledem na předplněné pero, kterým se lék podává. Horní pero na obrázku vpravo je originál. Pod ním zachycený padělek prodávající se pod stejným obchodním názvem.

„Všechny lékárníky proto žádáme, aby před výdejem léku pacientům až do odvolání zkontrolovali pravost všech primárních obalů,“ vydal apel německý lékový regulátor.

Dále upozorňuje, že balení Ozempicu, které spouští alert v softwaru pravosti léků, nebo neodpovídající obvyklému vzhledu, nesmí lékárníci kvůli zajištění zdravotní bezpečnosti pacientů vydávat.

V Česku chybí Ozempic na léčbu diabetu a obezity

 

„Tyto léky by měly být okamžitě umístěny do karantény. Odpovědné kontrolní orgány musí být rovněž okamžitě informovány,“ upozorňuje BFArM.

Výskyt padělaného léku nyní řeší německý lékový institut s držitelem registrace, dánskou společností Novo Nordisk, a také policejními orgány.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here