Za ekzém či suchou pokožku může i časté sprchování

0
1845
sprchovani
Foto: Pixabay.com

Každodenní sprchování tělu neprospívá. Přehnaná hygiena vede k vysušování a podráždění kůže někdy stojí za rozvinutím ekzému. Pokud někdo na každodenní sprše s výjimkou fyzicky náročných profesí trvá, pak má být krátká a bez mýdla.

Moderní doba často vede až k přehnané hygieně u lidí, kteří se v práci ale nezapotí a stráví většinu pracovní doby třeba u počítače nebo psacího stolu. Dokládá to průzkum z roku 2021 mezi 5 700 Američany. V něm 60 procent respondentů uvedlo, že se sprchuje nejméně jedenkrát denně. Tím, zda je každodenní sprcha zdraví prospěšná, či nikoliv, se v článku Do you really need to shower every day? zabývá americký list The New York Times. V něm se odborníci na dermatologii shodují v tom, že většina lidí se tak často sprchovat vůbec nepotřebuje.

„Avšak neexistuje univerzální doporučení, které by bylo platné pro všechny,“ říká doktorka Joyce Parková, dermatoložka ze Seattlu.

Ideální frekvenci sprchování podle jejích slov určí konkrétní typ pokožky a vlasů. I to, jak moc se lidé potí a jestli je jejich pokožka vysušená, upřesňuje.

„Příliš časté sprchování může způsobovat vysychání pokožky, její zarudnutí, svědění, odlupování a může nastartovat ekzém,“ jmenuje rizika častého sprchování Joyce Parková.

Sprchování je příjemný rituál, ale může i uškodit

Nicméně pro mnoho lidí znamená sprcha uzavření pracovního dne a krátkou relaxaci často po náročném dni. Někteří lidé navíc milují každodenní mytí voňavým mýdlem.

„Pokud se například nadměrně potíte, buď v důsledku intenzivního pohybu, nebo v důsledku přirozené dispozice, je důležité pot opláchnout, protože ucpává póry,“ radí Marisa Garshicková, newyorská dermatoložka.

Pokud se vám vlasy mastí, a proto si je chcete každý den ve sprše smýt šamponem, pak lékařka doporučuje používat spíše suchý šampon.

„Občas použijte i tradiční šampon, který vlasy zbaví nečistot a tuku, které ucpávají póry a dráždí vlasovou pokožku,“ radí Garshicková.

Lidé trpící lupy mají podle ní rovněž tendenci si mýt vlasy šamponem každý den. Doktorka La Jolla však upozorňuje, že lupy nezpůsobuje suchá pokožka, ale kvasinky, které se živí tukem vlasové pokožky, a způsobují tak její záněty. V důsledku čehož lupy vznikají.

Vaginální infekce ovlivní i výběr spodního prádla

Většina ostatních lidí by podle Garshickové udělalo lépe, kdyby se sprchovali méně častěji. Anebo věnovali alespoň více pozornosti tomu, jak se sprchují. Pokud někdo trpí například kožním ekzémem nebo je jeho pokožka suchá a citlivá, obvykle má tendenci se sprchovat každý den. Navíc mýdlem, které ale právě tomuto typu pokožky neprospívá a naopak mu škodí a poškozuje ji.

„Sprchování každý den může vést k podráždění a svědění,“ upozorňuje Parková.

Časté sprchování pokožku vysušuje, narušuje ji a umožňuje mikroorganizmům do ní lépe proniknout.

„To zvyšuje riziko kožní infekce,“ varuje Garshicková.

Z tohoto důvodu odborníci doporučují vyměnit koupání za krátkou sprchu. Delší kontakt pokožky s horkou vodou a mýdlem často vede i k jejímu podráždění. I když některé koupele mohou mít v některých případech léčebný účinek. Například na hemeroidy nebo ovesná lázeň na ekzémy.

Při osušování se vyhněte otírání a dření pokožky

Pokud máte suché vlasy a vlasovou pokožku, můžete si vlasy mýt šampónem jen jednou nebo dvakrát týdně. Lidé s kudrnatými a vlnitými vlasy je mohou podle Garshickové smývat šamponem také méně častěji.

Pokud někdo trpí kožním ekzémem, nebo má suchou či citlivou pokožku, a přesto trvá na každodenním sprchování, měl by se sprchovat jen krátce. Určitě ne příliš horkou vodou. A mýdlo používat jen pro některé partie těla, na podpaží, rozkrok, ruce, chodidla. A dále na ty části těla, které jsou zjevně špinavé.

Gingivitida: V ústech lidí přežívá tichá a zrádná nemoc

K zvlášť citlivým partiím v oblasti genitálií, kde je pokožka tenká, je dobré být při použití mýdla velmi opatrný. Doktorka Shiraziová doporučuje používat jemné neparfemované mýdlo v oblasti vulvy, slabin a šourku. Nejlépe je se mýdlu vyhnout při mytí vaginy, konečníku a penisu.

„Myjte se tam pouze vodou,“ radí.

Vysušování pokožky, jejímu podráždění či svědění zabraňuje používání jemných čistících prostředků nebo mýdel obsahujících zvlhčovací ingredience jako kyselinu hyaluronovou nebo ceramidy. V zásadě radí poohlédnout se po neparfemovaných čistících prostředcích určených třeba pro mytí batolat.

„A poté, co skončíte se sprchováním, pokožku osušujte poklepáváním ručníkem, nedřete ji,“ doporučuje Parková.

„Na závěr na vlhkou pokožku natřete od hlavy až k patě zvlhčovací krém,“ doporučuje lékařka.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here