Vyšší platy už nežádají jen lékaři, ale i sestry. I ty hrozí protesty

1
2755
platy
Ilustrační foto: KNTB

Lékaři chtějí víc peněz v tarifech a méně přesčasů. Pokud jim vláda nevyhoví, od prosince přestanou přesčasy sloužit. Nyní protest zvažují i zdravotní sestry. I ty chtějí vyšší platy. Podle odborů mají navýšení krýt zdravotní pojišťovny z rezerv. 

Avšak pojišťovny už nyní varují, že jim peníze rychle docházejí [viz níže, pozn. red.]. K protestu lékařů v podobě vypovězení přesčasových služeb v prosinci se nejspíš přidají i zdravotní sestry a další nelékařští zdravotníci. Dnes [24.10.] o tom na tiskové konferenci informovali zástupci mladých lékařů společně se zdravotnickými a lékařskými odbory.

„Pevně doufám, že k 1. prosinci k výpovědím nedojde. Kdybychom se nedohodli, tak by to opravdu vedlo k omezení péče, minimálně plánované,” řekl na konferenci zástupce Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] Jan Přáda.

Podle jeho slov výpovědi z přesčasů nepodávají jen mladí lékaři, ale i ti zkušení. Průměrný věk lékaře, který se k protestu přidal, je podle Přády osmatřicet let. Celkem přesčasové služby vypovědělo asi šest tisíc lékařů. To ze zhruba 13 000, kteří takové služby slouží. Hlavním požadavkem na odvolání protestu je podle Přády snížení množství přesčasů a zvýšení základního výdělku tak, aby nebyli lékaři finančně závislí na přesčasových službách.

O protestu za vyšší platy uvažují i zdravotní sestry

Odboráři dnes rovněž oznámili, že se do protestu lékařů zvažují zapojit také zdravotní sestry a další nelékařští zdravotníci. I tito pracovníci ve zdravotnictví hrozí, že vypoví přesčasové služby, uvedla předsedkyně Odborového svazu ve zdravotnictví a sociální péči [OSZSP] Dagmar Žitníková. Přesnější informaci k jejich protestu zveřejní odbory do konce měsíce. Podle odborů by sestry měly vydělávat od průměrné mzdy do jejího dvojnásobku. Od průměrné částky by se pak podle odborů odvíjely i příjmy dalších profesí. Vláda se zvýšením tarifů ale nepočítá ani u nich.

I když se zástupci mladých lékařů v minulých dnech několikrát sešli se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví, nedošlo k dohodě. Od ministra práce Mariana Jurečky [KDU-ČSL] a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] dostali jen příslib, že v nové novele zákoníku práce vrátí limit pro dobrovolné přesčasy na 416 hodin ročně, to ze stávajících 832 hodin. A stejně tak zruší zákaz 24hodinových služeb ve zdravotnictví, jak především nemocniční lékaři žádali.

Prosincový protest lékařů pokračuje, čeká se na novelu

Novela má platit od ledna 2024. To však nespokojeným lékařům k odvolání protestu nestačí. Navýšení přesčasů [od října 2023, pozn. red.] podle jejich dřívějšího vyjádření bylo jen poslední kapkou do problému.

„To samozřejmě, jak bylo mnohokrát avizováno, nebude stačit k odvolání protestní akce. Zákoník práce byl pouze poslední kapkou. Jeho vrácení do původního, beztak ignorovaného znění, není řešením,“ uvedli před několika dny zástupci Sekce mladých lékařů ČLK.

Dále požadují navýšení základního výdělku tak, aby v závislosti na praxi a odbornosti lékaře odpovídal 1,5 až trojnásobku průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství. S tím ale vláda ve svém rozpočtu nepočítá.

Odbory chtějí krýt vyšší platy ze zdravotního pojištění

Podle odborářů by se k financování vyšších mezd a platů mohly využít zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven. Problém ale je, že zdravotní pojišťovny letos, loni a podle aktuální ekonomické predikce i v příštím roce vykáží záporné výsledky hospodaření. A zatímco dosud vykrývají ztrátové hospodaření z rezerv nashromážděných z dob hospodářského růstu před covidem, tak příští rok už se podle Svazu zdravotních pojišťoven [SZP ČR] dostanou minimálně dvě zdravotní pojišťovny do situace, kdy budou co do úhrad zdravotní péče úplně bez rezerv.

„Deficit roku 2024 je předem daný… My varujeme, aby v roce 2025 nedošlo k hotové katastrově. Úhradová vyhláška pro rok 2024 je poslední možností, jak finančně stabilizovat systém veřejného zdravotního pojištění,“ varoval před dalším nárůstem úhrad pro příští rok Ladislav Friedrich, prezident SZP ČR.

Peníze nejsou. A ty, co jsou, rychle docházejí, varují pojišťovny

Podle něj zůstatky na základních fondech rychle klesají a na rezervních fondech svazových pojišťoven je zhruba šest miliard korun. A ty by podle prezidenta SZP ČR nepokryly ani plánovaný deficit. Natož ten reálně očekávaný.

Za neudržitelný označil současný model financování zdravotní péče nedávno i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek.

„Současný model financování bez zásadních změn je dlouhodobě neudržitelný. Když to připodobním k parníku, tak zatím plujeme, máme dostatek uhlí v podpalubí a asi se můžeme ještě dlouho po moři pohybovat nějakým směrem,“ řekl na olomouckém mezinárodním sympoziu [11.10.] o moderních trendech v kardiovaskulární léčbě Kabátek.

Průměrné výdělky lékařů v ČR

Záporné výsledky hospodaření zdravotních pojišťoven v příštím roce na dnešní [24.10.] snídani s novináři svolané k tématu úhradová vyhláška pro rok 2024 potvrdila i vrchní ředitelka Sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění MZ ČR Helena Rögnerová. Podle ní veřejné zdravotní pojištění skončí příští rok podle odhadu ministerstva ve schodku 9,3 miliardy korun. Příjmy resort očekává ve výši 499,5 miliardy korun a výdaje 508,8 mld. Kč.

Podle informačního systému o průměrném výdělku letos v prvním pololetí průměrná mzda lékařů specialistů ve veřejných a státních zařízeních činila 104 652 korun. Celkem 42 procent z toho tvořily příplatky, náhrady a odměny. Měsíčně lékaři odpracovali v průměru 20,4 hodiny přesčasů.

Neznám krásnější povolání než povolání zdravotní sestry

V soukromých zařízeních činil průměrný výdělek 80 331 korun. Příplatky, odměny a náhrady činily 29 procent částky. Přesčasových hodin bylo 8,1 za měsíc. Podle odborů a mladých lékařů vykazuje personál v nemocnicích ale až stovky přesčasových hodin.

Podle odborářů chybí v nemocnicích až 4 000 lékařů a 5 000 sester. Běžná přesčasová práce se tak v nemocnicích jen těžko dodržuje, tvrdí. Podle Přády a odborářů je vedle změn zákoníku řešením i odbourání administrativy pro lékaře, posílení digitalizace či přilákání lidí z ambulancí do služeb díky lepšímu ohodnocení.

–VRN/ČTK–

1 komentář

  1. Dobrý den.Pokud neví pan Válek,kde vzít peníze na platy lékařů a zdravotníků,tak mu jednu radu dám.Ve vládě je dost politiků,tak si snižte platy a budou peníze hned.Každý by měl být finančně odměňován podle odvedené práce.Myslím si,že by to politikům nestačilo ani na suchý chléb a vodu.Jo a mimochodem,kdy si každý z nás uvědomíme,že zdraví je na prvním místě?.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here